Liga prvaka

Presudna večer za madridske velikane, Realu čak ni pobjeda ne jamči prvo mjesto

Davor Petrović

Zinedine Zidane/Foto REUTERS

Zinedine Zidane/Foto REUTERS

Šahtar ima bolji međusobni od Reala i pobjeda u Milanu ga vodi dalje, a Madrižane izbacuje iz LP



RIJEKA Rijetki su mogli pretpostaviti da će zadnji dan grupne faze Lige prvaka biti presudan za madridske velikane, Real i Atletico. Ako je takvih uopće i bilo. A večeras postoji sasvim realna mogućnost da Madrid ostane bez predstavnika u Ligi prvaka.


Za razliku od Reala, u čijem slučaju postoji više kombinacija, Atletico ima savršeno jasnu situaciju jer igra s izravnim suparnikom za plasman u iduću fazu. Ostanu li jurišnici Diega Simeonea neporaženi u Salzburgu, osmina finala Lige prvaka neće im pobjeći. Isto vrijedi za Atalantu, koja gostuje kod Ajaxa.


Skupina B svima nudi određene izglede za prolazak. Realu iduću fazu natjecanja donosi pobjeda nad Borussijom (M), s time da mu ni to neće biti dovoljno za osvajanje prvog mjesta ako Šahtar osvoji tri boda na gostovanju kod Intera. Naime, ukrajinski prvak ima isti broj bodova, a bolji je u međusobnim ogledima.




Konkretnije, od devet mogućih kombinacija ishoda skupine B, Realu odgovaraju samo četiri. Tri uključuju pobjedu, bez obzira na rezultat u Milanu, a četvrta remi, uz poraz Šahtara. U tom slučaju Real bi bio bodovno izjednačen s Interom, kojeg je pobijedio u obje utakmice.


Zapravo, večeras će međusobni omjeri u prethodnim utakmicama biti iznimno važni. Naime, Interu prolaz donose dvije pobjede domaćina jer tada će imati isti broj bodova kao i Borussia, protiv koje je osvojio četiri boda. Matematika kaže da sva četiri kluba mogu proći, s time da ne postoji kombinacija u kojoj bi taj par sretnika činili Inter i Šahtar. Svi ostali ishodi postoje u teoriji, a slobodna su samo dva mjesta što vode u osminu finala Lige prvaka.


Skupina A (21): RB Salzburg – Atletico Madrid, Lokomotiv – Bayern.


Poredak: Bayern 13, Atletico Madrid 6, RB Salzburg 4, Lokomotiv 3 boda.


Skupina B (21): Real Madrid – Borussia (M), Inter – Šahtar.


Poredak: Borussia (M) 8, Šahtar 7, Real Madrid 7, Inter 5.


Skupina C (21): Manchester City – Marseille, Olympiakos – Porto.


Poredak: Manchester City 13, Porto 10, Olympiakos 3, Marseille 3.


Skupina D (18.55): Ajax – Atalanta, Midtyilland – Liverpool.


Poredak: Liverpool 12, Atalanta 8, Ajax 7, Midtjylland 1.