Mauro Ravnić

Nekadašnji riječki reprezentativac s dugogodišnjim španjolskim iskustvom: “Hrvatska ima kvalitetu sakriti loptu Španjolskoj”

Igor Duvnjak

ISPRED JEDINICE – Mauro Ravnić/Foto Arhiva NL

ISPRED JEDINICE – Mauro Ravnić/Foto Arhiva NL

Tim momčadima koje vole loptu, kao što su Španjolci, najbolje je oduzeti loptu, neka oni trče bez nje. Mislim da smo mi za to sposobni. Mislim da su izgledi 50: 50 – smatra Mauro Ravnić



RIJEKA U Hrvatskoj, kao uostalom i diljem Europe, rastu ove ljetne temperature, među milijunima sportskih fanova raste nogometna temperatura nadolaskom nokaut faze EURO-a. To vrijedi i za vojsku hrvatskih navijača koji su sve uzbuđeniji približavanjem ponedjeljka i dvoboja osmine finala.


Momčad izbornika Zlatka Dalića na ješki ima itekako krupnu lovinu, Španjolsku, pitanje je sada hoće li je kapetan Luka Modrić i suigrači znati i moći izvući. Riječka nogometna legenda Mauro Ravnić, reprezentativac koji je godinama ostavljao treg u Španjolskoj kao golman, a potom i trener, prati slavnu Furiju i itekako je cijeni, ali isto tako ističe i kvalitete Hrvatske, smatrajući da se Vatreni mogu ravnopravno suprotstaviti suparnicima u ponedjeljak.


– Ova španjolska reprezentacija je jedna mlada ekipa, momčad koja je primjerice u srijedu sa Slovačkom pokazala da može napraviti puno, a u prijašnjim je nadmetanjima pokazivala i da može imati i problema – kaže Mauro Ravnić o ovom izdanju španjolske na EURO-u. – Svakako da oni imaju svoju igru, no problem im je bila završnica do prekjučer. Španjolci su u odnosu na neka ranija natjecanja promijenili dosta igrača, došlo je mnogo mladih. To su sve kvalitetni, školovani nogometaši, jedna nova generacija.


Kapetanove suze




Ravnić, kao i brojni poznavatelji nogometa, cijeni imena u ovoj španjolskoj reprezentaciji, dosta je igrača po njegovom ukusu. U prvom planu mu je ipak kapetan Sergio Busquets, koji je zbog korone je propustio prve dvije utakmice, da bi se rasplakao nakon »petarde« Slovacima.


– Njima je najbitniji Busquets, najviše im znači. Inače, u svakoj liniji imaju bitne i kvalitetne igrače. Recimo imate Jordija Albu, Gerarda iz Villareala, Moratu. Sa Slovačkom je u špici igrao Sarabia i dao je gol, dobro je igrao. To su sve igrači koji ne igraju u nekim klubovima bez veze, to su sve vrhunski klubovi. Pedro recimo igra za Barcelonu, Laporte u Manchester Citiyu, da ne nabrajamo. Ovo je jedna nova Španjolska, koja se rađa uz neke starije igrače, koji još funkcioniraju. Španjolci su i prve dvije utakmice dobro odigrali, ali su na kraju dobili samo jedan susret i to s 5:0. Znali su da imaju potencijal.


Ova Španjolska djeluje kao »spavajuća bomba« koja otkucava i suparnici ne znaju kada će eksplodirati.


– Ma Španjolci su dobri. Oni su recimo Njemačku dobili 6:0. Istina da je to bila prijateljska utakmica, no bez dvojbe da imaju kapacitet ako ih krene, druga je stvar ako ih ne krene. Momčad su koja ima posjed lopte, no i oni dosta ovise o završnici. Tamo je Morata.


Tika-taka


Iluzorno je govoriti o favoritima nasred dugog puta na EURO-u, no neki poznavatelji nogometa cijene da Španjolska može stići i do kraja turnira.


– Budu li Španjolci igrali kao sa Slovačkom i ako ih krene gol, onda su opasni. To je jak sastav, recimo sa Slovacima je Dani Olmo bio rezerva, a on je itekako dobar igrač. Ovo sada nije reprezentacija Inieste, Xavija, to nije taj razina, ova je slabija, ali uvijek ih treba respektirati. Oni imaju svoju igru. Godinama već sve reprezentacije Španjolske igraju uvijek jednako, to je uvijek isti mentalitet, onaj njihov »tika-taka«, posjed lopte. Stvaraju šanse, igraju napadački nogomet, a sada, ako ih krene, onda si nadrapao, ako ih ne krene, onda mogu igrati neriješeno ili izgubiti.


»Gdje smo mi u toj priči?«– zapitat će se prosječni hrvatski navijač, inače poslovično nabijen optimizmom bez obzira na snagu suparnika. I Mauro cijeneći Španjolsku, vidi hrvatske izglede u tom susretu nogometnih divova u ponedjeljak.


– Ne opterećujem se našom taktikom za tu utakmicu, to je posao izbornika Dalića. Tim momčadima, koje vole loptu kao što su Španjolci, najbolje je oduzeti loptu, neka oni trče bez nje. Mislim da smo mi za to sposobni, smatram da Hrvatska ima kvalitetu da im može sakriti loptu. Treba pak za to imati hrabrosti, a usto treba imati i pravo na grešku, pravo na izgubljenu loptu. Kada važemo šanse, mislim da su tu izgledi 50: 50. Hrvatska je itekako kvalitetna reprezentacija, to su sve igrači koji igraju u velikim klubovima. Ovu su posljednju utakmicu odigrali dobro, pokazali su da mogu. Dojam je da Dalić polako nalazi prave aktere.


Modrićev podsjetnik na Joška Skoblara

Luka Modrić je majstorskim golom Škotima navijače bacio u trans. Hrvatski velikan Real Madrida i svjetskog nogometa je, dokazujući klasu golom desnom vanjskom, one starije romantičare podsjetio na nikada zaboravljenog majstora Skoblara. Rijetki će se sjetiti da je u nas netko osim legendarnog Joška mogao tako šutirati vanjskim dijelom kopačke. Jasno da je i Ravnića oduševio Modrićev potez za pamćenje, koji će još dugo biti prepričavan.
– To je gol koji mogu dati samo veliki igrači. Kada igrač vidi da može napraviti nešto ovako i onda to još i napravi… Veliki igrači vide što se treba načiniti i onda to učine. Imaju tu kvalitetu, nešto vide, osjete. Modrić je najbolji igrač Hrvatske i čim igra u Real Madridu toliko godina, glupost je reći bilo što drugo. Uz ostalo ima i tu vanjsku. Što se tiče ovog šutiranja iz daljine, lopte su sada drugačije nego ranije, recimo danas igrači pucaju slobodnjake unutarnjom s 30 metara. Lopta samo iznenada padne. Ali vratimo se Luki. Gol je fenomenalan. Modrić ima tu vanjsku i precizan je. To je preciznost i ništa drugo, nije to neka jačina udarca. Igrač napravi pravi efe lopti s pravom jačinom i pravim smjerom. To može samo majstor, samo oni koji imaju ono nešto više od ostalih igrača.