Druga HNL

Nogometaši Orijenta 1919 po čakovečkom receptu stigli do nove prvenstvene pobjede

Ivan Volarić

Radost Krimejčana nakon pogotka/Foto M. GRACIN

Radost Krimejčana nakon pogotka/Foto M. GRACIN

Jedini pogodak postigao je Kristijan Fućak u 25. minuti utakmice

ORIJENT 1919  – INTER  1:0




RIJEKA Utakmica 22. kola Druge HNL: Orijent 1919 – Inter 1:0 (1:0). Stadion na Krimeji. Bez gledatelja. Sudac: Jakov Titlić (Hrvace) 6,5. Strijelac: 1:0 Fućak (25′). Žuti kartoni: Črnko (Orijent 1919).


ORIJENT 1919: Berković 6,5, Mulac 6,5, Gerc 6 (od 70′ Monjac -), Švrljuga 6,5, Hodža 6 (od 57′ Fatić 6), Smolčić 6,5, Putnik 6 (od 57′ Gadže 6), Kokorović 7 (od 90′ Srzentić -), Črnko 7 (od 90′ Petrović -), Tadejević 6,5, Fućak 6,5.


INTER: Križanović 5,5, Nekić 5,5, Soldo 6, Marjanović 6, Magdić 6, Goričan 6, Barić 6, Zdunić 6 (od 74′ Vranjković -), Abramović 5,5 (od 63′ Benčić -), Uzelac 5,5 (od 63′ Šroler -), Mazalović 6.




Nogometaši Orijenta 1919 ostvarili su priželjkivano. Gostujuća pobjeda nad Međimurjem oplemenjena je domaćim uspjehom nad Interom. Krimejčani su nakon dobrog prvog odigrali slabo drugo poluvrijeme, ali u konačnici ostvarili ono što je najbitnije – pobjedu. I to je jedino što će se pamtiti nakon ogleda protiv nekadašnjeg prvoligaša i osvajača prvoga Kupa Hrvatske.


Veza u rombu


Trener Krimejčana Damir Milinović započeo je utakmicu u skladu s čakovečkim pobjedničkim receptom. Posložio je momčad u rasporedu 4-4-2, s veznom linijom u obliku romba. Kokorović je djelovao ispred zadnje linije, Črnko na poziciji polušpice. Upravo je ta osovina odradila veliki dio posla i učinila kompletnu momčad kompaktnijom ne dozvolivši gostima, predvođenim novim trenerom Lončarevićem, da se do odmora razmašu. Orijent 1919 je u taktičkom smislu odigrao jedno od boljih poluvremena ove sezone iako je do prilika stizao uglavnom iz prekida. Izuzetak je 8. minuta kada je Hodža sjajnim dubinskim pasom iznenadio gostujuću obranu, ali i svojeg kapetana Vedrana Gerca. U odsutnom trenutku lopta mu je pobjegla. U 11. minuti Črnko je zaradio prvi slobodan udarac nadomak gostujućeg kaznenog prostora, a lopta po Tadejevićevu udarcu zapela u živom zidu. Domaći igrači su uzalud tražili kazneni udarac sugerirajući da je u pitanju igranje rukom. U 25. minuti ponovo je Črnko oboren na dvadesetak metara od gostujućih vratiju. Ovoga puta sam je izveo slobodnjak, vratar Križanović odbio poluvisoku loptu, a sve dobro pratio Kristijan Fućak, koji je pet, šest metara doveo domaće u vodstvo – 1:0.


Milinovićeve promjene


Gosti su pokušali reagirati kroz nešto agresivnijih pristup na sredini terena, ali su u konačnici do odmora ostali bez prave prilike iz igre. Do jedine prilike došli su iz prekida u 21. minuti, no Berković je zaustavio Abramovićev pokušaj glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca.


Foto galerija: Druga HNL: Orijent 1919 - Inter 1:0 Foto: Marko Gracin


Nastavak je počeo velikom gostujućom prilikom u 52. minuti. Mazalović je nakon udarca iz kuta ostao sam na vrhu peterca s loptom “na glavi”, no pucao je toliko slabo da je lopta jedva stigla do Berkovića. Nakon toga kao da se u domaću momčad uvukla doza nesigurnosti pa je Milinović reagirao s dvije promjene u veznoj liniji. Fatić i Gadže trebali su vratiti prevagu na sredini terena na Orijentovu stranu i u prvom redu vratiti kontrolu nad utakmicom. Rezultati tih promjena nisu bili očekivani iako je u 62. minuti Mulac glavom promašio ono što obično pogađa, a u 73. minuti Fućak je umalo zakasnio pospremiti loptu u mrežu nakon Gadžina udarca s 25 metara i odbijene lopte gostujućeg vratara. Gosti su otvorenim pristupom tražili poravnanje, “crveni” uz dosta nervoze u pasu čuvali i u konačnici sačuvali minimalnu prednost.



Tablice omogućuje SofaScore LiveScore