Skandinavska demokracija

Norvežani navalili na Srbe jer nisu željeli nositi kapetansku traku duginih boja baš kao hrvatski, španjolski i portugalski reprezentativci

Portal Novi list

Erling Braut Haaland i suigrači iz norveške vrste/Foto REUTERS

Erling Braut Haaland i suigrači iz norveške vrste/Foto REUTERS

Pored reprezentativaca Srbije traku duginih boja u posljednjim nastupima u Ligi nacija nisu nosili ni reprezentativci Hrvatske, Španjolske i Portugala



RIJEKA Norvežani su silno zamjerili reprezentativcima Srbije zbog toga jer nisu podržali inicijativu za podršku LGBT populaciji na način da je kapetan momčadi Dušan Tadić stavio oko ruke traku duginih boja.


Lise Klaveness, predsjednica NS-a Norveške, nije nakon utakmica reagirala baš demokratski prozvavši kolege iz Srbije zbog njihovog odabira.


– Ne mogu prihvatiti kako Nogometni savez Srbije gleda na ovu kampanju. Znamo da nogomet nije uvijek za sve u svakom kontekstu, da stadion ponekad nije sigurno mjesto za manjinske grupe, pa tako i za LGBT grupe i homoseksualce. Zato je važno da radimo na razvijanju pozitivnog ambijenta i inkluziji, kako bismo spriječili dalje pokušaje da se oni isključe iz svijeta sporta u budućnosti – poručila je Klaveness.




Reagirali su i iz aktivističke udruge “Free” koja se bori za jednakost spolova i seksualnu raznovrsnost.


– Oštro reagiramo na stav Nogometnog saveza Srbije na to da status LGBT osoba ne uzima kao nešto što ima univerzalnu vrijednost. Ta takozvana “neutralnost” koju su sada izabrali će se zapravo istaknuti kao jasan simbol. Ako je sport zaista za sve, potrebni su nam hrabri sportaši – poručili su iz udruge.


Pored reprezentativaca Srbije traku duginih boja u posljednjim nastupima u Ligi nacija nisu nosili ni reprezentativci Hrvatske, Španjolske i Portugala.