Magine Pro

Osnovani prije samo tri mjeseca: Tko sve stoji iza švedske tvrtke koja preuzima TV prava na HNL?

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Među dioničarima tvrtke su bivši švedski nogometni reprezentativac Martin Dahlin, zatim jedan od najbogatijih Šveđana i šef nogometnog prvoligaša Djurgardena Tommy Jacobson te bivši premijer Švedske Goran Persson



Tvrtka Magine Pro koja je Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) ponudila 103 milijuna eura za prava na hrvatsku nogometnu ligu osnovana je prije tri mjeseca u Londonu, sa 6000 funti početnog kapitala, a dio je grupacije švedskog gubitaša Magine Holding, piše u srijedu Jutarnji list.


Magine Holding posluje od 2011. i bavi se streamingom sportskog sadržaja, a cilj osnivanja tvrtke Magine Pro bio je da se ta platforma za dijenjenje sadržaja pretvori u sportsku inačicu streaming servisa poput Netflixa, Amazona ili Hulua. No ništa se od toga nije ostvarilo pa je prije dvije godine tvrtka zabilježila gubitak od oko 25 milijuna eura, a za prošlu godinu obračun je pokazao dug od 16-ak milijuna eura.


Sav dug tvrtke otkupio je argentinski milijarder 75-godišnji Alejandro Pedro Bulgheroni koji se obogatio na nafti i plinu i čije je bogatstvo procijenjeno na 2,7 milijardi dolara.




Novi vlasnik je na čelo tvrtke postavio bivšeg menadžera Ericssona u Europi i Australiji Matthewa Wilkinsona, a tvrtka je poslovanje usmjerila, ne samo na Skandinaviju i Njemačku, nego i prema Africi, Aziji, SAD-u i dijelu Europe.


Među dioničarima tvrtke su bivši švedski nogometni reprezentativac Martin Dahlin, zatim jedan od najbogatijih Šveđana i šef nogometnog prvoligaša Djurgardena Tommy Jacobson te bivši premijer Švedske Goran Persson, piše Jutarnji list.


HNS je prije dva dana objavio da je Izvršni odbor donio odluku o prodaji televizijskih i povezanih prava kojima je HNS vlasnik, no pritom nisu objavljena nikakve pojedinosti.


Nezadovoljni odlukom iz splitskog Hajduka su priopćili da HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne reference odabranog ponuđača te su najavili da će podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže tv-pravima domaćih utakmica hrvatskog prvenstva.