Druga HNL

Modri s novim trenerom Cvitanovićem i sudac Kolarić zaustavili niz Krimejčana

Davor Petrović

NEVJERICA - Crveni u Kranjčevićevoj/Foto D. KOVAČEVIĆ

NEVJERICA - Crveni u Kranjčevićevoj/Foto D. KOVAČEVIĆ

Igor Cvitanović upisao je pobjedu u debitantskom nastupu za kormilom Dinama II, ali gosti su Kranjčevićevu napustili s gorkim okusom u ustima zbog suđenja Patrika Kolarića



ZAGREB Niz Orijenta 1919 od deset osvojenih bodova u četiri kola zaustavljen je na debitantskom nastupu Igora Cvitanovića za kormilom Dinama II. Pri tome treba istaknuti da su gosti sa Sušaka Kranjčevićevu napustili s gorkim okusom u ustima zbog suđenja Patrika Kolarića iz Strahotinca.


DINAMO II – ORIJENT 1919 3:1

Stadion u Kranjčevićevoj. Bez gledatelja. Sudac: Patrik Kolarić (Strahotinec) 5,5. Strijelci: 0:1 Smolčić (35′), 1:1 Daničić (37′), 2:1 Šaranić (45′-11m) 3:1 Crnac (77′). Žuti kartoni: Krizmanić, Vasilj (Dinamo II).


DINAMO II: Čavlina 6,5 – Hrvoj 6, Milić – (19′ Crnčević 6,5), De Haas 6, Daničić 7 – Duvnjak 6 – Krizmanić 6, Šaranić 6,5, Svržnjak 6 (63′ Vasilj -), Baturina 6,5 (63′ Crnac 6,5) – Mijić 6 (84′ Barišić -).




ORIJENT 1919: Berković 6 – Smolčić 6,5, Mulac 6, Tadejević 6,5, Švrljuga 6 – Fatić 6, Gadže 6,5 (89′ Bosančić -), Hodža 6 (63′ Gerc -), Črnko 6 (84′ Srzentić -)– Monjac 6,5, Fućak 6,5.

Početak utakmice donio je inicijativu Dinama II, koja ipak nije ponudila ništa konkretnije od nekoliko prejakih zadnjih dodavanja u kazneni prostor i udaraca s distance u blok. S druge strane, gostima je trebalo dobrih četvrt sata za hvatanje radne temperature, s time da ni nakon toga nisu bili pretjerano opasni.


Desna vanjska


Međutim, 25. minuta Orijentu 1919 je konačno donijela ono što se u nogometu naziva stopostotna prilika. Kristian Fućak probio se po lijevoj strani u kazneni prostor domaćih, a zatim je, u maniri Anasa Sharbinija, desnom vanjskom uputio loptu na vrh peterca kod druge stative, prema Mateu Monjcu, koji je udarcem iz prve pogodio vanjski dio mreže.


Foto galerija: Druga HNL: Dinamo II - Orijent 1919 Foto: Davor Kovačević


Devet minuta kasnije gosti su još jednom zaprijetili. Ovoga je puta Ivan Smolčić ubacio s lijevog boka, a Nikola Čavlina je skrenuo udarac Emanuela Črnka u korner, nakon kojeg je modra obrana opet izbacila loptu izvan granica igrališta. Črnko je iz drugog pokušaja izveo udarac iz kuta s lijeve na drugu stativu, gdje je Smolčić bio najviši u skoku – 0:1.


Radost gostiju bila je kratkog vijeka. Naime, Dinamova potraga za izjednačenjem trajala je tek dvije minute, odnosno do trenutka kada je Martin Baturina na lijevoj strani ostao sam dovoljno dugo da se namjesti i desnicom uputi centaršut u srce kazenog prostora. A tamo se najbolje snašao Damjan Daničić – 1:1.


Burni prosvjedi


Nešto kasnije lijevi bek Dinama II opet je mogao postići gol glavom, no Carlo Berković je obranio njegov udarac sa osam metara. U zadnjoj minuti prvog dijela Ivan Šaranić je pao šesnaestercu gostiju, nakon kontakta s Dominikom Mulcem, a Kolarić je, sa zadrškom od tri-četiri sekunde, dosudio jedanaesterac. Ta odluka je s klupe Orijenta 1919 ispraćena glasnim povikom:


– Što je ovo, neka zajebancija?


Suvišno je isticati da su burni prosvjedi igrača u crvenom bili uzaludni. Kolarić je ostao vjeran svojoj procjeni, a Šaranić je s bijele točke nadmudrio Berkovića – 2:1.


Na početku drugog dijela Orijent 1919 ubacio je u višu brzinu i ekspresno je stvorio gužvu u kaznenom prostoru suparnika. Lopta se odbijala između dvaju igrača Dinama II, gosti su zazivali jedanaesterac zbog igranja rukom, a Kolarić je gestikulacijom pokazao da je, po njegovom sudu, sve čisto. Nakon prekida u 54. minuti Smolčić je sa deset metara sjajno pucao po golu iz okreta, ali Nikola Čavlina je uspio sačuvati svoju mrežu.


Uslijedilo je razdoblje bez većih uzbuđenja, u kojem je Dinamo II uspostavio ravnotežu na terenu. Prva prava prilika nakon toga je stigla u 66. minuta kada je Daničić filigranski preciznim centaršutom s lijevog boka pronašao Šaranića, čiji je pokušaj glavom Berkovića obranio. No, jedanaest minuta kasnije ni on nije uspio zaustaviti prizemni udarac Ante Crnca iskosa s lijeve strane – 3:1.