Novi angažman Hrvata

POLEMIKE Ivana Jurića iznervirali Gennaro Gattuso i novinari. Umjesto Napulja, nova moguća destinacija je – Torino

Igor Duvnjak

Ivan Jurić/Foto REUTERS

Ivan Jurić/Foto REUTERS

Hrvatski trener se dokazao na klupi, ali nije majstor komunikacije, koja je vrlo bitna u temperamentnom napuljskom ozračju...



RIJEKA Iznenađujući napuljski remi domaćina i Verone, koji je Napoletancima pred nosom zalupio vrata Lige prvaka, ima itekakav hrvatski pečat s obzirom na to da je kormilar Verone Hrvat Ivan Jurić, a desna ruka mu je sunarodnjak, riječki dečko Stjepan Ostojić-Ostoja, svojevremeni istaknuti vezni igrač Orijenta i Rijeke.


Vidi slučaja, Jurić je najavljivan kao budući trener Napolija pa se neupućeni čovjek zapita je li možda mazohist i zašto je želio nauditi svom budućem klubu, znači praktčki samome sebi. Uglavnom, bilo kako bilo, remi pod Vezuvom je najsnažnije odjeknuo u uzbudljivoj nedjeljnoj svibanjskoj noći kada se u dramatičnoj uzbudljivoj utrci za igranje u Ligi prvaka potvrdila ona stara poruka »najslađe se smije onaj koji se posljednji smije«. Jasno, u ovom slučaju mislimo na »staru liju« Juventus, koji je, »ližući rane« iz tolikih prethodnih karambola nedostojnih kluba takvog ugleda, projurivši Bolognom (1:4) ugledao Ligu prvaka. Tu se odavno parkirao novi talijanski prvak Inter, a uz to je mjesto do njega stao Milan, koji je u Bergamu razoružao donedavno drugoplasiranu Atalantu (0:2).


Kaos


Milaneze ne smeta što već dugo igraju bez prve zvijezde Zlatana Ibrahimovića, sada i bez hrvatskog golgetera Ante Rebića, postali su viceprvaci, a Atalanta se tješi Ligom prvaka, kada joj je izmakao povijesni uspjeh u calciju, konačno drugo mjesto u Serie A. Jurić, Ostojić, Rebić, da ne govorimo o Ivanu Perišiću i Marcelu Brozoviću, hrvatskim adutima Antonija Contea, trenera prvaka Intera, samo potvrđuju koliko je u calciju itekako utjecajna i hrvatska riječ.




Kada smo već kod riječi, Ivan Jurić se i dalje pokazuje majstorom na klupi, ali nije majstor komunikacije, to ni slučajno. Nedostatak riječi u pravom trenutku, kriva riječ u krivo vrijeme i slične stvari sve to nisu preporuke za boravak pod Vezuvom. U temperamentnom ozračju kakvo je ovo napuljsko komunikacija je vrlo bitna, navijači na tribinama stadiona »Diego Armando Maradona« praktički žive s igračima, trenerom, sa svojim omiljenim klubom. U takvoj sredini, Jurić je, ni manje ni više burno reagirao na izjednačujući gol Verone. Obrušio se pritom na znano nogometno ime Gennara Gattusa, kojem se klub javno zahvalio na skoro dvije godine suradnje. Kroničari vele da je nakon gola između njih dvojice nastao pravi kaos. Nastala je polemikama između njih dvojice, jedna od brojnih na utakmici. Okrenuo se Gattuso prema svom hrvatskom kolegi, nekada također zapaženom veznom igraču i poručivao mu nešto su stilu »Zar te nije sram? »Uz to je dodao nešto nepristojno. Dvojica su potom opomenuta od strane suca.


Kada je riječ o Ivanu Juriću, čekao ga je novi čin napuljske predstave, ovog puta s novinarom Skyja Massimom Ugolinijem. »Vi ste presudili o ulasku u Ligu prvaka, vaša Verona. Ta Verona je izgledala drugačijom u odnosu na ona izdanja koja smo vidjeli proteklih sedmica. Koliko je bilo teško..« govorio je novinar. Jurić ga je prekinuo slikovitom primjedbom: »Odmah jedno veliko sranje«. Ugolini je na to tek dodao: »Hvala, vrlo ljubazno«.
Hrvatski trener je nezadovoljan poručio: »Sramite se, ovo je neprihvatljivo«.


Sumnje


– Samo u Italiji se iznose određene ovakve sumnje. Prilijepi se pitanje, govoreći kako smo se više zalagali s Napolijem nego u onim prethodnim utakmicama. Informirajte se, nisam vidio kako smo to igrali u prethodnim utakmicama. Morate mi se ispričati zbog vašeg sramotnog ponašanja – rekao je Jurić i prekinuo razgovor, usprkos nastojanjima pomiritelja, novinara Fabija Caressea, novinara Skya. Talijani u tisku poručuju da Jurić nije »niti nježan, niti diplomatičan čovjek«. Gruda se zakortljala niz padinu, oglasio se predsjednik Verone Maurizio Setti, stao je u obranu trenera koji je s Veronezima uzeo deseto mjesto.


»Predsjednik Setti i Hellas Verona, u cilju zaštite sportskih vrijednosti, što je i ovom prilikom obilježilo naš klub, smatra neprihvatljivim pitanja koja su u izravnom javljaju postavljena njihovom treneru nakon utakmice Napoli – Verona«, poručio je veronski klub. Juventini se na koncu vesele uz priče oko novog trenera i ćakule o navodnom odlasku Ronalda. Napoli može samo uzdisati, Ivan Jurić poslije svega ovoga vjerojatno ipak neće doći pod Vezuv. Kao najveći kandidat za klupu Napolija sada se spominje Sergio Conceicao, dok bi Jurić mogao završiti u – Torinu.