Mateo Monjac

Pokretačka snaga Krimejčana je opet u punom pogonu: “Bit ću spreman za dva ogleda protiv Istre 1961”

Ivan Volarić

Mateo Monjac/Foto Arhiva NL

Mateo Monjac/Foto Arhiva NL

Naša želja i volja će biti na maksimumu, možda nam takav pošten pristup nešto donese - kaže krilni napadač "crvenih"



RIJEKA Pripreme Krimejčana za skorašnje prvoligaške kvalifikacije protjecale bi gotovo u idiličnim tonovima da trenera Fausta Budicina ne muči jedan važan detalj. On ima svoje ime i prezime – Mateo Monjac. Brzonogi krilni napadač do korona stanke je bio ponajbolji, ako ne i najbolji igrač Krimejčana. Zabijao je i asistirao, svojim igrama skrenuo je pozornost mnogih klubova na sebe. Između ostaloga, nekoliko puta ga je promatrao Goran Roce, skaut Istre 1961, s kojom će Orijent 1919 uskoro u dvije utakmice odlučivati o jednom, preostalom mjestu među prvoligašima. Monjac je nakon duge stanke teško prepoznatljiv, kažu da ne trenira stopostotnim angažmanom, pa samim time ni njegov učinak na utakmicama ne može biti odgovarajući.


– Što se zbiva sa mnom? Ozljeda i velika neizvjesnost koja se oko toga nakupila. Mučila me duže vremena nezgodna ozljeda trbušnog zida. Riječ je u upali, koja je sanirana, međutim, trebalo je vremena i strpljenja da se sve to zaliječi. Pred nama su jako bitne kvalifikacijske utakmice i želio bi ih dočekati u što boljem stanju. Dozirao sam nastupe u pripremnim utakmicama, sada bi u generalki protiv Dinama II trebao dobiti veću minutažu da budem što spremniji za Istru 1961 – govori Monjac.


Utakmice protiv Puljana su pred vratima, iza Krimejčana su višemjesečne pripreme bez pravih utakmica.




– Proletjelo je vrijeme… Ušli smo u završnu fazu priprema, pred nama je generalka. Imali smo dosta utakmica, sigurno da bi bilo bolje da smo odigrali neku jaču provjeru, ali jednostavno nema adekvatnih suparnika. Puljani su sigurno u prednosti u tom dijelu jer su u natjecateljskom ritmu. Pratio sam ih dosta ove sezone. Moram reći da povrh svega nisu imali ni sreće, nerijetko su gubili bodove u zadnjim minutama. Evo, u zadnjoj utakmici protiv Dinama su po svemu zaslužili pobjedu. Pogodili su triput okvir gola! Ozbiljna su ekipa i da su se neke stvari okrenule u drugom smjeru, sigurno bi sada bili barem dvije pozicije više na ljestvici.


Istra 1961 je favorit u dva ogleda s Orijentom 1919, no Krimejčani imaju pravo na svoje nade i želje.


– Oni su objektivno favoriti, ali mi ove dvije utakmice shvaćamo kao nagradu za sve ono što smo radili posljednjih sezona. Mi ćemo u te dvije utakmice dati sve što možemo pa što bude. Naša želja i volja će biti na maksimumu, možda nam takav pošten pristup nešto donese.


Prva utakmica igra se u Rijeci, uzvrat u Puli


– Mi zapravo igramo dvije utakmice u gostima jer niti možemo igrati na Krimeji niti će biti publike na Kantridi. Kao da igramo trening utakmicu. Bio sam na utakmici Opatije i Mladosti iz Petrinje i atmosfera je bila sjajna, sigurno da te takvo ozračje ponese. Međutim, najbitnije je da u prvoj utakmici probamo ne dobiti gol jer znamo da taj pogodak u gostima vrijedi više. Dakle, neprimljeni gol će značiti da imamo pozitivan rezultat uoči uzvrata u Puli. A onda – što bude! – rekao je Monjac.