Andrej Kramarić

Nekadašnji napadač Bijelih i Modrih: “Dinamo nije ni blizu onoga što je nekada bio u Hrvatskoj”

Davor Petrović

Andrej Kramarić/Foto Arhiva NL

Andrej Kramarić/Foto Arhiva NL

Rijeka u ovom trenutku pokazuje najbolju energiju od klubova u vrhu - kaže Kramarić



ZAGREB  Od 2009. godine, kada je postao profesionalni nogometaš, Andrej Kramarić je igrao za pet klubova, s time da je njegovu karijeru obilježio upečatljiv golgeterski učinak u dresovima Rijeke i Hoffenheima. Statistika, naime, govori da je na Kvarneru postigao 55 golova na 49 natjecateljskih utakmica. U Hoffenheimu je, pak, kroz zadnjih osam sezona tresao suparničke mreže u 126 navrata, postavši najbolji strijelac u povijesti kluba. Naravno, samim time i živuća legenda tog Bundesligaša.


– Nakon toliko vremena u Hoffenheimu sam praktički doma. Što se tiče kluba i života, ovdje mi ništa ne nedostaje – kaže Andrej Kramarić.


Svaki prijelazni rok uredno donosi najavu vašeg odlaska u neki jači klub. Razmišljate li o tome?


– Nisam u fazi karijere da moram ići negdje dalje i mijenjati klub. Bilo je nekih opcija, ali ništa se nije realiziralo. Ili ja nisam bio najzadovoljniji ili se neke stvari nisu poklopile. Kažem, bilo je opcija da promijenim sredinu, ali svaki put sam procijenio da mi je bolje graditi svoju nogometnu priču u Hoffenheimu. Kad bih sve skupa zbrojio i oduzeo, ispostavilo se da mi je ovdje najbolje. U nekim situacijama bih volio da imamo bolji bodovni učinak na terenu, ali to je realnost Bundeslige. Ovdje svako svakoga može pobijediti. Mi ove sezone dobro stojimo, trenutno smo na dva boda od Europe. Na kraju ćemo vidjeti što će biti jer je Bundesliga vrlo izjednačena. No, meni je u ovdje stvarno dobro.


Velika bitka


Najbolji ste strijelac u povijesti Hoffenheima. Možete li proći ulicom bez da vas netko zaustavi?




– Toga ovdje nema. Ljudi su vrlo pristojni i rijetko će napraviti nešto takvo. Naši navijači nisu toliko temperamentni i vatreni. S jedne strane mi takva situacija odgovara, možda je to jedini nedostatak kluba. Ponekad nam na domaćim utakmicama nedostaje taj impuls s tribina koji bi nam dao dodatni zamah.


Takvu atmosferu će sasvim sigurno ponuditi nedjeljni derbi vaših bivših klubova, Dinama i Rijeke. Što očekujete od te utakmice?


– Mislim da će to biti klasični derbi jer je u glavama obje momčadi ostati neporažen, iako je jasno da taj rezultat neće odlučiti prvenstvo. Zbog toga očekujem tvrdu utakmicu na visokoj razini. Možda se varam, možda igra bude lepršava, ali mislim da je realnije očekivati veliku bitku koju će odlučiti individualna kvaliteta ili neka greška. Rijeka ima psihološku prednost jer je odlično otvorila nastavak sezone, ali nogomet ne pamti ono što je bilo. Svaka utakmica zahtijeva novo dokazivanje kvalitete i potvrdu dotadašnjih rezultata. U svakom slučaju, mislim da Rijeka u ovom trenutku pokazuje najbolju energiju od klubova u vrhu.


Velika prilika


Koliko uopće stignete pratiti SuperSport HNL?


– Ajmo reći da sam dovoljno dobro upućen u sve što se događa ove sezone. Našu ligu pratim koliko mi dozvoljavaju klupske obaveze. Kada uhvatim vremena, pogledam prijenose utakmica i sažetke na internetu. Svi znamo da je ovo najuzbudljivije prvenstvo u zadnjih dvadeset godina. Mislim da svi oni koji vole nogomet mogu biti zadovoljni situacijom kakvu sada imamo u HNL-u. Budimo realni, Dinamo nije ni blizu onoga što je nekada bio u Hrvatskoj i uglavnom se muči iz kola u kolo. Hajduk egzisitira na krilima navijačke euforije i dobro se drži na ljestvici, ali mislim da Rijeka radi najbolji posao. Na Rujevici su odlično odradili prijelazne rokove i, rekao bih, napreduju iz sjene. Po svemu prikazanom do sada, Rijeka je ove sezone možda i zaslužila naslov prvaka.


Dinamo je igrao uzvratnu utakmicu s Betisom. U kojoj mjeri to može utjecati na derbi?


– Takve utakmice uvijek donose pražnjenje. Dinamova realnost je da ove sezone nije na svojoj uobičajenoj razini u HNL-u. Recimo, puno se očekivalo od povratka Arijana Ademija, koji je bio nositelj Dinamove igre, ali dojam je da se iz Kine nije vratio potpuno fizički spreman. Jednostavno, mislim da se Dinamo neće trgnuti i pregaziti HNL u nastavku sezone. Zbog toga smatram da Rijeka i Hajduk imaju veliku priliku za osvajanje naslova. Na kraju ćemo vidjeti hoće li je iskoristiti.


Je li vas Rijeka iznenadila u dosadašnjem dijelu sezone?


– Mislim da nitko nije očekivao ovakav uzlet nakon prošle sezone. Rijeka je pametno ulagala u momčad i dovela je kvalitetne mlade igrače željne afirmacije. Tu, naravno, ne računam Marka Pjacu. Na početku sezone slika je sigurno bila drugačija, ali sada se vidi da je ovo što Rijeka radi sa Željkom Sopićem fenomenalno. Polako na naplatu dolaze pošteni rad i trud. Siguran sam da ih nitko nije vidio među favoritima za prvo mjesto, a sada na terenu pokazuju najviše. Zbog toga mislim da bi nekako najpoštenije bilo da Rijeka uzme prvenstvo. To je momčad koja ima glavu i rep, a vidi se da je Sopić uspostavio dobru energiju u momčadi.


Rekordni transfer Bijelih

Devet milijuna eura, koliko je platio Leicester, i dalje je rekordna odšteta koju je Rijeka dobila za jednog igrača. Prvih pet transfera, prema Tranfermarktu, zatvaraju Filip Bradarić, koji je u Cagliari otišao za 5,9 milijuna eura, Matija Frigan, koji je postao član Westerloa za 5,5, Franko Andrijašević, za kojeg je Rijeka od Genta inkasirala 4,25 te Matej Mitrović, kojeg je Bešiktaš platio 4,20 milijuna eura.


Kramarić se u Leicesteru zadržao godinu dana, osvojivši povijesnu titulu s momčadi u kojoj je bio prvi dio sezone. U siječnju 2016. je otišao na posudbu u Hoffenheim, koji je istoga ljeta otkupio njegov ugovor za 11 milijuna eura.