Druga HNL

Nogometaši Orijenta 1919 ipak nisu uspjeli oploditi pobjedu iz Zaprešića, Berković sačuvao bod utjehe

Ivan Volarić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Krimejčani i njihovih simpatizeri morali su se na kraju zadovoljiti s bodom do kojega su došli ponajprije zahvaljujući raspoloženom vrataru Carlu Berkoviću



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 ipak nisu uspjeli oploditi pobjedu iz Zaprešića i stići do prvog domaćeg trijumfa ove sezone. Štoviše, Krimejčani i njihovih simpatizeri morali su se na kraju zadovoljiti s bodom do kojega su došli ponajprije zahvaljujući raspoloženom vrataru Carlu Berkoviću, koji je uz iskusnog 31-godišnjeg napadača gostiju Tomislava Havojića (igrao je za Ferencvaroš protiv Rijeke u pretkolu EL prije šest godina), bio ponajbolji pojedinac na terenu.


ORIJENT 1919 – KUSTOŠIJA 1:1

Stadion na Krimeji. Gledatelja: 400. Sudac: Ivan Matić (Osijek) 6. Strijelci: 0:1 Jurčec (4′), 1:1 Monjac (23′). Žuti karton: Mulac, Dedić, Ivančević (Orijent 1919), Kelava, Vištica, Donald (Kustošija).


ORIJENT 1919: Berković 7,5, Mulac 5, Fatić 5,5, Gerc 5,5 (od 74′ Brdar -), Gadže 5,5 (od 59′ Črnko 6), Monjac 6,5 (od 86′ Dedić -), Liber 6, Šantek 5,5 (od 46′ Maružin 6), Petrović 6 (od 59′ Ivančević 6), Vidas 6, Tadejević 6.




KUSTOŠIJA: T. Šušković 6, Lagundžić 6, Donald 6,5 (od 71′ Ivanković -), Šimunić 6, Jurčec 6,5 (od 71′ Tolj -), Jugović 6,5, Vištica 6, Vukelić 6 (od 46′ Ljubanović 6), Havojić 7,5 (od 63′ Šlogar -), Kelava 6,5 (od 63′ Matteoni -), J. F. Šušković 6.

Ostaje nejasno zbog čega je gostujuća klupa povukla Havojića s travnjaka nakon sat vremena igre jer iz svakoga njegovog dodira s loptom se događalo nešto što je slutilo na opasnost po domaću obranu i vratara. Krimejčani su Havojićevim izlaskom mogli odahnuti i nešto rasterećeniji krenuti u završnici po sva tri boda, no u posljednjih pola sata utakmice nisu uspjeli stvoriti ništa što bi se moglo nazvati šansom.


Jednostavno, u redovima Orijenta 1919 nije bilo dovoljno raspoloženih igrača koji bi svojim potezom ili kroz neku osmišljenu akciju ugrozili gostujuću mrežu.


Monjčev slobodnjak


Nisu se svi gledatelji stigli ni upisati na popise na ulazima na stadion i dezinficirati ruke, a na travnjaku su se dogodila prva uzbuđenja. U 3. minuti Gerc je na dodavanje Monjca ostao sam na otvorenom udarcu u srcu domaćeg kaznenog prostora, ali ne baš najbolje udarena lopta završila je kraj gola.


Šezdesetak sekundi kasnije domaća zadnja linija prvi put je pokazala znakove nesigurnosti. Vukelić je predugo vukao neometan loptu, paralelno s linijom domaćeg kaznenog prostora, da ne bi predosjetio pravovremeno utrčavanje Jurčeca za leđa Vidasa. Gostujući igrač je iskosa izašao ispred Berkovića i rutinski obavio ostatak posla – 0:1.


U 23. minuti gostujući kapetan nezgodno je zahvatio loptu rukom na vrhu šesnaesterca, a domaćini dobili slobodan udarac na idealnoj poziciji za dobroga pucača. Mateo Monjac snažnim udarcem je probio živi zid od kojega je lopta promjenila smjer i prevarila vratara Šuškovića – 1:1. Orijent je relativno brzo izjednačio, no taj gol nije bitnije utjecao na igru i ponašanje momčadi.


Da ključni problem u igri Orijenta nisu bili neraspoloženi braniči, već već sporohodni i neinventivni vezni red pokazalo se u 20. i 36. minuti. Veznjaci u crvenim dresovima su stajali predaleko od suparničkih igrača, a krilni napadači odradili premalo pritiska što je gostujućoj momčadi predvođenoj veteranima Havojićem i Jugovićem ostavljalo sasvim dovoljno vremena i prostora da pokažu sve što znaju.


Foto galerija: Šesto kolo Druge HNL: Orijent 1919 - Kustošija Foto: Sergej Drechsler


U 20. minuti Havojić je poletio zrakom na vrhu peterca, dočekavši na drugoj vratnici ubačaj s boka, a Berković čudesno obranio njegov udarac glavom. U 36. minuti Fatić je zakasnio u blok, Jugović potegao s 20 metara, Berković se protegao koliko je dug i širok, a lopta završila na vratnici. Po šansama Kustošija je na poluvremenu trebala voditi barem s golom razlike.


Problem igre


Nastavak je za domaće počeo obećavajućim bijegom Monjca na dodavanje Libera, no krilnom napadaču domaćih lopta je u konačnici pobjegla izvan granica igrališta. U 50. minuti ponovo se ukazao Havojić, no Berković je bio na mjestu. Šest minuta kasnije domaći vratar je sjajnom obranom zaustavio udarac Kelave.


Izlaskom Havojića za neutralnog promatrača zanimljiva i sadržajna utakmica je izgubila na kvaliteti, a kao da su se pritom kod gostiju počeli javljati znakovi umora. Trener “crvenih” Damir Milinović je s druge strane počeo uvoditi svježe snage s klupe.


Črnko i Maružin su unijeli malo živosti, no nisu uspjeli bitnije poremetiti goste. Njihov vratar Toni Šušković nije morao izvoditi bravure poput Berkovića da bi sačuvao bod, što je najmanje što su Zagrepčani zaslužili na Krimeji.