Prijelazni rok

Luka Ivanušec možda će u Superkupu odigrati posljednju utakmicu za Dinamo, Feyenoord poslao ponudu

Davor Petrović

Luka Ivanušec/Foto PIXSELL

Luka Ivanušec/Foto PIXSELL

Aktualni prvak Nizozemske jako želi vidjeti Ivanušeca u svojim redovima i zbog njega je spreman isplatiti rekordnu odštetu u svojoj povijesti. Prva ponuda glatko je odbijena



ZAGREB  Odgovorni iz Maksimirske 128 namjeravali su držati momčad na okupu do kraja trećeg pretkola europskih natjecanja, no taj plan je ovog četvrtka ozbiljno zaljuljala nova ponuda Feyenoorda za Luku Ivanušeca. Prema pisanju nizozemskih medija Dinamu je za njega iz Rotterdama stigla ponuda koja uključuje odštetu od osam milijuna eura i dodatne bonuse, kao što je klauzula vezana za postotak idućeg transfera.


Iz modrog tabora još nije stigao odgovor, ali nije naodmet podsjetiti da je takav model često primjenjivan tijekom proteklih desetak godina. Uostalom, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić vjerojatno se ni ne sjećaju kada su napustili HNL, a Dinamo je ovog ljeta od postotaka njihovih transfera u Al Nassr, odnosno Manchester City, zaradio oko tri milijuna eura.


Kada je Ivanušec u pitanju, nije tajna da je on nakon četiri godine u Maksimirskoj 128 željan novih izazova. Pritom u obzir treba uzeti činjenice da je u HNL-u debitirao kao sedamnaestogodišnjak te da će krajem studenog proslaviti 25. rođendan. Jednostavno, čovjek je procijenio da je vrijeme za korak naprijed u karijeri.


Liga prvaka




Aktualni prvak Nizozemske ga, pak, jako želi vidjeti u svojim redovima i zbog njega je spreman isplatiti rekordnu odštetu u svojoj povijesti. Prva ponuda iz Rotterdama iznosila je sedam milijuna eura i glatko je odbijena. U četvrtak je stigla nova jer, kako pišu nizozemski mediji, Arne Slot u svojoj trenerskoj križaljci vidi Ivanušeca kao jedno od ključnih pojačanja.


Kuloari bliski Maksimirskoj 128 tvrde da ni on nije imun na ovu priliku. Za početak Feyenoord već sada ima osigurano mjesto u Ligi prvaka, s time da u ždrijeb ulazi kao nositelj. Zatim, prošla sezona je nakon nekoliko desetljeća donijela promjenu među ligama Petice jer je nizozemska Eredivisie preskočila Ligue 1, izguravši je na šesto mjesto.


Budući da Ivanušecova tržišna cijena iznosi 12 milijuna eura, a aktualni ugovor ga veže za Dinamo do ljeta 2026. godine, odgovorni iz Maksimirske 128 imaju dovoljno aduta za inzistiranje na još boljoj ponudi. Štoviše, izvori bliski klubu tvrde da je njihov cilj 10 milijuna eura. Naravno, uz odgovarajuće bonuse.


Mallorca


S druge strane, Feyenoord je napravio rekordni ulazni transfer u kolovozu prošle godine, kada je doveo stopera Davida Hancka iz praške Sparte za 8,3 milijuna eura. Tadašnja tržišna vrijednost tog reprezentativca Slovačke bila je 4,5 milijuna eura, a danas, nakon samo jedne sezone u Nizozemskoj, ta cifra iznosi 25 milijuna eura.


Trenutačna situacija sugerira da bi Ivanušecov transfer mogao srušiti taj rekord. Za početak, njegova tržišna cijena je skoro tri puta veća od one koju je imao Hancko u kolovozu prošle godine. Zatim, Dinamu naruku ide i vrijeme jer Eredivisie počinje za mjesec dana, a za pretpostaviti je da Slot želi čim prije u momčadi imati igrača za kojeg je sam rekao da mu je vrlo zanimljiv.


Povrh toga, Feyenoord nije jedini klub koji strani mediji vežu uz Ivanušecov transfer. Naime, iz Španjolske je stigla informacija da je za njega jako zagrijan i prekaljeni meksički trener Javier Aguire, koji je prošle sezone odveo Mallorcu do devetog mjesta u Primeri. Prema dostupnim informacijama taj klub Dinamu još uvijek nije poslao službenu ponudu.


U svakom slučaju, dosta toga sugerira da je iz kvarteta modrih reprezentativaca Ivanušec trenutačno najbliži izlaznim vratima. Kako sada stvari stoje, nije isključena mogućnost da će mu sutrašnja utakmica za SuperSport Superkup biti posljednji nastup u Dinamovom dresu.


Kaneko nasljednik Miure

Dinamo je na korak do realizacije ugovora o jednogodišnjoj posudbi Japanca zvanog Takuro Kaneko, koji je cijelu profesionalnu karijeru proveo u klubu Hokkaido Consadole Sapporo. Taj 25-godišnji univerzalac za lijevi bok trebao bi stići u Zagreb idućeg tjedna na liječničke preglede. Bude li sve u redu, Dinamo će ga posuditi s opcijom otkupa njegovog ugovora. Kaneko nije reprezentativac Japana niti je ikada nastupio za selekcije mlađih dobnih kategorija svoje domovine, a tržišna vrijednost trenutačno iznosi 1 milijun eura.