Slučaj Bočkaj

Prvotimac Dinama zbog grijeha iz prošlosti nepravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno

Hina

Petar Bočkaj i Mislav Oršić/Foto PIXSELL

Petar Bočkaj i Mislav Oršić/Foto PIXSELL

Ako ovakva presuda postane pravomoćna, Bočkaj će se i dalje moći profesionalno baviti nogometom



RIJEKA Prvotimac Dinama Petar Bočkaj nepravomoćno je osuđen na 11 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, za “dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nepružanje pomoći unesrećenoj osobi”. Odluka je to Općinskog suda u Osijeku i svojevrsni epilog događaja s početka ožujka 2019. godine. Naime, Bočkaj je tada uneredio benzinsku postaju u Osijeku kada je u nju uletio svojim Mercedesom AMG vozeći pritom pod utjecajem alkohola (1,86 promila). Bočkaj, tada prvotimac Osijeka, je uz sve to ozljedio djelatnicu na pumpi – Renatu Golik.


Bočkaj je posljednjeg dana suđenja iskazao žaljenje zbog navedenog događaja te želju da ozlijeđenoj Renati Golik nadoknadi štetu.


– Nisam to namjerno učinio i nije mi jasno kako se to dogodilo. Došao sam na benzinsku svojim autom, prijatelj je otišao kupiti cigarete i auto mi je odjednom nakon nekog vremena nekontrolirano krenuo i ušao u prodajni prostor pumpe. Nisam stigao reagirati i spriječiti da se to dogodi. Kada sam vidio unesrećenu Renatu, rekao sam prijateljici Doris, koja je bila u autu, da se zamijeni sa mnom kako bih mogao izaći da pomognem Renati. Prvo sam probao gurnuti auto, ali nisam uspio, onda sam probao gurnuti pult, dok je Doris pokušavala izvesti auto. Nismo uspjeli. Renata je bila svjesna svega što se događa i zapomagala je. Vjerojatno joj je noga zapela – rekao je Bočkaj, koji je potom opet ušao u auto i izvezao ga iz prostora.




Kaže da je nakon toga otišao kući presvući se, ali da nije imao namjeru pobjeći s mjesta nesreće.


– Nije imalo smisla da bježim, znao sam da sam htio pomoći. Takve su bile okolnosti. No, prije nego što sam se vratio na mjesto događaja, policija je već bila ispred zgrade i onda sam s njima otišao na benzinsku. Nakon to je sve prošlo poslao sam poruku Renati, vlastoručno joj napisao pismo i brinuo sam se za njezino zdravlje. Odahnuo sam kada sam čuo da je lakše ozlijeđena i da nije pretrpjela teže ozljede – kazao je Bočkaj i dometnuo kako prihvaća svaku odgovornost.


Inače,  tužitelj  je u završnoj riječi promijenio zahtjev za presudom. Naime, u optužnici za Bočkaja predložio je jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja se može zamijeniti radom za opće dobro, a sada je zatražena jedinstvena bezuvjetna kazna zatvora. Bočkajevi branitelji Filip Glavaš i Vedran Pajić, su tražili su oslobođenje od optužbe, no sudac Davor Vukušić ipak je osudio Bočkaja, ali uvjetno. Ako ovakva presuda postane pravomoćna, Bočkaj će se i dalje moći profesionalno baviti nogometom. Da je osuđen na bezuvjetnu kaznu ili kaznu zatvora koja bi bila zamijenjena radom za opće dobro, a u trajanju duljem od šest mjeseci, prema Zakonu o sportu više se ne bi mogao profesionalno baviti sportom. I tužitelj i obrana najavili su žalbe.