Zagrebačka veza

Mladi veznjaci Hrvatske tražit će svoju šansu u Ligi nacija: “Od Brozovića mogu samo učiti”

Davor Petrović

Kristijan Jakić i Mislav Oršić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Kristijan Jakić i Mislav Oršić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Ove utakmice su veliki test za Svjetsko prvenstvo, da vidimo u kakvom smo stanju, a nama mlađima je to i prilika da se izborimo za popis putnika za Katar – tvrdi Jakić



ZAGREB Uoči ludih jedanaest dana koji nose čak četiri jake utakmice elitnog razreda Lige nacija, Zlatko Dalić je najavio da će pružiti priliku svim pozvanim igračima, a to, kada je vezni red u pitanju, znači da bi ga trebalo čekati ono što u nogometu vole nazivati “slatke brige”. Pored standardnog trojca dokazanih veznjaka svjetske klase, koji čine Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić, izbornik, između ostalih, na raspolaganju Kristijana Jakića, novopečenog osvajača Europske lige, i Lovru Majera, člana idealne jedanaestorke Ligue 1 prema ocjenama medija.


Obojica su prošlog ljeta napustili klub iz Maksimirske 128 i potražili međunarodnu afirmaciju u ligama Petice. Jakić je otišao na jednogodišnju posudbu u Eintracht iz Frankfurta, koji je prošlog tjedna najavio da ga namjerava otkupiti za odštetu od sedam milijuna eura.


– Iza mene je stvarno sjajna sezona, pogotovo zbog velikog broja odigranih utakmica u Bundesligi i osvajanja Europske lige. Taj osjećaj je fantastičan. Međutim, realno gledajući, još uvijek nisam svjestan svega. Mislim da ću to shvatiti nakon nekog vremena – kaže Jakić.


Udarna postava




Njegova minutaža mnoge je iznenadila jer je u Frankfurt stigao na mala vrata, i to pred kraj ljetnog prijelaznog roka, kada je Bundesliga već krenula. Međutim, Jakić se brzo izborio za svoje mjesto u udarnoj postavi Eintrachta.- Dosta sam napredovao i mislim da mogu pomoći reprezentaciji i iskoristiti minute na najbolji mogući način. Ako dobijem samo minutu, to mora biti izraziti ponos. To vrijeme moram iskoristiti na najbolji mogući način – objašnjava ovaj 25-godišnjak iz Runovića.


Kada je riječ o skupini A1 Lige nacija, Jakić smatra da je Hrvatska pripada pravo na vrh u konkurenciji Francuske, Danske i Austrije.


– Ja sam veliki optimist. Želim da se momčad tako ponaša i da svi tako razmišljaju, da u ove četiri utakmice možemo uzeti dvanaest bodova. Najkvalitetniji smo, bez obzira na to što neki stavljaju Francusku ispred nas. Međutim, mi imamo srce i znanje, i zato vjerujem da će se to vidjeti na terenu. Znamo kakva je Francuska. Još ako ju pobijedimo, bit će mi draže i slađe. Trenutno su nam ove utakmice jako važne jer nam je ovo veliki test za Svjetsko prvenstvo, da vidimo u kakvom smo stanju, a nama mlađima je to i prilika da se izborimo za popis putnika za Katar – tvrdi Jakić.


Kada je u pitanju nešto dalja budućnost, njega iduće sezone očekuje debitantski nastup u Ligi prvaka, koju je Eintracht izborio kao osvajač Europske lige.


– Tamo su nas otpisivali, a na kraju smo završili kao pobjednici. Ako je ikako moguće, volio bih da dignemo pehar i u Ligi prvaka. Međutim, prvo se moram izboriti za svoju poziciju u momčadi jer dolaze novi igrači, a potrebno mi je što više minuta. Što se tiče reprezentacije, Marcela Brozovića nitko ne može zamijeniti jer on je najbolji zadnji vezni na svijetu. Od njega samo mogu učiti i čekati svoju priliku – zaključuje Jakić, koji je do sada skupio tri nastupa za Hrvatsku.


Univerzalac


Godinu dana mlađi Majer otišao je u Rennes, gdje je trebao zamijeniti Edouarda Camavingu. Sjajne izvedbe u veznom redu gurnule su ga u centar pažnje, s time da se pokazao kao univerzalac za vezni red.


– Mogu igrati bilo koju poziciju i spreman sam za bilo što u reprezentaciji, iako u klubu igram nešto drugo. Mogu biti na desnom krilu jer imam svoj način da više ulazim u sredinu. Stvarno nemam nikakav problem s time – tvrdi Majer.


Prema informacijama iz tabora reprezentacije, Dalić ga ipak vidi kao igrača koji ordinira sredinom terena.


– Dolaze nam četiri teške utakmice na kraju sezone. Svi smo izmoreni i istrošeni, ali, s druge strane, stvarno sam sretan i motiviran. Jedva čekam Austriju, Francusku i Dansku – dodaje veznjak Rennesa.


Prema njegovim riječima, malo je nenormalno igrati četiri utakmice u jedanaest dana.


– Bit će jako teško, ali imamo puno igrača i svi će dobiti priliku. Mislim da je dobro da svatko osjeti takve utakmice. Otvaramo s Austrijom, koja je težak je to suparnik s kvalitetnim igračima. O njima možda najmanje znamo, ali na kraju će sve ovisiti o tome na kakvoj razini ćemo biti – zaključuje Majer.