Španjolsko iznenađenje

Poslije 12 kola na vrhu LaLige nalazi se katalonska senzacija, iza svega stoji mlađi brat Pepa Guardiole i Manchester City

Davor Petrović

Foto FC Girona

Foto FC Girona

Drugi ključni čovjek iznenađujućeg lidera Primere je Pere Guardiola, potpredsjednik Upravnog odbora kluba i mlađi brat puno poznatijeg Pepa



ZAGREB Svakome tko barem površno prati nogomet mora biti jasno da aktualni poredak na vrhu Primere ne bi predstavljao veliko iznenađenje da je sezona počela prije dva-tri tjedna. Međutim, u Španjolskoj je odigrano dvanaest kola, a Real, Barcelona i Atletico gledaju u leđa Gironi, koja je, da stvar bude bolja, osvojila 31 od 36 mogućih bodova. To, pak, ni izdaleka nije sve. Taj klub iz istoimenog katalonskog grada od 103.369 stanovnika najviše je puta tresao mreže suparnika u dosadašnjem dijelu Primere. Preciznije, kada se u obzir uzmu pozicije koje vode u Europu, Girona je na 29 postignutih golova, Atletico na 26, Barcelona na 24, Real na 23, Athletic Bilbao na 21, a Betis na 16.


Opet, ni to nije sve. Girona je osnovana 23. srpnja 1930. godine, a u Primeru je prvi put u svojoj povijesti ušla u sezoni 2017./18. Dvije godine kasnije ispala je u Segundu i mnogi su bili uvjereni da se neće tako skoro vratiti u elitni stupanj natjecanja. I djelomično su bili u pravu.


Rasprodaja


Naime, Girona je provela tri sezone pri vrhu Segunde, ali sve do prošle godine nikako nije uspijevala proći kroz doigravanje za viši rang. Naravno, kada se vratila, skoro svi su joj predviđali brzi povratak u drugoligaško društvo. No, prošle sezone Girona je osvojila deseto mjesto u Primeri, a ove proživljava svoju nogometnu bajku, iako je u prošlom ljetnom prijelaznom roku ostala bez nositelja igre.




Preciznije, stoper Santiago Bueno prodan je Wolverhamptonu za 12 milijuna eura, a defenzivni veznjaci Oriol Romeu i Ramon Terrats Barceloni za 3,5 milijuna eura, odnosno Villarrealu za 2,5 milijuna eura. Zatim, ključni napadači završili su svoje posudbe u Gironi. Taty Castellanos, najbolji strijelac kluba iz prošle sezone, vratio se u New York City nakon isteka posudbe, a krilni napadač Rodrigo Riquelme u Atletico. Uz to, Gironu je ovog ljeta napustilo još jedanaest igrača.


Ukratko, sve je mirisalo na ponavljanje povijesti i novo ispadanje u Segundu nakon dvije sezone u Primeri. Sada je, međutim, jasno da je Girona uspješno nadoknadila te gubitke kroz nove posudbe i transfere igrača koji su bili otpisani u svojim prijašnjim klubovima. Pri tome je jednu od ključnih uloga imao Miguel Angel Sanchez Munoz, 48-godišnji stručnjak poznatiji pod nadimkom Michel.


Kada se u obzir uzme tržišna vrijednost igračkog kadra, Girona je deseti klub u Španjolskoj sa 161 milijun eura. Usporedbe radi, Real je na više od jedne milijarde, a Barcelona na 862 milijuna. Skuplje momčadi od Girone imaju i Atletico, Real Sociedad, Athletic Bilbao, Betis, Sevilla, Villarreal i Valencia. Samim time nije pretjerano pretpostaviti da je trener taj koji čini razliku.


Guardiola


– Nema smisla davati preveliku važnost situaciji na ljestvici. Naš primarni cilj je ostanak u Primeri. Više volim govoriti o činjenici da je u 2023. godini Girona osvojila najviše bodova, nakon Barcelone, Reala i Atletica – kaže samozatajni Michel, koji je u dosadašnjih sedam godina trenerske karijere vodio samo Rayo Vallecano i Huescu.


Drugi ključni čovjek iznenađujućeg lidera Primere je Pere Guardiola, potpredsjednik Upravnog odbora kluba i mlađi brat puno poznatijeg Pepa. Naime, 47 posto vlasničkog udjela u Gironi ima City Football Group, u čijem vlasništvu su i Manchester City te New York City. Jednostavno, prezime Guardiola sasvim sigurno donekle olakšava dovođenje igrača u mali klub, baš kao i poslovna veza s aktualnim europskim prvakom.


Opet, svakome je jasno da to ne može biti jamstvo uspjeha. Uostalom, puno bogatiji klubovi imaju osjetno poznatije i kvalitetnije igrače, a sada zavidno gledaju u leđa Gironi za koju mnogi nogometni stručnjaci tvrde da igra najljepši nogomet u Španjolskoj.