Zanimljivi test

Nogometaši Rijeke ugošćuju Udinese na Rujevici, Željku Sopiću utakmica će poslužiti…: “Da vidimo gdje smo i što smo”

Denis Frančišković

Marko Pjaca/M. LEVAK

Marko Pjaca/M. LEVAK

 Uvijek je lijepo mjeriti se s jednakima ili boljima od sebe - kaže Sopić



RIJEKA Nogometaši Rijeke u srijedu su se vratili trening obvezama nakon tri slobodna dana i minimalne, ali važne pobjede nad Hajdukom, koja je momčad lansirala na vrh ljestvice. Riječani guštaju u bodovnim plodovima kasnog ljeta, nakon ispadanja iz Europe sve ide nekako zacrtanom putanjom. Sudeći po formi, kvaliteti i ozračju, Bijeli su spremni za početak napasti jesenski naslov, a onda će se vidjeti što će donijeti proljeće. Nema sumnje da bi ovakva Rijeka u novonastaloj konstelaciji snaga morala baciti rukavicu izazova Dinamu, ali i Hajduku, nakon što je posljednjih sezona ostajala bez trofeja i gledala u leđa Splićanima.


Rijeka je u prvoj četvrtini prvenstva prezentirala da može igrati i lepršavo, atraktivno, izuzetno napadački, ali i na rezultat. Posebno je to bilo vidljivo u posljednja tri ligaška okršaja sa Slaven Belupom, Rudešom i Hajdukom, koja su, iako s minimalnim rezultatima, donijela svih devet bodova.


Reprezentativna stanka i otvorene tribine danas na Rujevici od 17 sati donose gostovanje Udinesea u prijateljskoj pripremnoj utakmici. U studenome u Rijeku pak dolazi Verona.




Friuliani su izuzetno loše startali u Serie A, nakon osam kola osvojili su samo pet bodova, s gol-razlikom 4:12, trenutno su na 17. mjestu. Ispod su jedino Empoli, Salernitana i Cagliari.


– Ovaj tjedan je bio više uvodni, dali smo odmor igračima nakon Hajduka, drugi tjedan bit će fokus na Istri. Napravit ćemo jedan mini ciklus priprema u utorak i srijedu i nadam se da će nam se do tada vratiti reprezentativci. Banda će se vjerojatno priključiti nešto kasnije. Cilj je da je što više igrača zdravo da proširimo kadar.


Zahtjevna utakmica


Jedan od najvažnijih zadataka Bijelih je i oporavak nekolicine igrača, prije svega iz obrane.


– Veiga će, nadam se, sljedeći tjedan početi trenirati u punom obimu, a Čabraja je već u trenažnom procesu i participirat će u ogledu s Udineseom. Zasad smo samo na jednom ozlijeđenom, Petroviču, za kojeg se nadam da će nam se vrlo brzo priključiti.


Na Rujevici su željeli baš jednu jaku probu u stanci listopada. Dobro je to prije svega da se zadrže podražaji i forma protiv igrača koji igraju ligu petice.


– Ova utakmica najviše će nam poslužiti da neki igrači, poput Radeljića i Dilavera, dobiju neku veću minutažu. A iskreno se nadam i nastupu Galešića koji je počeo trenirati. On bi mogao možda odigrati tridesetak minuta. S druge strane, sjajan je protivnik i očekujem dobru utakmicu. Uvijek je lijepo mjeriti se s jednakima ili boljima od sebe. Jednostavno da vidimo gdje smo i što smo. To je ujedno samo jedan dan treninga u sklopu priprema za Pulu.


Rijekin strateg malo je »snimio« Friuliane i čudi ga njihov tako loš ulazak u prvenstvo. No, riječ je o momčadi koja zaslužuje svekoliki respekt.


Bez istrčavanja


– Pogledao sam Udinese. Ne igraju tako loš nogomet, nego jednostavno ne realiziraju velik broj prigoda. Igraju s tri igrača u zadnjoj liniji, kao i puno talijanskih momčadi, a prvi napadač im je jako visok i mobilan. Iznenađuje me da nisu pobijedili niti jednu utakmicu, ali nema podcjenjivanja, Udinese je Udinese, bili oni zadnji ili prvi. Momčad su europskog kalibra i bit će to zahtjevna utakmica.


S Rujevice se trenutno vidi ostatak lige, igrači i struka su se malo opustili, no po Sopiću nema mjesta za euforiju. Prvenstvo je maraton, još se praktički igraju tri četvrtine prvenstva.


– Razgovarao sam malo s igračima i rekao da ta »istrčavanja« u medijima ne koriste ni klubu ni stožeru, a ni njima. Prvenstvo je jako dugo i zahtjevno i naravno da godi biti na prvom mjestu nakon deset kola, ali ima se za odigrati još 26 kola. Moramo ostati mentalno jaki i s dvije noge na zemlji. Ne trebaju nam bombastične izjave, Rijeka nije takav klub, a ni ja nisam takav trener da bi trenutačnu situaciju doživljavali previše euforično. Drago nam je, ali ništa više od toga – zaključuje Sopić.