Saša Matijaš

Predsjednik Orijenta 1919 uoči dvije kvalifikacijske utakmice: “Naša politika se neće mijenjati neovisno o plasmanu u Prvu HNL”

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto V. KARUZA

Saša Matijaš/Foto V. KARUZA

Ove dvije utakmice doživljavamo kao priliku da vidim gdje smo u usporedbi s Prvom HNL. Znamo da smo dobri, ali ne znamo da li smo dovoljno dobri - rekao je predsjednik Orijenta 1919



RIJEKA Prije desetak godina trebao je postati predsjednik prvoligaša s Kantride. Politika je, međutim, odlučila drugačije. Krenuo je nakon toga svojim putem, razvijao poslovno carstvo na tri različite strane svijeta (Njemačka, Kina, Hrvatska…), pojavljivao se na Kantridi/Rujevici, pomagao koliko je bio u mogućnosti financijsku HNK Rijeku, a onda se Saša Matijaš na nagovor Marinka Koljanina odvažio i uhvatio projekta – Orijenta 1919.


U dvije i pol godine od Četvrte HNL do praga Prve HNL! Priča zvuči bajkovito, na rubu nevjerojatnoga, ali je zaživjela unatoč silnoj količini skeptika. Mnogi su tvrdili da Orijent 1919 neće preživjeti jednu sezonu u Trećoj HNL, pa da će ekspresno ispasti iz Druge HNL, a sada je malo onih koji vjeruju da je moguć iskorak prema Prvoj HNL.


Nitko nije vjerovao ni da je Matijaševa »vlada« uz veliku pomoć grada Rijeke u stanju u svega mjesec dana vratiti Kantridi prvoligaški sjaj. No, i ta operacija je uz silnu količinu energije odrađena više nego uspješno. Trijumfu jedne vizije i jasne politike koja se ustrajno provodi od prvoga dana. Skepticima unatoč!




– Ništa se nije promjenilo svih ovih godina. Svake sezone imamo neke nove izazove – započeo je Matijaš. – Prošle sezone smo se bavili ishodovanjem drugoligaške, ove sezone prvoligaške licence. Treba se uhvatiti ukoštac s problemima i to početi riješavati. Imali smo od početka dobru volju i maksimalno iskorištavali svaku minutu.


Više od ovoga se nije moglo napraviti. Čak i da nismo uspjeli ishoditi prvoligašku licencu ne bi si mogli ništa zamjeriti. Međutim, svakako da svatko prepoznaje taj naš trud i rad. To su prepoznali i ljudi u HNS-u koji su shvatili u ove dvije, tri godine da sve ono što obećamo i napravimo.


Biljarski stol


Kako komentirate ničim izazvana pulska podmetanja posljednjih dana?


– Niti u jednom trenutku se nitko u klubu nije bavio Istrom 1961. Jedini tko se s Istrom treba baviti je naš trener, naravno u onom sportskom dijelu. Što se mene tiče mogli smo obje utakmice igrati u Puli! Pitanje Kantride uopće nije bilo pitanje nas ili Istre već HNS-a. Na nama je bilo da u suradnji s gradom Rijekom odradimo domaću zadaću koju nam je zadao HNS, a na njima je bilo da to pregledaju i daju konačnu ocjenu.


Travnjak dakle neće biti problematičan kao što sumnjaju u redovima Istre 1961?


– Travnjak je već sada drastično bolji nego ranije. Ne moraju se sekirati, teren će biti kao biljarski stol!


Krije li se iza svih tih podmetanja strah ili barem respekt prema Orijentu 1919?


– Ja bih imao respekt da sam na njihovu mjestu. O strahu ipak ne bih pričao, možda je ipak bolje reći pozitivna trema. Bio sam sportaš pa znam što govorim. Sigurno da je da smo mi u boljoj psihološkoj situaciji nego Istra 1961 jer mi se ne opterećujemo ishodom ovih utakmica.


Ovo će biti dvije utakmice u kojima ću uživati i neću se morati živcirati kao inače. Isto želim stožeru i igračima. Ove dvije utakmice su nagrada i samo ako budemo to shvatili kao nagradu onda možemo od tog sjemena napraviti neki novi plod.


