Uvjeren u pobjedu

Perić uoči Rijeke: ‘Nemamo pravo na opuštanje dok ne prođe derbi’

Ivana Vaupotić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Idemo na pobjedu jer igramo pred svojim navijačima, ali taj rezultat s Rujevice ne smije nas zavarati jer sada nam u goste dolazi suparnik koji se napunio samopouzdanjem s četiri uzastopne pobjede - kaže Perić



Prva faza natjecateljskog saniranja svježih rana iz Lige prvaka nije prošla potpuno bezbolno, ali Dinamo je ipak uknjižio pobjedu u subotnjem srazu s Lokomotivom (1:0). Povrh toga, Nenad Bjelica je sačuvao i osvježio svoje glavne adute za nadolazeći derbi s Rijekom, koji će označiti završetak HT Prve lige za ovu kalendarsku godinu.


Maksimirski šef struke na teren je izveo kombiniranu postavu, odnosno deset igrača koji prošle srijede nisu činili udarnu jedanaestorku u srazu s Manchester Cityjem. Onaj jedanaesti bio je Dominik Livaković, a kasnije su u igru ušli Petar Stojanović, Amer Gojak i Mislav Oršić, čija je snalažljivost donijela pobjedu.


Kada se u obzir uzme značajna minutaža u jesenskom dijelu sezone, cijelu utakmicu su odradili Dino Perić i Kevin Theophile-Catherine, odnosno stoperski dvojac koji je zbog žutih kartona morao preskočiti zadnje kolo skupine C Lige prvaka. Samim time je jasno da njima nije trebao predah za sučeljavanje s Rijekom.


Isti san




Kada se u obzir uzme situacija sa stoperima u modrom taboru, jasno je da Bjelica nije imao previše opcija za slaganje obrane. Emir Dilaver vjerojatno treba još malo vremena da se pribere nakon poraza s Manchester Cityjem, a Marko Lešković je već dugo ozlijeđen. Konkretnije, Perić i Theophile-Catherine morali su na teren u ogledu s jedinim gradskim rivalom.


– Malo smo slabije ušli u ovu utakmicu, ali to je bilo i za očekivati od momčadi s toliko novih igrača. Zbog kartona nisam bio u pogonu dva tjedna i trebalo mi je neko vrijeme da pohvatam sve konce. Mogu misliti kako je bilo dečkima koji nisu igrali nekoliko utakmica. S druge strane, to im je bila idealna prilika da se dokažu treneru. U proljetnom dijelu sezone, na žalost, nema Europe, a to znači da će biti i manje utakmica – kaže Perić.


Objektivno gledajući, kombinirana postava nije predstavljala jedini razlog za nešto slabiju partiju. Razvoj događaja u skupini C Lige prvaka imao je nepovoljan utjecaj na raspoloženje kompletne momčadi, a na tom planu sasvim sigurno nije pomoglo ni ozračje. Naime, dvoboj s Lokomotivom s tribina je pratilo nešto manje od dvije tisuće gledatelja. Usporedbe radi, nije na odmet podsjetiti da je tri dana ranije, na Ligi prvaka, stadion bio pun do vrha.


– Sve to se moralo osjetiti. Nismo svi igrali protiv Manchester Cityja, ali dijelili smo isti san i emocije u svlačionici. Bili smo na korak do drugog ili trećeg mjesta, a na kraju smo ostali bez svega.


Sigurno je i to imalo određenu ulogu u nešto slabijoj partiji – dodaje Dinamov reprezetativni stoper.


More utakmica


Modri su ovaj dio sezone otvorili 13. srpnja pobjedom nad Rijekom u Superkupu (1:0), a sada će ga i zatvoriti s istim suparnikom. U međuvremenu su odigrali čak 32 utakmice u tri natjecanja, što je jako puno za pet mjeseci.


– Da budem iskren, nakon poraza od Atalante u Milanu bio sam psihički iscijeđen. Odigrali smo jako puno utakmica i svi smo jako umorni, ali znamo da nemamo pravo na opuštanje dok ne prođe derbi s Rijekom. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo za Rijeku i na pozitivan način zaokružimo ovu kalendarsku godinu – tvrdi Perić, koji je prije nešto više od mjesec dana odradio svih devedeset minuta na Rujevici.


Suvišno je podsjećati da se taj derbi nevjerojatno brzo razvio u modrom smjeru. Zapravo, jedino otvoreno pitanje predstavljao je broj golova u riječkoj mreži.


– Tamo smo ih baš demolirali, ali sada ne želimo raditi usporedbe s tih 5:0. Tu utakmicu moramo zaboraviti jer Rijeka je u međuvremenu osjetno podigla formu i nanizala je četiri pobjede.


Uvjerljivo su osvojili bodove na Poljudu i nadigrali svakog suparnika. Naravno, idemo na pobjedu jer igramo pred svojim navijačima, ali taj rezultat s Rujevice ne smije nas zavarati jer sada nam u goste dolazi suparnik koji se napunio samopouzdanjem s četiri uzastopne pobjede – zaključuje Perić.