Liječnički poziv

Nekadašnji golgeter Orijenta Andrej Mraz danas je ugledni ortoped: “Nogomet je bio samo igra”

Igor Duvnjak

Andrej Mraz

Andrej Mraz

Završio sam fakultet, a bilo je ponuda za nastavak s nogometom. I to dosta povoljnih ponuda. Prevagnulo je to da život teče dalje. Nogomet je lijep, ali je život - život. Za nešto si se školovao i bila bi šteta to propustiti - kaže Andrej Mraz



RIJEKA Dugačka je kolona igrača koji su kroz proteklo stoljeće nosili dres Orijenta, proslavljajući ime »crvenih s Krimeje«. U njoj zapaženo mjesto zauzima dr. Andrej Mraz, golgeter i napadač, jedan od najistaknutijih u momčadi iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja je ostvarila klupski uspjeh koji se i danas prepričava, plasirala se u četvrtfinale Kupa tadašnje Jugoslavije. Vrijeme leti, brzo prolaze godine, desetljeća, njega već dugo nema u Rijeci u koju, istina, redovno dolazi u posjet.


– Znate koliko me već nema ovdje? Nema me 37 godina – kaže dr. Andrej Mraz, rođen 1955. godine, sjedeći u društvu nekadašnjeg dugogodišnjeg istaknutog suigrača na Krimeji Momčila Markovića. – Moguće je da je toliko već prošlo. Međutim, dolazim svake godine, supruga Ljiljana je Opatijka. Ja sam iz Đelekovca, jednog malog mjesta nedaleko Koprivnice.


Svih tih godina radi u struci, cijenjeni je liječnik.


– Specijalist ortoped sam, imam godinu dana do mirovine, radim u bolnici u Koprivnici. Može zamisliti koliko je vremena prošlo kada mi je do penzije preostala još samo godina dana, sve vrijeme radim na istom mjestu. Vjerujte da je riječ o itekako zahtjevnom poslu, ima puno obaveza i puno posla.Za vrijeme studija je zaintrigirao mnoge prvoligaške klubove koji su ga poželjeli u svojim redovima. Međutim, nije prihvatio pozive. Našavši se na raskrižju nakon završetka studija, odlučio se za liječnički poziv, odustavši od uplovljavanja u profesionalne nogometne vode. – Nogomet je uvijek bio zabava, igra. Tako je to trebalo i shvatiti. Završio sam fakultet, a bilo je ponuda za nastavak s nogometom. I to dosta povoljnih ponuda. Prevagnulo je to da život teče dalje. Nogomet je lijep, ali je život – život. Za nešto si se školovao i bila bi šteta to propustiti.Zaigrao je u Jedinstvu, koji mu je bio polazna stanica za kasniju itekako uspješnu karijeru.

– Sa mnom je bio kolega Ivaniš, kasnije također liječnik koji je igrao nogomet. Pozvao me u klub, a meni je to odgovaralo jer se moja gazdarica uvijek bunila kada bih se kupao, a na Ininom igralištu su tada bili prekrasni tuševi. Mogao si se tuširati koliko god si htio. Tako je krenulo s igranjem u Jedinstvu gdje je bilo lijepo društvo.


Nova momčad


Jedinstvo nije bilo čak niti u Riječko-pulskoj zoni, ali se u njegovim redovima pojavio itekakav talent. Orijent je dobro motrio nadarene mladiće u klubovima ovoga kraja, nastojao ih je dovesti na Krimeju, takav je slučaj bio i s Mrazom.


– Raspala se tada jedna dobra generacija Orijenta i formirala se jedna nova momčad. Budući da sam relativno dobro igrao u Jedinstvu, sa mnom je razgovarao trener Marcel Žigante. Bio sam tada na trećoj godini studija.


Rado spominje te svoje nove suigrače na Krimeji.


