Trener Orijenta

Fausto Budicin o završetku Orijentove polusezone: ‘Nemamo pravo na kiks u pripremama’

Ivan Volarić

Ključno će biti ne imati crne rupe na startu proljeća i sakupiti što više bodova kako bismo se odmaknuli od opasne zone - rekao je povratnik na klupu Orijenta



RIJEKA – Tradicionalnim druženjem uprave, trenera, igrača, sponzora i onih kojima su Crveni pri srcu, na već pomalo uhodanoj »morskoj adresi« (Jadrolinijin brod Marco Polo), završile su ovogodišnje zajedničke aktivnosti nogometaša Orijenta. Godina na isteku bila najkraće rečeno – turbulentna. Krimejčani su je dočekali na prvom mjestu Druge HNL, kasnije Prve NL, pa su na proljeće morali spašavati drugoligaški status. U novu sezonu ušlo se s puno ambicija, u jednom trenutku Crveni su se vinuli visoko, a onda ponovo doživjeli – prizemljenje. Trenerski povratnik Fausto Budicin mirno je jesen priveo kraju. Orijent je zaključio polusezonu u sredini ljestvice s utakmicom manje (odgođena utakmica protiv Dugopolja igrat će se 11. veljače) od većine konkurenata.


Izjednačena liga


– Prije svega, svi znaju karakteristike Prve NL, a to je da je riječ o dosta izjednačenoj ligi gdje detalji odlučuju. Vidjeli smo u prošlim prvenstvima da se za svaki bod moraš maksimalno potruditi – započeo je Budicin svoj rezime jesenskog dijela sezone. – Što se tiče prvoga dijela polusezone, nisam bio involviran od samog početka pa mi je teško dati analizu prvih 13 kola prije mojega dolaska. Koliko sam mogao vidjeti, odnosno koliko sam prikupio informacija kada sam preuzeo trenersku funkciju, veliki problem bio je u tome što nije bila stabilna faza obrane. Momčad je bila premekana u nekim fazama. Početak prvenstva je bio korektan. No, s obzirom na najave da Orijent ima momčad za vrh, neki rezultati su malo prekritično analizirani. To je dovelo do nezadovoljstva, koje je rezultiralo lošom serijom rezultata, a to je onda dovelo do smjene trenera. Treba analizirati manjkavosti u rosteru i vidjeti gdje se možemo pojačati na proljeće. Male su razlike i ako ne shvatiš situaciju kako trebaš, onda upadneš u probleme kao u prijašnje dvije godine.


Uspjeli ste u relativno kratko vrijeme stabilizirati igru i rezultate?




– Ključna je bila prva utakmica protiv Jaruna. Da dečki nisu uspjeli preokrenuti rezultat u drugom poluvremenu protiv Jaruna, vjerojatno ne bi imali puno više bodova od Hrvatskog dragovoljca. Igra u drugom poluvremenu te utakmice nam je dala krila i donijela samopouzdanje za naredne dvije utakmice. Imamo dovoljno vremena za odmoriti se i analizirati određene stvari. Nemamo pravo na kiks u pripremama za drugi dio prvenstva. Ključno će biti ne imati crne rupe na startu proljeća i sakupiti što više bodova kako bi se odmaknuli od opasne zone.


Ciljana pojačanja


Spomenuli ste manjkavosti u rosteru?


– Imamo dosta igrača na posudbi. Najprije trebamo definirati status tih igrača i vidjeti hoćemo li moći koristiti njihove usluge na proljeće. Trebamo se ciljano pojačati, ne treba previše igrača otpuštati ili dovoditi, već dovesti ciljana pojačanja, koja će donijeti kvalitetu. Pritom mislim na prednji dio momčadi i kreaciju, dakle sredinu terena. Treba sjesti i vidjeti, prvo razgovarati s igračima. Neki igrači su imali manju minutažu, možda kod njih postoji neko nezadovoljstvo.


Koje su proljetne ambicije?


– Kratkoročni ciljevi su da prvo pokušamo definirati roster kako bismo počeli pripreme na pravi način, a onda trebamo definirati naše karakteristike u igri i standardizirati ekipu. Moramo ići utakmicu po utakmicu i pokušati osvojiti što više bodova. Ne smijemo previše gledati na ljestvicu, već se fokusirati na našu igru, ispravljati u hodu ono što nije dobro i pritom pokušati osvojiti što više bodova – rekao je Budicin i za 9. siječnja zakazao početak priprema.