Istra 1961 je po svemu, od budžeta do kvalitete igračka kadra, favorit, međutim nogomet je zanimljiv upravo zbog toga što favoriti ne pobjeđuju uvijek?


– Upravo zbog tog elementa iznenađenja je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ponavljam, mi se ne opterećujemo rezultatom, nemamo pritiska, ali sportski je nadati se iznenađenju. Mi ove dvije utakmice doživljavamo kao priliku da vidim gdje smo u usporedbi s Prvom HNL. Znamo da smo dobri, ali ne znamo da li smo dovoljno dobri. Nakon ove dvije utakmice ćemo biti puno pametniji i znati što nam je raditi da bi bili bolji.


Rekli ste da imate razrađeno nekoliko scenarija ovisno o ishodu ovih kvalifikacija, no svi imaju zajedničko uporište u klupskoj strategiji koju ne mislite mijenjati neovisno o rezultatima utakmica protiv Istre 1961?


– Apsolutno ništa se u politici kluba neće mijenjati neovisno o plasmanu u Prvu HNL. Naši ciljevi, naša vizija je zacrtana našim dolaskom. Istina, nismo ih zacrtali u tako kratkom vremenskom periodu, međutim oni su se dogodili i ne možemo sada žaliti za tim zato što su se dogodili prije nego što smo planirali.


Bilo bi nam lakše da je sve išlo sporije i da smo se mogli kvalitetnije pripremiti, međutim kao što sam rekao: mi još ne znamo koliko smo dobri i gdje su nam granice dok to ne isprobamo. Kada se ovakva prilika otvori, bilo u sportu, bilo u poslu, onda oni najjači idu u to da sebe testiraju i probiju željenu granicu.


Puna Kantrida


Šteta što u nedjelju na Kantridi neće biti publike, sigurno bi na tribinama bilo nekoliko tisuća ne samo navijača Orijenta 1919 već i Riječana koji sve više prepoznaju projekt kluba utemeljenog na mladim, domaćim, uglavnom riječkim igračima?


– To je najveći hendikep ove dvije utakmice. Ova utakmica na Kantridi je povijesna za riječki nogomet, ne samo za Orijent 1919. Kvalifikacije za Prvu ligu se nisu igrale tako često u našem gradu. Prema tome ovo je sigurno jedna velika utakmica za ovaj grad i ovaj kraj. Siguran sam da bi se Kantrida napunila da je epidemiološka situacija drugačija i da je to moguće.


Hoće li igrači i treneri biti posebno premirani za ove dvije utakmice?


– Bit će nagrađeni u skladu s našim mogućnostima, ali izdašnije nego što je to uobičajeno.


Mnogi igrači su zanimljivi prvoligaških klubovima, Enio Travaglia je primjerice već duže vremena u pregovorima s Rijekom. Pribojavate li se da će se nakon ove dvije utakmice momčad »raspasti«?


– To je cijena uspjeha i dobrih igara. Nadam se samo da će oni igrači koju odu cijeniti sve ovo što smo napravili. Oni su ti koji će profitirati od svega ovoga što se u Orijentu 1919 posljednjih godina napravilo. Bez obzira na to da li Krimeju napuste sada ili za godinu dana oni su imali tu privilegiju da svoj igrački razvoj provedu u klubu koji je sređen i dobro organiziran, koji ima adekvatan rad.


Naši igrači su se osjećali kao profesionalci i u Trećoj i u Drugoj ligi. Neki od tih igrača su prije dvije godine igrali Četvrtu HNL i vjerojatno nisu ni sanjali o kvalifikacijama za Prvu HNL. Ne treba zaboraviti da su osmorica naših igrača iz prve postave igrali prošle sezone Treću HNL i da su svi iz ovoga kraja. Ovo je velika nagrada za svih njih. Volio bih da svaki iskorak koji ovi igrači naprave bude – iskorak.


Kao što je Danilo Butorović iskoračio s klupe Orijenta 1919 prema Premier ligi?


– To je ono s čime se možemo svi ponositi i to je ta vodilja koja treba biti da je i tako nešto moguće. Danilo je prije dvije godine vodio Orijent 1919 u Četvrtoj ligi, a uskoro će stajati na terenu tih uz Pepa Guardiolu ili nekog od takvih trenerskih velikana – poručio je Matijaš.