Alarm na Krimeji

Nogometaši Orijenta 1919 su upali u crni niz, posljednje igre slute na borbu za ostanak

Ivan Volarić

Edin Fatić/Foto Arhiva NL

Edin Fatić/Foto Arhiva NL

Edo Flego sigurno nema dovoljno pojedinačne kvalitete za borbu za vrh ljestvice, ali ni toliko lošu momčad kao što to sugeriraju posljednje utakmice



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 doživjeli su protiv Kustošije poraz nakon kojega je na Krimeji zazvonilo zvono na uzbunu. Porazi su sastavni dio nogometa, svatko ima pravo na slab dan, pa i momčad Orijenta 1919 o kojoj je rečeno i napisano toliko toga dobroga početkom ove sezone. Međutim, Krimejčani su nakon obećavajućeg ulaska u sezonu upali u crni niz. Preciznije, osvojili su tek četiri od 18 mogućih bodova u posljednjih šest utakmica i krenuli strmoglavom brzinom prema donjem dijelu ljestvice. Ako Crveni idućeg vikenda izgube kod lidera u Bijelom Brdu, što ne bi bilo iznenađenje, skliznut će prema pozicijama koje nose borbu za ostanak u ligi iz koje će uz Osijek II i Dinamo II ispasti još najmanje tri momčadi. Predsjednik Saša Matijaš pokušao je nakon utakmice trezveno sagledati složeni aktualni klupski trenutak.


Negativan niz


– Moramo uzeti u obzir da u posljednje vrijeme imamo dosta ozlijeđenih igrača. Ne treba se zavaravati, i najveće ekipe, kada im nedostaju tri, četiri ključna igrača, imaju probleme u igri. Nadali smo se da ćemo biti kompletniji protiv Intera i Kustošije, vratili su se neki ozlijeđeni igrači, ali su drugi otpali zbog kartona. Upali smo u negativan niz, pojavila se nervoza i pad koncentracije. Ne, nisam zabrinut jer radi se dobro, igrači se bore. Nisam primijetio da kod igrača nedostaje borbenosti. Jednostavno nedostaje malo sreće – govorio je nakon utakmice s »fenjerašem« čelnik Crvenih, kojega najviše mora brinuti činjenica da je nestala ona silna energija, zanos i barem povremena prepoznatljivost u igri s početka sezone.


Momčad više ne djeluje ni približno tako čvrsto i homogeno, pojavili su se pritom i prvi znakovi nervoze kao jasan pokazatelj nemoći, a na sve to nadovezale su se i ozljede. Povrh svega, neki igrači ispali su iz prvoga plana trenera Ede Flege (Gerc, Travaglia…) čime je ionako ne pretjerano široki kadar dodatno sužen.


Iskustvo i talent




Orijent 1919 je pod vodstvom Fausta Budicina ušao u prvu povratničku drugoligašku sezonu s 18 osvojenih bodova u prvih deset kola. Budicin i Milinović osvojili su 15 bodova nakon deset odigranih kola prošle sezone, Flegina momčad osvojila je bod manje ove sezone… Brojke ne sugeriraju da je situacija tako crna, ali isključivo pod uvjetom da se Crveni vrate igrama s početka sezone. Edo Flego sigurno nema dovoljno pojedinačne kvalitete za borbu za sam vrh ljestvice, ali ni toliko lošu momčad kao što to sugeriraju posljednje utakmice protiv Osijeka II, Intera ili Kustošije. Momčad koja u svojim redovima ima dovoljno iskustva (Švrljuga, Tadejević, Fatić, Gerc…), te puno igračkog potencijala i talenta (Fućak, Zrilić, Hodža, Putnika, Macolić…), može i mora bolje. Uostalom, to je i pokazala u uvodnim kolima tekuće sezone.