Druga HNL

Mateo Monjac iz slobodnog udarca donio Orijentu bod kod Kustošije

Davor Petrović

Mateo Monjac/Foto Arhiva NL

Mateo Monjac/Foto Arhiva NL

Utakmica je ponudila više nego pristojan nogomet, s time da su obje momčadi imale svoje prilike



ZAGREB Uz bučnu podršku desetak navijača, koji su se smjestili na uzvisini izvan stadiona, iza sjevernog gola, Orijent 1919 osvojio je bod na gostovanju kod Kustošije. Utakmica je ponudila više nego pristojan nogomet, s time da su obje momčadi imale svoje prilike, što će reći da je remi najpravedniji rezultat.


KUSTOŠIJA – ORIJENT 1919 1:1

Stadion NK Kustošija. Bez gledatelja. Sudac: Martin Turčin (Tuhelj) 6. Strijelac: 1:0 Šlogar (59′), 1:1 Monjac (82′).
Žuti karton: Ivanković, Vukelić (Kustošija), Švrljuga, Črnko (Orijent 1919).


KUSTOŠIJA: Šušković 6,5, Barada 6,5, Šušković Jakopac 6,5, Šimunić 6,5, Vištica 6,6 Plantak 6,5 (85′ Fabio -), Ivanković 6 (73′ Matteoni -), Regvar 6 (46′ Šlogar 7), Vukelić 6,5, Ljubanović 6 (46′ Jurčec 6,5), Brodić 6.




ORIJENT 1919: Berković 7,5, Švrljuga 6,5, Mulac 6,5, Tadejević 6,5, Smolčić 6, Kokorović 6 (64′ Hodža -), Gadže 6,5 (55′ Črnko 6,5), Monjac, Putnik 6 (46′ Fatić 6,5), Fućak 7, Gerc 6,5 (89′ Srzentić -).

Gosti su u startu nametnuli ritam, pokazujući da žele ostvariti i treću pobjedu u nizu. Tako je već u 2. minuto Kristian Fućak probio lijevi bok i poslao jako prizemno ubacivanje preko vrha peterca. Domaća obrana uspjela je tek skrenuti loptu, a otpadak je pokupio Andro Švrljuga, čiji je udarac sa šest metara bio neprecizan.


Raspoloženi Fućak radio je nered u redovima Kustošije, a u 11. minuti je s lijevog krila krenuo prema sredini. Kada je stigao na rub kaznenog prostora, odlučio se za “kiflu”, u stilu Mislava Oršića. Na žalost Orijenta 1919, lopta je prohujala s pogrešne strane suprotne stative. Kustošija je ubrzo podignula razinu igre i počela napadati, ali nije uspjela stići do konkretne prilike.


Kada je uspostavljena ravnoteža, igra se uglavnom preselila na sredinu terena. Tempo utakmice i dalje je bio više nego pristojan, ali izostale su situacije koje bi ponudile veća uzbuđenja. Konkretnije, sve je do 39. minute bilo svedeno na nekoliko dugih lopti i povremene gužve u kazenim prostorima.


Tada je Fran Brodić s ruba kaznenog prostora naciljao rašlje gola gostiju, a Carlo Berković je vršcima prstiju odbio loptu u korner. Još bolju priliku Kustošija je imala pred kraj prvog dijela. Dario Barada je uputio centaršut s desne strane, a Brodić se vinuo zrakom na šest metara od gola i glavom uputio loptu tri-četiri centimetra iznad prečke.


Nakon povratka s petnaestominutnog odmora u svlačionicama Kustošija je pokušala stvoriti pritisak, ali Orijent 1919 je uspio odbiti sve napade. U 50. minuti Gojko Gadže je na sredini terena dobio snažno napucanu loptu u nos i uskoro je morao napustiti teren. Umjesto njega je nešto kasnije u igru ušao Emanuel Črnko.


Igrala se 59. minuta kada je Kustošija stigla do vodstva, zahvaljujući indivisdualnoj akciji. Brodić je primio loptu na četrdeset metara od gola Orijenta 1919 i odigrao pas na desno krilo, za Martina Šlogara, koji se sjurio prema sredini, pretrčao dva suparnička igrača i uputio prizemni udarac u bliži kut – 1:0.


Primljeni gol natjerao je goste na preuzimanje inicijative, ali i rizika. Pojačani napadački angažman gostima je donio nekoliko obećavajućih situacija, koje, pak, nisu okončane kvalitetnim zadnjim pasom. S druge strane, Kustošija je čekala priliku za kontru, iako bi bilo nepravedno reći da se povukla.


Taj trenutak stigao je u 74. minuti, kada je Karlo Plantak oduzeo loptu na centru i odmah odigrao okomiti pas u prostor, iza leđa obrane gostiju. Brodić je krenu sam prema Berkoviću, koji je sjajnim refleksom sačuvao svoju mrežu i izglede Orijenta 1919 za povratak u utakmicu.


Vrlo brzo je stigla kazna za tu propuštenu priliku. Igrala se 82. minuta kada je glavni sudac Martin Turčin dosudio prekršaj za goste, na nešto više od dvadeset metara od gola Kustošije, nakon kontakta Črnka i Frana Vukelića. Odgovornost je preuzeo Mateo Monjac, čiji je udarac okrznuo živi zid taman toliko da lopta prevari Tonija Šuškovića – 1:1.


Sudačka nadoknada donijela je po jednu veliku opasnost na svakoj strani. Prvo je Patrik Srzentić glavom prebacio okvir gola Kustošije, a zatim je Jan Jurčec potegao nogom s nekih deset metara, i to po prečku. No, Berković je i to obranio.