Lijepa obljetnica

Nogometni trećeligaš iz Parka mladeži slavi 110. rođendan, sprema se iznenađenje

P. N.

Ponosni klub iz Parka mladeži ima bogatu povijest koja seže do 16. travnja 1912. godine kada je osnovan u Plinarskoj ulici u Splitu pod imenom Anarh



SPLIT  RNK Split 16. travnja slavi okrugli rođendan – 110 svjećica na torti, i to će se u Parku mladeži obilježiti na poseban način, jer Crveni spremaju iznenađenje, a kao pozivnicu za dolazak odlučili su gledatelje pustiti besplatno na dvoboj protiv Neretve koji počinje ove subote u 17 sati. Ponosni klub iz Parka mladeži ima bogatu povijest koja seže do 16. travnja 1912. godine kada je osnovan u Plinarskoj ulici u Splitu pod imenom Anarh te mijenjao kroz godine nazive do današnjeg RNK Split koje ponosno nosi.


Poznat kao klub škverana, uvijek je imao posebnu dušu, privlačio u svoje redove simpatizere i navijače, ali igrače koji su ostavili dubokog traga u hrvatskom nogometu. Svjestan da je mlađi od Hajduka, ali svoj, može se pohvaliti činjenicom da su kroz njega prošla brojna igračka i trenerska imena – Luka Kaliterna, Frane Matošić, Ljubo Kokeza, Vladimir Beara, Zlatko Papec, Ante Mladinić, Tomislav Ivić, Stanko Poklepović, Branko Kraljević, Frane Obilinović, Mirko Jozić, Ivan Katalinić, Vjeran Simunić, Milo Nižetić, Zoran Vulić, Stanko Mršić, Ivica Vastić, Jurica Jerković, Zlatko Dalić, Damir Burić, Aljoša Asanović, Tonći Gabrić, Goran Vučević,  Nenad Pralija, Darko Butorović, Drago Ćelić, Zoran Varvodić, Josip Skoko, Ivan Matić, Goran Sablić, Vjekoslav Lokica, Ivan Pudar, Ivan Radeljić, aktualni trener Ivan Tomičić i Tonći Bašić koji je izborio povijesni  povratak u Prvu ligu, ali i mnogi drugi, a u novijoj povijesti dao je reprezentativce kao što su Ante Rebić i Marko Rog.


Čak petorica članova Splita, bili su izbornici reprezentacije, prvi u Hrvatskoj legendarni Poklepović, pa neponovljivi Ivić, zatim Jozić, a  Biće Mladinić bio je na čelu reprezentacije bivše države, dok navijači Splita svojataju i Miroslava Ćiru Blaževića jer mu je jednom prigodom legendarni centarfor Crvenih Tonči Gulin dao krv, pa je tako i kroz njegove vene tekla Splitova krv.




Split je danas u Trećoj HNL, a svi u klubu i oko njega nadaju da su pred njim bolji dani i godine te da će se vratiti tamo gdje po svojoj povijesti svakako pripada.