Druga HNL

Matija Frigan odveo Orijent 1919 na vrh, Krimeja slavi jesenske drugoligaške prvake

Ivan Volarić

Matija Frigan u duelu s Kimom (Dinamo II)/V. KARUZA

Matija Frigan u duelu s Kimom (Dinamo II)/V. KARUZA

Mladi napadač zabio je dva pogotka i asistirao u pobjedi nad mladom momčadi Dinama



RIJEKA Zaostala utakmica 12. kola Druge HNL: Orijent 1919 – Dinamo II 4:1 (3:1). Stadion na Krimeji. Gledatelja: 600. Sudac Martin Turčin (Tuhelj) 6,5. Strijelci: 1:0 Fućak (15′), 1:1 Šaranić (17′), 2:1 Frigan (29′), 3:1 Frigan (32′), 4:1 Fatić (83′), Žuti kartoni: Švrljuga, Matulja (Orijent 1919), Brekalo (Dinamo II).


ORIJENT 1919: Boglić 6, Mulac 6,5, Fatić 7 (od 86′ Srzentić -), Švrljuga 6,5 (od 86′ Grgić -), Hodža 6,5, Macolić 6,5 (od 86′ Senčar -), Frigan 8 (od 73′ Matulja -), Jadric 6,5 (od 61′ Mohorovičić -), Putnik 6,5, Tadejević 7, Fućak 7.


DINAMO II: Čavlina, Katinić 6 (od 81′ Charniak -), Palić 6 (od 77′ Brekalo -), Braun 6, Kim 6, Duvnjak 6, Šarinić 7 (od 81′ Laća -), Vasilj 6 (od 61′ Svržnjak -), Barišić 6. Baturina 6, Rukavina 5,5 (od 61′ Crnac -).




Orijent 1919 je jesenski prvak Druge HNL! Kristian Fućak obilježio je svojim golovima i dobrim igrama najveći dio jeseni, no Crvene je preko ključne stepenice, na vrh drugoligaškog poretka odveo Matija Frigan. Daroviti napadač prvo je asistirao, a onda zabio dva pogotka za idiličan kraj godine i jesenske polusezone. Momčad trenera Ede Flege uplovila je u stanku s pet uzastopnih pobjeda i na poziciji koja vodi izravno u Prvu HNL! Krimeja to ne pamti u svojoj bogatoj i dugoj povijesti…


Lob i škarice


U 15. minuti Dominik Mulac je dugom loptom pronašao Matiju Frigana na vrhu gostujućeg šesnaesterca. Napadač Orijenta 1919 glavom je prenio loptu za Kristiana Fućka koji je izašao ispred Čavline i lob udarcem ga prebacio za vodstvo Crvenih. Fućak je svoj šesti pogodak ove sezone proslavio premetom ispred domaće klupe. Pljesak oduševljenih gledatelja se nije ni stišao, a gosti su poravnali. Izostao je pravnovremeno blok i brža reakcija vratara Boglića nakon ne toliko snažnog koliko preciznog udarca Šaranića s 18 metara. Lopta je završila u donjem lijevom kutu za 1:1.


U 19. minuti Šaranić je ponovo izmakao pažnji domaćih veznjaka. Gađao je isto mjesto kao i kod gola, ali ovoga puta Boglić se nije dao iznenaditi. U 28. minuti gledatelji su ponovo morali ustati sa svojih mjesta. Obostrano otvoreni nogomet, gosti bez rezultatskih imperativa i motivirani domaćin jamčili su zanimljiv nogomet začinjen s puno pogodaka.


Foto galerija: Druga HNL: Orijent 1919 - Dinamo II 4:1 Foto: Vedran Karuza


Matija Frigan se nakon ubačaja Kristiana Fućka spretno ubacio ispred neopreznog Tome Palića i glavom s pet, šest metara prevario Čavlinu – 2:1. Matija Frigan je asistirao, zabio, a onda se ponovo u 32. minuti upisao u strijelce. Mladi napadač je sve odradio vrhunski, od primanja lopte prsima pa do akraktivne realizacije. Škaricama je s 14 metara matirao Čavlinu za opipljivo vodstvo Crvenih uoči odlaska na odmor. Gosti su vrlo brzo uzvratili s dvije (polu)prilike. Jasna poruka gledateljima da ni u nastavku neće biti uskraćeni za sadržajan nogomet.


Povijesni trenutak


Uostalom, u 63. minuti Ante Crnac, tek što je ušao, glavom je dočekao ubačaj Riječanina u gostujućim redovima, Mare Katinića, i glavom sa sedam, osam metara uzdrmao gredu. Krimejčani su prepustili loptu gostima i strpljivo čekali na svoje prilike u (polu)kontrama. I dočekali je u 83. minuti. Kristian Fućak je pobjegao po lijevoj strani i izborio udarac iz kuta. Švrljuga je izveo korner, vratar Čavlina tek djelomično skinuo loptu s glave Tadejevića, a Fatić spremno dočekao otpadak i nakon prvoj (u kup-utakmici) zabio i drugoj momčadi Dinama.


Nakon četvrtog pogotka fešta na Krimeji mogla je početi. Trener Edo Flego priuštio je trojici prvotimaca ovacije (Fatić, Švrljuga, Macolić…)  prije nego što su se igrači, trener i klupska Uprava okupili na središtu igrališta i odlučili ovjekovječiti povijesni klupski trenutak.



Standings provided by SofaScore LiveScore