Druga HNL

Nogometaši Orijenta 1919 doživjeli prvi proljetni poraz, Dugopolje zasluženo odnijelo bodove s Krimeje

Ivan Volarić

Ivan Smolčić/V. KARUZA

Ivan Smolčić/V. KARUZA

Igrači Dugopolja discipliniranom su igrom na Krimeji opravdali prvoligaške ambicije ostvarivši minimalnu pobjedu protiv skromnog domaćina

ORIJENT 1919 – DUGOPOLJE 0:1




RIJEKA Utakmica 20. kola Druge HNL: Orijent 1919 – Dugopolje 0:1 (0:1). Stadion na Krimeji. Bez gledatelja. Sudac: Igor Pajač (Zelina) 6. Strijelac: 0:1 Šego (13′). Žuti karton: Gadže, Fatić, Monjac (Orijent 1919), Karabatić, Šego, Balić (Dugopolje). Crveni karton: Gadže (57′).


ORIJENT 1919: Berković 7, Mulac 6, Fatić 5,5, Gadže 5, Švrljuga 6, Hodža 5,5 (od 59′ Putnik 6), Smolčić 6, Monjac 5,5, Črnko 6 (od 72′ Bosančić -), Tadejević 6, Fućak 5,5.


DUGOPOLJE: Silić -, Krišto 6, Čerina 6, Markota 7, Šego 7 (od 90′ Kordić -), Kreković 6,5 (od 70′ Comvalius -), Rubić 6, Brković 6 (od 46′ Bushaj 6), Bašić 6,5 (od 78′ Javorčić -), Balić 6,5, Karabatić 6,5.


Foto galerija: Druga HNL: Opatija - Dugopolje 0:1 Foto: Vedran Karuza




Nogometaši Orijenta 1919 ipak nisu uspjeli nastaviti pozitivan niz rezultata na otvaranju proljetnoga dijela prvenstva. Igrači Dugopolja discipliniranom su igrom na Krimeji opravdali prvoligaške ambicije ostvarivši minimalnu pobjedu protiv skromnog domaćina, koji u 90 minuta nije uspio ozbiljnije zaprijetiti gostima. Krimejčani su pritom igrali s igračem manje u posljednjih pola sata utakmice. S obzirom na razvoj situacije na terenu teško bi se nešto promijenilo i da sudac Pajač u 57. minuti nije pokazao dvojbeni drugi žuti karton, a onda i crveni karton Gojku Gadži. Krimejčani jednostavno niti u jednom pogledu nisu bili na razini na kojoj su trebali biti ako su željeli iznenaditi kvalitetne goste.


Bura i navijači


“Crveni” su osim glasne navijačke podrške (s parkirališta ispred obližnjeg trgovačkog centra) do odmora uživali i u prednosti igranja niz snažnu buru. Unatoč tome na odmor se otišlo s vodstvom gostiju. I to potpuno zasluženim. Krimejčanima se ne može osporiti da nisu željeli, da nisu uložili dosta truda i trke, ali su u konačnici potrošili 45 minuta da bi samo jednom opasnije zaprijetili. I ta jedna prilika (27′) došla je kao splet naklonjenih okolnosti kada je domaća obrana u nastojanjima da otkloni opasnost idealno poslužila Švrljugu čiji je udarac s 18 metara vratar Silić odbio. Nisu ni gosti bili puno konkretniji, ali su u relativno ranoj fazi došli u vodstvo i nisu imali razloga srljati i preuzimati previše rizika u igri. Naime, u 13. minuti utakmice Markota je neočekivano lako nanizao nekoliko domaćih igrača nadomak i po ulasku u kazneni prostor s lijeve strane. Uslijedila je povratna lopta na vrh peterca, na drugu vratnicu, gdje je Šego podmetnuo nogu za 0:1. Reakcija domaćih igrača bila je mršava, većina pokušaja zapinjala je na osnovama – točnom i brzom pasu. Većina dugih lopti ionako je unaprijed bila osuđena na zagrljaje snažne bure, koja se, barem do odmora, nije potvrdila kao tradicionalni saveznik Krimejčana.


Berkovićeve obrane


U trećoj minuti nastavka glupost Gojka Gadže, koji je neuspješno i bespotrebno gurao loptu kroz noge suparničkom veznjaku na sredini terena, mogla je skupo stajati domaće. Srećom da je Berković pokazao da je u dobroj formi pa je izašao pobjednikom u izravnom sučeljavanju sa Šegom. Nepunu minutu kasnije ponovno je Berković morao spašavati Riječane, ovoga puta ispred Bašića koji ga je prebacio. Sve je dobro pratio Švrljuga pa lopta upućena u nebranjena vrata nije pronašla svoj cilj. Dvije velike prilike gostiju na otvaranju nastavka kao da su utjerale strah u kosti domaćim igračima. Na sve to se nadovezao i drugi žuti karton Gojku Gadži zbog igranju rukom nadomak svojeg kaznenog prostora. Ta je Pajačeva odluka izazvala dosta negodovanja kod domaćih igrača budući da je prethodno pucao Bushaj, a Gadže je iz neposredne blizine ušao u blok. Orijentu 1919 u posljednjih pola sata utakmice s igračem manje nije preostalo drugo nego strpljivo čekati na neku pogrešku u gostujućim redovima. Kao u 84. minuti kada je Fućak nakon ukradene lopte poslužio Švrljugu, a ovaj zaradio slobodan udarac. Lopta je po Monjčevu udarcu zapela u živom zidu. Igrači Orijenta 1919 uzaludno su tražili najstrožu kaznu signalizirajući igranje rukom.