EURO 2021.

Nezaustavljiv: Xherdan Shaqiri postao je najbolji švicarski strijelac u povijesti europskih prvenstava

Portal Novi list

Xherdan Shaqiri/Foto: REUTERS

Xherdan Shaqiri/Foto: REUTERS

Protiv Španjolske je zabio svoj treći pogodak na ovogodišnjem EURO-u, a to mu je bio i četvrti gol na europskim prvenstvima čime je postao najbolji švicarski strijelac u povijesti kontinentalnih smotri.



RIJEKA Reprezentacija Švicarske izgubila je od Španjolske u četvrtfinalu i oprostila se od ovogodišnjeg EURO-a, jedan njezin igrač se upisao u povijest.


Prvih 90 minuta završilo je 1:1, a izjednačujući pogodak za Švicarsku zabio je Liverpoolov napadač Xherdan Shaqiri. Sitni, ali dinamitni adut izbornika Vladimira Petkovića oduvijek pokazuje sjajnu formu na velikim natjecanjima, a protiv Španjolske je zabio svoj treći pogodak na ovogodišnjem EURO-u. Štoviše, ovo mu je bio četvrti gol na europskim prvenstvima čime je postao najbolji švicarski strijelac u povijesti kontinentalnih smotri.


Osim toga, otkad je debitirao na velikim natjecanjima (2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu), samo su četvorica europskih igrača zabijala više od Shaqirija. On je trenutno na osam zgoditaka, a više su zabili jedino Ivan Perišić (devet), Romelu Lukaku (10), Antoine Griezmann (11) i nezaobilazni Cristiano Ronaldo (13).




No, ni to nije sve – Shaqiri je u 96 utakmica u dresu Švicarske bio direktno uključen u 51 pogodak, zabivši njih 26, a asistiravši 25, što samo još jednom pokazuje koliko je nezamjenjiv u ovoj momčadi.