Prva NL

Orijent ostao bez dva boda u Dugopolju nakon velike pogreške suca Matasovića, Krimejčani preokrenuli u nastavku

Portal Novi list

Andro Švrljuga/Foto M. LEVAK

Andro Švrljuga/Foto M. LEVAK

Sudac iz Đakova u 78. minuti dosudio je kazneni udarac za Dugopolje iako je prethodno očigledno rukom igrao domaći branič

DUGOPOLJE – ORIJENT 2:2




DUGOPOLJE  Utakmica 24. kola Prva NL: Dugopolje – Orijent 2:2 (1:0). ŠC Hrvatskih vitezova. Gledatelja: 200. Sudac: Dražen Matasović (Đakovo). Strijelci: 1:0 Mlinarić (3′), 1:1 Švrljuga (59′), 1:2 Mulac (68′), 2:2 Čerina (79′). Žuti karton: Čerina (Dugopolje), Tadejević, Švrljuga, Ibiši (Orijent).


DUGOPOLJE: Silić, Kurtović, Čerina, Torres, Oliveira, Mikulić, Mekić, Rodić (od 64′ Lusavec), Balić (od 64′ Ljubičić), Tešija, Mlinarić.


ORIJENT: Zadro, Braut (od 46′ Simčić), Mulac, Dukađin (od 66′ Ibiši), Švrljuga, Monjac, Mohorovičić (od 66′ Senčar), Zrilić, Milanović (od 87′ Lazar), Putnik (od 87′ Ivančić), Tadejević.




U 78. minuti utakmice nakon udarca iz kuta za Dugopolje lopta je doletjela na drugu vratnicu gdje se Čerina očigledno poslužio rukom ne bi li je primirio. Sudac Matasović se nije oglašavao, ali jest nekoliko trenutaka kasnije kada je odbijanac završio u gužvi, a sudac iz Đakova pokazao na bijelu točku smatrajući da je Ibiši u gužvi igrao rukom. Igrači Orijenta uzaludno su se trudili uvjeriti (i pritom su zaradili brojne žute kartone) Matasovića da je prethodno rukom igrao domaći branič. Upravo je Čerina dobio priliku izvesti kazneni udarac. Vratar Zadro je pročitao njegovu namjeru, ali je Čerina dočekao priliku za popravni i zaustavio Krimejčane na putu do druge proljetne pobjede nakon slabog prvog i vrlo dobro odigranog nastavka.


Prva prilika na utakmici donijela je pogodak u gostujućoj mreži. Oliveira je pritisnuo Mulca koji je pokušao iznijeti loptu sa svoje polovice. Branič Orijenta se gradio, pa uzaludno tražio prekršaj, a Oliveira mu na kraju odnio loptu i sjurio se u kazneni prostor. Uslijedio je ubačaj za Mlinarića na vrhu peterca. Prvi je na loptu stigao Tadejević. Branič Orijenta je uklizao, a lopta se sretno odbila za Mlinarića kojemu nije bilo teško s nekoliko metara dovesti svoju momčad u vodstvo – 1:0. U idućih desetak minuta opasno je visio drugi pogodak u mreži Krimejčana. Vratar Zadro zaustavio je udarce Oliveire (5′), Tešije (9′) i Torresa (16′). Tek nakon dvadesetak minuta igre gosti su se malo stabilizirali. Dovoljno tek da osujete glavnih domaćih prilika do odmora.


Orijent je u nastavku utakmice počeo djelovati sve čvršće u duelima, a povrh toga gostima su sve češće počele pripadati tkz. druge lopte. Iz svega toga postepeno se izrodio pritisak prema vratima Dugopolja i izjednačujući pogodak Andra Švrljuge u 59. minuti. Dukađinov ubačaj s lijeve strane Monjac je ostavio za Švrljugu koji je lijepo “stisnuo loptu” i prizemnim udarcem iskosa sa 15 metara pogodio suprotni kut – 1:1. Simčić je kod prvoga pogotka napravio dobar posao driblingom na vrhu kaznenog prostora, a u 68. minuti njegova dijagonala za Monjca u kontri Riječana bila je pola gola. Napadač Orijenta ponovo je upisao asistenciju.  Mulac je natrčao i udarcem s 12-13 metara potvrdio nepisano pravilo da za Crvene ove sezone uglavnom zabijaju – obrambeni igrači – 1:2. Orijentaši su uskoro mogli i do trećeg gola. Ibiši je u 73. minuti propustio dvije velike prilike u jednoj akciji, a onda se uz svesrdnu pomoć suca prometnuo u svojevrsnog tragičara skrivivši kazneni udarac za konačnih 2:2.