Druga HNL

Orijent 1919 posrnuo u derbiju kola u Varaždinu, Crveni poveli pa stali u nastavku

Davor Petrović

Dino Dukađin postigao je prvijenac za Crvene na debiju u Varaždinu/D. KOVAČEVIĆ

Dino Dukađin postigao je prvijenac za Crvene na debiju u Varaždinu/D. KOVAČEVIĆ

Ključne uloge pripale su dvojcu domaćih igrača s klupe, Stjepanu Igrecu i Niki Damjaniću, koji su potpisali golove za pobjedu svoje momčadi



VARAŽDIN – Bez igrača koji su ove zime otišli potražiti prvoligašku afirmaciju u Osijeku i Hrvatskom dragovoljcu te ozlijeđenog kapetana Marija Tadejevića, Orijent 1919 u Varaždinu je izgubio derbi Druge HNL i mjesto na vrhu tablice. Pri tome se ključne uloge pripale dvojcu domaćih igrača s klupe, Stjepanu Igrecu i Niki Damjaniću, koji su potpisali golove za pobjedu svoje momčadi.


Od prve sekunde utakmice Varaždinci su odrješito krenuli prema naprijed, tražeći brzi gol na krilima navijača. Gosti se, pak, nisu najbolje snašli u tim trenucima, kao da ih je sve to iznenadilo. Nakon nekoliko napada koje je Orijent 1919 uspio zaustaviti uz dosta muke, prvi udarac u okvir gola stigao je u 5. minuti, kada je Itsuki Urata s lijevog ruba kaznenog prostora poslao prizemni udarac u bliži kut. Kristian Boglić tom je prilikom uspio ukrotiti loptu.


Uratina greška na sredini terena Orijentu je u 9. minuti otvorila prvu priliku za protunapad. Lopta je stigla do desnog krila, no ubacivanje je išlo preblizu peterca, pa je Karlo Sentić imao dovoljno prostora i vremena za golmansku intervenciju rukama ispred Ivana Durdova, koji ga je usput i faulirao. Iako je velika prilika olako propuštena, taj trenutak označio je početak uspostavljanja terenske ravnoteže.




Štoviše, Orijent 1919 uskoro je postao opasniji suparnik. Doduše, Varaždin je još uvijek imao nešto veći posjed lopte, ali jedine naznake opasnosti stvarao je ubacivanjima iz prekida, koje je gostujuća obrana uspijevala otklanjati bez suvišnih turbulencija. Igrala se 27. minuta kada je Orijent 1919 pritisnuo suparnika u njegov kazneni prostor.


Prvo je Gojko Gadže odapeo s vrha šesnaesterca, a lopta se od bloka odbila pod prečku. Sentić je to uspio obraniti i izbiti u korner, baš kao i nešto kasniji udarac Karla Senčara. Međutim, nije bilo treće sreće za varaždinskog čuvara mreže. Nakon udarca iz kuta Dino Dukađin se najbolje snašao u gužvi, uguravši loptu u gol s pola metra. Bilo je to u 31. minuti – 0:1.


U smiraj prvog dijela Varaždinci su došli do velike prilike za izjednačenja. Urata je odigrao dupli pas i Ivanom Posavcem i nabio loptu u blok, a odbijanac je na petnaest metara od gola pokupio Leonard Vuk, čiji je udarac Boglić izvukao ispod prečke i odbio u korner. Bila je to zadnja opasna situacija prije odlaska na odmor u svlačionice.


Uvodne sekunde nastavka ponudile su istu sliku kao i početak. Posavec se probio po desnom boku i odigrao povratnu loptu za Tonija Teklića, čiji je udarac završio u bloku. Nakon toga je nastala velika gužva u kaznenom prostoru. Orijent 1919 jedva se izvukao neokrznut, a pri tome je teško nastradao Vuk nakon kontakta s Boglićem. Zbog otvorenog prijeloma noge po nesretnog napadača Varaždina na teren moralo ući vozilo hitne pomoći, s time da je prekid trajao skoro osam minuta.


Nakon toga je domaća momčad još žešće pritisnula. Orijent 1919 je opasno živio u tom razdoblju, a do zraka je stigao tek u 64. minuti, kada je Nikola Daniel Jadric odigrao teledirigiranu dijagonalu za Dundova, koji je uletio u kazneni prostor suparnika i lansirao loptu visoko iznad prečke. Kao i u prvom dijelu, velika prilika za goste označila je početak uspostavljanja terenske ravnoteže.


Međutim, jedan trenutak nepažnje obrane Orijenta 1919 sve to je poništio, donijevši potpuni preokret u roku od tri minute. Prvo je stigao nes(p)retni autogol Dominika Mulca za izjednačenje. Po desnoj strani je pobjegao Igrec, koji je ušao umjesto Vuka, i uputio je poluvisoku ubačaj u peterac, gdje se lopta od stopera gostiju odbila u mrežu. To se dogodilo na početku 68. minute – 1:1.


Foto galerija: Druga HNL: Varaždin - Orijent 1919 2:1 Foto: Davor Kovačević


Dok su igrači Orijenta 1919 pokušavali shvatiti što ih je snašlo, bljesnuo je drugi Varaždinac koji je ušao s klupe. Domaća polukontra odvela je loptu na desni bok, gdje ju je Luka Škaričić centrirao prema vrhu kaznenog prostora, točno na putanju Damjanićevog kretanja. Trzaj glavom iz trka bio mu je dovoljan za upisivanje u strijelce sa trinaest metara, i to trideset sekundi nakon ulaska na teren – 2:1.


Do kraja utakmice gosti su bacili sve karte u napad, s time da su na raspolaganju imali i deset minuta sudačke nadoknade zbog prekida kod Vukove ozljede. S druge strane, Varaždinci su se malo povukli i čuvali vodstvo, vrebajući priliku za kontru. Do kraja utakmice nije bilo izrazitih prilika, na veliko zadovoljstvo brojnih domaćih navijača.


Varaždin – Orijent 1919 2:1 (0:1)

Stadion Varteks. Gledatelja: 1.400. Sudac: Jakov Titlić (Hrvace) 6.


Strijelac: 0:1 Dukađin (31′), 1:1 Mulac (68′-autogol), 2:1 Domjanić (70′).


Žuti karton: Karabatić, Postonjski (Varaždin), Putnik, Gadže, Mohorovičić, Jadric (Orijent 1919).


VARAŽDIN: Sentić 6,5, Škaričić 6,5 (83′ Bagadur -), Karabatić 6, Senić 6,5, Urata 6, Lusavec 6, Postonjski 6,5, Vuk 6 (53′ Igrec 7), Teklić 6, Posavec 6,5 (69′ Topić -), Brodić 6 (69′ Domjanić 7.


ORIJENT 1919: Boglić 6,5, Švrljuga 6, Mulac 6, Fatić 6, Senčar 6,5, Jadric 6,5 (89′ Srzentić -), Putnik 6, Dukađin 6,5 (66′ Mohorovičić -), Gadže 6 (81′ Biškupović -), Zrilić 6, Durdov 6 (81′ Petrović -).