Liga prvaka

Počinje nova sezona najatraktivnijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu, odmah na startu donosi jedan veliki sudar

Luka Medak

Antonio Mirko Čolak/Foto REUTERS

Antonio Mirko Čolak/Foto REUTERS

Malmo predvođen bivšim napadačem Rijeke Antonijom Mirkom Čolakom gostuje kod Juventusa



RIJEKA Nova sezona Lige prvaka, elitnog europskog klupskog natjecanja, počinje večeras, a već u prvom kolu moći ćemo gledati velike derbije i svjedočiti nekim povijesnim trenucima. Najveća utakmica prvoga dana bez sumnje je ona između Barcelone i Bayerna u skupini E, momčadi koje su ukupno već 11 puta osvajale ovo natjecanje. Zadnji put kada su se ovi nogometni velikani susreli u Ligi prvaka, to je bilo prošle godine, Nijemci su pregazili Katalonce s 8:2 u četvrtfinalu na putu do naslova prvaka. Ipak, obje momčadi su sada u nešto drugačijem ruhu.


– Puno se stvari promijenilo u međuvremenu, više ni ne razmišljamo o toj pobjedi. Igramo protiv nove momčadi, imamo novu momčad… Naravno da nećemo nikad zaboraviti tu pobjedu, ali ovo su utakmice u skupini i nije ista težina – rekao je vratar Bayerna Manuel Neuer.
Jedna od stvari koje su drugačije je činjenica da Barcelona više nema Lionela Messija, a na klupi Bayerna je novi trener Julian Nagelsmann.
– Teško je procijeniti koliko su sada slabiji bez Messija, igraju drugačije. Bez Messija više nema onog ekstravagantnog stila igre, ali imaju igrače koji sada više neće biti u njegovoj sjeni i koji imaju što za dokazati. Barcelona je također promijenila i strukturu obrane, sada visoko pritišću, bit će drugačije – objasnio je Nagelsmann.


Messi i Ronaldo


Messi će sutra protiv Club Bruggea prvi put u svojoj karijeri igrati Ligu prvaka u dresu koji nije Barcelonin, a u novom ruhu gledat ćemo i njegovog rivala Cristiana Ronalda, čiji Manchester United danas gostuje kod Young Boysa. Ronaldo će igrati svoju prvu europsku utakmicu u dresu Crvenih vragova još od poraza od Messijeve Barcelone u finalu 2009. godine, a usput će se upisati u povijest jer će se izjednačiti s Ikerom Casillasom kao igračem s najviše nastupa u povijesti Lige prvaka. Legendarni španjolski vratar ih trenutačno ima 177, a Ronaldo 176.
Danas će također igrati i branitelj naslova Chelsea. Na Stamford Brigdeu ugostit će ruskog prvaka Zenit, čija je Gazprom Arena rezervirana za ovogodišnje finale, a bit će to okršaj i dvojice hrvatskih reprezentativaca – Matea Kovačića i Dejana Lovrena.


Daleka prošlost




– Osvajanje Lige prvaka mi je definitivno dosad najveći uspjeh u karijeri, no sve to mi se sada čini kao da je daleka prošlost. Igrači i ja ćemo opet pokušati biti najbolji, ali mislima smo sada samo fokusirani na Zenit – kratak je bio trener Chelseaja Thomas Tuchel.


Zanimljiv će biti i okršaj Juventusa i Malmöa. Stara dama je krenula dosta loše u prvenstvo i još uvijek nema pobjedu nakon tri kola, a ne pomaže činjenica ni što će zbog ozljede izostati talijanski reprezentativci Federico Chiesa i njegov imenjak Bernardeschi. Šveđani pak nakon šest godina izbivanja iz europske elite jedva čekaju skinuti svoj prvi skalp, a oči su uprte u bivšeg igrača Rijeke Antonija Mirka Čolaka, koji je bio najbolji strijelac kvalifikacija.


Osim Kovačića i Lovrena, danas će potencijalno biti sudar još dvojice hrvatskih igrača – Sevilla Ivana Rakitića igrat će protiv Salzburga Luke Sučića, reprezentativca U-21 reprezentacije.


Raspored


Danas:


SKUPINA E: Barcelona – Bayern (21), Dynamo Kijev – Benfica (21).


SKUPINA F: Young Boys – Manchester United (18.45), Villarreal – Atalanta (21).


SKUPINA G: Sevilla – Red Bull Salzburg (18.45), Lille – Wolfsburg (21).


SKUPINA H: Chelsea – Zenit (21), Malmö – Juventus (21).


Sutra:


SKUPINA A: Club Brugge – PSG (21), Manchester City – RB Leipzig (21).


SKUPINA B: Atletico Madrid – Porto (21), Liverpool – Milan (21).


SKUPINA C: Bešiktaš – Borussia Dortmund (18.45), Sporting – Ajax (21).


SKUPINA D: Sheriff – Šahtar (18.45), Inter – Real Madrid (21).