Drama u Istanbulu

Liverpool osvojio Superkup nakon ruleta jedanaesteraca. Adrian obranom bacio Chelsea u očaj

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sva petorica izvođača Liverpoola bili su precizni, a u petoj seriji španjolski vratar Adrian obranio je udarac Tammyja Abrahama čime je momčad Juergena Kloppa došla do novog trofeja



ISTANBUL Pobjednici Lige prvaka, nogometaši Liverpoola su Istanbulu osvojili su UEFA Super kup pobijedivši boljim izvođenjem jedanesteraca Chelsea sa 3-2 (2-2, 1-1, 0-1), nakon što je u osnovnom dijelu utakmice rezultat bio 1-1, a nakon produžetka 2-2.


Francuski napadač Olivier Giroud je doveo Chelsea u vodstvo u 36. minuti na asistenciju američkog reprezentativca Christiana Pulišića. Liverpool je do izjednačujućeg pogotka stigao već u trećoj minuti drugog poluvremena. Strijelac je bio Snegalac Sadio Mane, a asistent Brazilac Roberto Firmino koji je ušao u igru na početku drugog dijela. Do kraja osnovnog dijela utakmice ostalo je 1-1.


Liverpool je u produžetku došao do vodstva već u 95. minuti, kad je Mane opet na asistenciju Firmina svladao Kepu. Chelsea je u 101. minuti izjednačio kad je francuska sutkinja Stephanie Frappart dosudila kazneni udarac, a siguran realizator bio je Jorginho.




Do isteka produžetka više nije bilo golova pa je odluka o pobjedniku Super kupa po drugi put u povijesti pala udarcima sa 11 metara. Sva petorica izvođača Liverpoola bili su precizni, a u petoj seriji španjolski vratar Adrian obranio je udarac Tammyja Abrahama čime je momčad Juergena Kloppa došla do novog trofeja.


Mateo Kovačić je bio u početnoj postavi Franka Lamparda, a igrao je do 101. minute, kad ga je zamijenio Ross Barkley. Nažalost, hrvatski reprezentativac ostao je na dva Super kupa osvojena u dresu Real Madrida.


Bio je to šesti nastup Liverpoola u europskom Super kupu, a “crveni” su po četvrti put postali pobjednicima. Liverpool je bio i posljednji engleski klub koji je osvojio ovaj pehar, kad je 2005. godine u produžetku nadigrao moskovski CSKA.



Chelsea je četvrti put bio u borbi za europski Super kup. Do trijumfa u Istanbuli “plavi” su jedini put podigli ovaj trofej 1998. pobjedom nad Real Madridom, a dvaput zaredom su poraženi u finalima: 2012. od Atletico Madrida, a 2013. godine od Bayerna također nakon raspucavanja sa 11 metara.



Utakmica na Bešiktaš Parku u Istanbulu ostat će upamćena i kao prvi dvoboj nogometaša najviše europske razine u kojem je pravdu dijelila sutkinja. Ta je čast pripala Francuskinji Stephanie Frappart, a pomagale su joj sunarodnjaknja Manuela Nicolosi i  Irkinja Michelle O’Neill.