Podrška UEFA-e

Produžuje se ljetni prijelazni rok, klubovi će do listopada moći registrirati momčadi za europska natjecanja

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

UEFA je odlučila dopustiti i određena odstupanja po pitanju Financijskog fair-playa (FFP), čime se klubovima ne dopušta da troše više nego što zarađuju



NYON Čelništvo Europskog nogometnog saveza (UEFA) u četvrtak je podržalo prijedlog o produženju ljetnog prijelaznog roka do 5. listopada, s obzirom na posljedice koje je po nogometni svijet ostavila pandemija izazvana širenjem koronavirusa.


Takva je preporuka poslana i svim nacionalnim savezima nakon sastanka Izvršnog odbora UEFA-e.


Klubovi će do 6. listopada moći registrirati momčadi za europska natjecanja u sezoni 2020./21. Početak novog izdanja Lige prvaka predviđen je za 20. listopada, a Europska liga kreće 22. listopada.




UEFA je odlučila dopustiti i određena odstupanja po pitanju Financijskog fair-playa (FFP), čime se klubovima ne dopušta da troše više nego što zarađuju. Tako će se financijsko poslovanje za 2020. i 2021. gledati zajedno.


Ove izvanredne mjere trebale bi “neutralizirati negativne posljedice pandemije, tako što se klubovima daje prilika da prilagode svoje financije u slučaju gubitka prihoda, a istovremeno i zaštiti sustav od moguće zlouporabe”, objavila je UEFA.


Objavljeno je i da će europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru započeti u studenome 2021. Reprezentacije će biti podijeljene u 10 skupina, po pet sa pet momčadi, a preostalih pet će sadržavati šest reprezentacija.


Deset pobjednika skupina će se izravno kvalificirati, a deset drugoplasiranih reprezentacija, uz dvije najbolje iz Lige nacija koje se nisu kvalificirale, igrat će u doigravanju za preostala tri mjesta. Doigravanje je na rasporedu u ožujku 2022., a termin Svjetskog prvenstva je od 21. studenoga do 18. prosinca iste godine.