– Kako se ne bih sjećao one momčadi… Prvi golman je bio Bobić, uz njega Koljanin. Na beku je bio Mustač, kasnije na istom mjestu Bosančić. U obrani su bili još Šime Miočić, Tičić, Majnarić, ispred njih Tomac. Naprije s desna Miljković, Nikolić ili Matrljan, ovaj »mladić« Marković, Močinić. Jedno vrijeme je s nama bio i Gračan.Spominjanje svih ovih imena ljubiteljima nogometnih poslastica izaziva zazubice. Nema dvojbe da bi se danas bez straha itekako mogli nositi s raznim našim prvoligaškim klubovima.

– U te tri godine dok sam bio na Krimeji mi smo dva puta ulazili među osam najboljih klubova u Kupu Jugoslavije. Treneri su bili Joško Skoblar i potom Ivan Đalma Marković. Uključi li se ovih nekoliko klubova, Rijeka, Dinamo, Osijek, Hajduk, to vam je današnja Prva liga.


Ta generacija je stvorila pravu euforiju u gradu, eliminirani su mnogi poznati klubovi poput Osijeka, Olimpije, OFK Beograda, Zagreba.


– Imali smo stalno pune tribine. Imali smo jaku podršku navijača, ali smo imali i jaku ekipu. Kada sada pogledam malo s ove distance, mislim da smo mi zasluživali više od ranga u kojem smo igrali. Recimo, tada smo u prijateljskim susretima s Rijekom imali omjer šest prema jedan u našu korist. Jedinu utakmicu smo izgubili na Krimeji kada je Ćiro Blažević doveo najbolju ekipu Rijeke, a nama je nedostajalo pet igrača. Rijeka nas je tada dobila 1:0. Bez obzira na to što je bila riječ o prijateljskim utakmicama, vladao je dosta veliki rivalitet.


Prekrasne godine


Na Sušaku, u Rijeci, ali i diljem Hrvatske i ondašnje Jugoslavije ime Orijent je izgovarano sa štovanjem.


– Klub je bio cijenjen. Sjećam se u ondašnjoj JNA, kada sam bio u Novom Sadu, u Skoplju, svugdje se govorilo o nama, svi su poznavali taj klub. Govorili su lijepo o njemu.Gušt je bilo igrati u kvalitetnoj generaciji na Krimeji, ostale su drage uspomene.

– To su prekrasne godine. Bilo je puno zadovoljstva, ali uloženo je puno truda. Recimo, počeo sam u jednom nižerazrednom klubu, tada nisi imao neke posebne pripreme u svom selu ili kasnije. I onda dođeš u jedan nogomet koji je po obavezama bio praktički profesionalan. Treniralo se i radilo svakog dana. Bilo je teško podnijeti taj dio. Uz to, naravno, konkurencija je bila jaka. Također su i suparnici bili kvalitetni.


Mnogima oko Orijenta je uvijek ostao žal što se tada Orijent, usprkos brojnim kvalitetnim igračimam nakon ispadanja iz Druge lige bivše države, više nikada nije uspio vratiti u taj rang.


– To je jedna posebna priča. To bi malo morali pitati ljude iz Rijeke, kao da nam jednostavno nisu dozvolili da uđemo u rang više, iako je Orijent to zasluživao. Naravno da nije odlučivalo samo ono što se zbivalo na terenu, nego i ono oko terena. Pogledajte, dvije godine zaredom smo bili drugi u Hrvatskoj ligi, te prve godine tek u drugom dijelu, budući da smo u prvom dijelu bili loši jer se ekipa tek formirala. Iz te lige se ulazilo u Drugu ligu – zapad, u kojoj je sigurno bilo mjesta za jedan Orijent. Za Orijent me vežu lijepa sjećanja, lijepe godine provedene ovdje. Došao sam uveličati ovu proslavu stote godišnjice. Znate, prve godine kada sam dolazio, bila je proslava šezdesete godišnjice. Znači, od toga je prošlo 40 godina, i kada me Marinko Koljanin pozvao, počeo sam brojiti godine. Pa koliko je to, dvadeset, trideset, onda vidiš da je prošlo već četrdeset godina…