Ružne scene

Poljud je prošle subote podsjetio na kaubojska vremena elitnog razreda hrvatskog nogometa

Davor Petrović

Marku Livaji nije se svidjela proslava gola Roberta Mudražije/Foto PIXSELL

Marku Livaji nije se svidjela proslava gola Roberta Mudražije/Foto PIXSELL

Nevjerojatno je da se još uvijek ne zna tko je »neidentificirana ženska osoba« koja je gurnula suca Pajača



SPLIT  Subotnje sučeljavanje Hajduka i Lokomotive (1:2) nanijelo je težak udarac šampionskim ambicijama Splićana i podsjetilo na neka druga vremena koja bi u 2024. godini morala biti davno zaboravljena i nikada ponovljena prošlost. Preciznije, nakon završetka prvog dijela dogodio se incident čije detalje je zabilježio Ivan Jurina, delegat utakmice. Pri tome je važno napomenuti da je Igor Pajač bio glavni sudac na Poljudu.


»Ponašanje domaće klupe većim dijelom vrlo bučno, a u 45+2, nakon označenog kraja poluvremena Dragan Blatnjak, pomoćni trener 1 prilikom izlaska s terena zbog prigovora glavnom sucu, prva opomena, te odmah potom zbog opetovanog prigovora glavnom sucu, druga opomena te nakon pokazanog crvenog kartona vrijeđanje glavnog suca: »P… ti materina, vidjet ćeš ti u tunelu, j… ti mater«. Isto tako nakon ovog opisanog incidenta u nastavku u tunelu neidentificirana ženska osoba gurnula je glavnog suca u prsa te mu otkinula sprej i bacila ga na pod. O ponašanju gledatelja slijedi Dopunsko izvješće delegiranog Časnika za sigurnost«, stoji u dijelu Jurininog izvješća koje objavljujemo u izvornom obliku.


Uvjeravanja


Zreliji ljubitelji nogometa sasvim sigurno pamte početke elitnog stupnja natjecanja u samostalnoj Hrvatskoj, kada su tuneli prema svlačionicama u poluvremenima utakmica predstavljali mjesta za izljeve »pravedničkog« gnjeva, »prijateljska« uvjeravanja i »korekcije« svake vrste. Ili sudačkog kriterija, ili taktičkih postavki, uglavnom domaće momčadi.




Na kraju krajeva, postoji pregršt svjedoka tog vremena koji bez puno kopanja po sjećanju mogu ponuditi više nego živopisne priče na tu temu, uključujući i one s ruba zdravog razuma. No, suvišno je gnjaviti te ljude kada je 16. ožujka 2024. godine donio nešto vrlo, vrlo svježe, a opet u retro stilu kaubojskih vremena elitnog razreda hrvatskog nogometa.


Onaj dio vezan uz Blatnjakov ispad ne predstavlja tolik raritet jer on nije ni prvi, a vrlo vjerojatno ni zadnji član stručnog stožera nekog kluba koji je osjetio neodoljivu potrebu za prigovaranjem sucu. Naravno, s time da u ovom slučaju razliku čine vokabular i prijetnja. Zapravo, možda je ipak preciznije reći da se radilo o proročanstvu pomoćnog trenera Hajduka jer nešto kasnije je stvarno došlo do incidenta u tunelu.


Klakočer na potezu


Pri tome nešto manju važnost ima činjenica da je Pajač gurnut u prsa, pri čemu mu je otkinut sprej i bačen na pod, iako i to ima veliku težinu. Sasvim je jasno da Jurina ne može poznavati sve ljude koji imaju neke veze s utakmicom, ali nevjerojatno je da se još uvijek ne zna tko je bila »neidentificirana ženska osoba« u tunelu, odnosno u dijelu stadiona do kojeg ne može doći bilo tko. Barem u teoriji.


U ovom trenutku može se pretpostaviti da će Alan Klakočer, disciplinski sudac SuperSport HNL-a, biti neumoljiv pri izricanju kazne za Hajduk, bez obzira na to hoće li se naknadno saznati tko je i što je famozna »neidentificirana ženska osoba«. Na kraju krajeva, umjesto nje, koja je svoj izljev gnjeva demonstrirala odgurivanjem glavnog suca i bacanjem spreja na tlo, u tunelu na Poljudu lako se mogao naći netko sklon nešto nasilnijim metodama za izražavanje nezadovoljstva.


Zatim, nitko ne može jamčiti da taj agresivniji netko ne bi fizički nasrnuo na nekog od igrača suparničke momčadi. Ili možda napravio nešto još puno gluplje i osjetno opasnije. Jednostavno, taj incident mora biti strogo sankcioniran jer će se hrvatski nogomet na elitnoj razini inače brzopotezno vratiti tri desetljeća unatrag, i to u onom krajnje ružnom smislu.