Trener Osijeka

Nenad Bjelica žali za Rožmanom i poručuje: “Rijeka ima jake individualce, a dobila je i kvalitetnog trenera”

Davor Petrović

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

Tek kada dobijemo početnih jedanaest Rijeke, moći ćemo pretpostaviti što je Tomić zamislio. Međutim, igra se na našem terenu i očekujemo plasman u polufinale Kupa – tvrdi Bjelica



ZAGREB Današnje četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa za Osijek predstavlja još jednu utakmicu koja sa sobom nosi imperativ pobjede. Naime, od dolaska Nenada Bjelice u Gradski vrt »bijelo-plavi« optimizam je narastao, a s njim i apetiti.


– Što se nas tiče, dočekujemo Rijeku s puno samopouzdanja, kojim smo se napunili nakon preokreta u Varaždinu. Svi vjerujemo da se možemo plasirati u polufinale – kaže trener Osijeka Nenad Bjelica, koji danas ne može računati na petoricu oporavljenika: Petra Brleka, Mihreta Topčagića, Merveila Ndockyta, Erosa Grezdu i Jevhena Čeberka.


Osijek je u prošlom prvenstvenom kolu napravio velik preokret na gostovanju kod Varaždina, s time da sve krenulo od trenutka kada su u špici napada zaigrali Ramon Mierez i Ivan Santini. Ta kombinacija je bila dobitna, ali Bjelica ne želi otkrivati hoće li je koristiti i danas.


Nepoznanica




– Suparnik ima novog trenera, a to nama otežava pripremu za utakmicu. Mi možemo pretpostavljati neke stvari, ali ne možemo ništa znati sa sigurnošću. Zapravo, ono što će Rijeka igrati zasad je potpuna nepoznanica za nas. Samim time, nema potrebe da mi njima unaprijed govorimo što smo pripremili – objašnjava šef struke iz Gradskog vrta.


Za posljednji dvoboj s Rijekom Bjelica je promijenio sustav igre, računajući na istrošenost suparničkih igrača. Sada, međutim, ne može ni naslutiti što je pripremio Goran Tomić.


– Dolazi nam kvalitetan suparnik koji ima novog trenera i jake individualce. Znamo igrače Rijeke, a isto tako znamo da je Goran Tomić izuzetno kvalitetan trener. Drago mi je da se vratio u pogon, iako mi je istodobno žao Simona Rožmana, koji je u Rijeci odradio odličan posao. Tek kada dobijemo početnih jedanaest Rijeke, moći ćemo pretpostaviti što je Tomić zamislio. Međutim, igra se na našem terenu i očekujemo plasman u polufinale Kupa – tvrdi Bjelica.


Promjena sustava


Prema njegovim riječima, Osijek će se znati prilagoditi, ukaže li se potreba za time.


– Neke stvari na utakmici uvijek ovise o suparniku. Tijekom ove sezone pokazali smo da smo sposobni za promjenu sustava igre i tijekom utakmice. Nekada smo, kao protiv Slaven Belupa i Rijeke, imali problema s bočnim igračima, pa smo se prilagođavali suparniku. Ova momčad ima tu kvalitetu da se može brzo, kako se ono kaže, prešaltati, kroz igru. Međutim, sustavi nisu presudni u nogometu – tumači trener Osijeka.


Njegova momčad nastoji juriti punom snagom na dva kolosijeka, nadajući se barem jednom domaćem trofeju. Samim time, stalno mora imati koncentraciju na najvišoj mogućoj razini.


– Mi nemamo pravo na grešku ni u prvenstvu ni u Kupu. Sve su nam utakmice jednako važne. Sada prioritet predstavlja dovođenje momčadi do maksimuma. Uspijemo li u tome, prolazak ne bi smio biti upitan. E, sad, hoće li to biti napadačka varijanta ili nešto drugačije… Mislim da je u Kupu najvažnije proći u iduću fazu natjecanja – zaključuje Bjelica.