Liga prvaka

Liverpool večeras kreće u obranu naslova s mjesta sreće…

Marko Cvijanović

Georginio Wijnaldum, Joe Gomez, Joel Matip i Virgil van Dijk/Foto REUTERS

Georginio Wijnaldum, Joe Gomez, Joel Matip i Virgil van Dijk/Foto REUTERS

Prošle sezone smo postali europski prvaci, ali ne želimo stati na tome. Naš je cilj obraniti naslov - kaže Joe Gomez uoči dvoboja na stadionu gdje je Liverpool lani postao prvak Europe



RIJEKA Odbrojavanje je završilo, večeras počinje nokaut faza Lige prvaka! I odmah donosi veliki ispit za aktualnog europskog prvaka. Liverpool u obranu naslova kreće na »vrućem terenu« stadiona Wanda Matropolitano, protiv Atletico Madrida, koji, doduše, nije što je nakad bio, ali nijednu momčad Diega Simeonea ne treba unaprijed otpisivati. Čak niti u situaciji kad je »načeta« ozljedama stožernih prvotimaca (Trippier, Diego Costa, Felix, Herrera…) i uslijed činjenice da je uoči početka sezone doživjela značajnu »rekonstrukciju« odlascima bitnih igrača (Griezmann, Hernandez, Rodri, Godin, Juanfran, Felipe Luis). Cholovu energiju nikad ne treba zanemarivati, iako… Redsima u ovom trenutku doista s pravom pripada uloga favorita.


Mjesto sreće


Jürgen Klopp i Liverpool žive jednu od najuspješnijih sezona u klupskoj povijesti, nitko više ne može zaustaviti Redse na putu do osvajanja naslova engleskog prvaka, prvog poslije dugih trideset godina posta. Europa je samo nadogradnja, iako… Navijači koji sanjaju toliko željenu titulu u domaćem prvenstvu više se ne zamaraju Europom, ali Klopp, perfekcionist kakav jest, naravno da ništa ne prepušta slučaju. Uostalom, Liverpool od svih europskih velikana u ovom trenutku još uvijek izgleda najbolje i s pravom opet kotira kao najozbiljniji kandidat za novi pohod na europski tron. Uostalom, Redsi su posljednju utakmicu izgubili još sredinom rujna prošle godine u Napulju (0:2).


Što se večerašnje utakmice tiče, Liverpool se vraća na mjesto sreće. Redsi su, naime, na istom stadionu prošle godine osvojili srebrni pehar s velikim ušima.




– Prošle sezone smo postali europski prvaci, ali ne želimo stati na tome stati. Naš je cilj obraniti naslov prvaka – kaže branič Liverpoola Joe Gomez.


Zanimljivo, Redsi su u prvenstvu u 26 susreta upisali 25 pobjeda i remi, a u Ligi prvaka u šest nastupa zabilježili četiri pobjede, te po jedan remi i već spomenuti poraz od Napolija. Istodobno, Atletico je u zadnjih sedam susreta slavio samo jednom. Simeoneova momčad jest u krizi, ali nije joj na kraj pameti predavati se unaprijed.


– Kad god izgubite nekoliko utakmica uvijek se pojave sumnje i suočite se s teškim pitanjima, ali kad pobijedite u tri ili četiri utakmice, sve se zaboravlja – poručuje veznjak Atletica Marcos Llorente.


Hrvatski derbi


Večerašnji dvoboj imat će i hrvatski štih, na dvjema suprotstavljenim stranama stajat će »cimeri« iz hrvatske reprezentacije, Šime Vrsaljko i Dejan Lovren, iako je upitno hoće li se susresti na terenu. Više izgleda za nastup u svakom slučaju ima Šime Vrsaljko, koji se potpuno oporavio od ozljede. Dejan Lovren doputovao je u Madrid, ali prednost na drugoj stoperskoj poziciji, uz Virgila Van Dijka, ima Joe Gomez. Vidjet ćemo tko će na kraju utakmice reći ili napisati na Instagramu »Aj laaajk!«.


U drugom susretu večeri sastaju se dortmundska Borussia i PSG u dvoboju napadačkih momčadi koje igraju »za gol više«. Francuski prvak ulazi u još jednu završnicu Lige prvaka pod povećalom i vječnim pitanjem: Je li konačno vrijeme za rezultatski iskorak? Naime, u posljednje tri sezone PSG je ispadao u osmini finala (Manchester United, Real Madrid, Barcelona), a prije toga četiri godine za redom u četvrtfinalu. Signal Iduna Park je u svakom slučaju veliki izazov za Thomasa Tuchela, koji je baš u Borussiji nnagovijestio svoje trenerske kapacitete. »Crno-žuti« su u posljednje tri utakmice pred domaćom publikom zabili čak 14 golova, a ove sezone kod kuće još uvijek ne znaju za poraz. večerašnja utakmica bit će jedna od najvećih u karijeri norveškog »čuda od djeteta«, Erlinga Brauta Haalanda, koji je, otkako je nedavno stigao iz Leipziga, u šest nastupa zabio devet golova.


– Haaland je iznimno efikasan i igra sjajno. Bojimo li ga se? Nemamo straha, ali imamo puno poštovanja. Znamo da je jako motiviran, ali i mi ćemo biti motivirani – rekao je kapetan pariške momčadi Thiago Silva.