Vrijedna obljetnica

Prije točno 97 godina na stadionu na Krimeji odigrana je prva nogometna utakmica

Portal Novi list

Noćna vizura Orijentova stadiona

Noćna vizura Orijentova stadiona



RIJEKA Na današnji dan 1923. godine na igralištu kojega danas poznajemo kao stadion Krimeja odigrana je prva službena nogometna utakmica. Nogometaši Orijenta poraženi su od zagrebačkog HAŠK-a 1:0. Desetak godina ranije HAŠK je uveličao otvaranje još jednog riječkog stadiona. Sušački studenti okupljeni u Victoriji, preteči Orijenta, ugostili su Zagrepčane u prvoj utakmici u nekadašnjem kamenolomu na Kantridi gdje je kasnije niknuo najveći gradski stadion.


Ovako bi mogla izgledati nova tribina stadiona na Krimeji kapaciteta 2000 stolica


Krimejsko igralište uređeno je na prostoru nekadašnjih vrtova i vinograda. U radovima i otkupu terena sudjelovali su dioničari, članovi kluba, a u konačnici je sve dionice otkupio trgovac vinom Hreljanović. Krimeja je nakon toga nebrojeno puta uređivana i dograđivana sve u skladu s vremenom koje je neminovno nosilo želju za napretkom i kvalitetnijim uvjetima za rad kluba.


Posljednji veći zahvati učinjeni su u 2019. godini uz pomoć grada Rijeke i na inicjativu aktualnog klupskog vodstva.  Krimeja je u posljednjem valu “šminkanja” dobila novi drenažni sustav travnjak, dvije trening plohe iza golova, fitnes centar, plastične stolice na jedinoj “sjedaćoj” tribini, pristupno stepenište za gostujuće navijače… S obzirom da to nije dostatno za igranje višega ranga (Prve HNL…) već se razrađuju planovi za izgradnju još jedne tribine za 2000 mjesta, potom za nove reflektore, semafor… Krimeja stotu obljetnicu gotovo sigurno neće dočekati onakva kakvu je sada pamtimo, a kamoli na crno bijelim fotografijama iz daleke prošlosti.