Najelitnije klupsko natjecanje

LIGA PRVAKA Kreće ples milijuna i lov na pehar s velikim ušima

Mateo Sučić

Kylian Mbappe/Foto REUTERS

Kylian Mbappe/Foto REUTERS

Hrvatska u Ligi prvaka ove sezone neće imati svog predstavnika, Ferencvaroš je stao na put »modrima« i za nagradu će danas gostovati kod Barcelone i Lionela Messija na Nou Campu



RIJEKA Ogledom finalista Paris Saint Germaina i povratnika Manchester Uniteda, koji nakon jedne sezone izbivanja ponovo igra Ligu prvaka, danas počinje najelitnije klupsko nogometno natjecanje.


Manje od dva mjeseca nakon finala u Lisabonu, u kojem je Bayern pobijedio Parižane i osvojio svoju šestu europsku titulu, kreće lov na pehar s »velikim ušima« koji će svoje veliko finale imati u svibnju na stadionu Atatürk u Istanbulu ako situacija s pandemijom koronavirusa to dozvoli.


Ipak, nogomet zasad pobjeđuje pandemiju bez obzira na to što ona uvelike kroji izglede momčadi diljem Europe, UEFA-in »Back to play« program uspio je privesti kraju kvalifikacijski dio natjecanja, Europski superkup između Bayerna i Seville vratio je na tribine dio gledatelja i početak grupne faze Lige prvaka novi je korak u borbi s virusom koji je zahvatio sve sfere svakodnevnog života.


Cavani




Već prvo kolo nudi neke zanimljive oglede, drugačije i ne može biti s obzirom na to da je Liga prvaka koncentracija najboljeg što europski nogomet nudi, a već ogled između PSG-a i Manchester Uniteda može ponuditi zanimljivu priču s Edinsonom Cavanijem, koji bi mogao zaigrati protiv svog bivšeg kluba. Urugvajski napadač stigao je na Old Trafford i prvi nastup mogao bi imati protiv Kyliana Mbappea, s kojim je donedavno igrao u napadu Parižana.
– Nitko nije mogao ni zamisliti da ću debi imati protiv PSG-a i za mene je to sjajna stvar, prekrasne emocije – kaže Cavani.
Sudar protiv bivšeg kluba očekuje i Cira Immobilea, napadača Lazija koji je dio karijere proveo u Dortmundu, dok je sada udarna igla »nebesko-plavih«, koji se vraćaju u Ligu prvaka nakon 13 godina izbivanja.
– Znamo koliko su naši navijači čekali ovaj trenutak i pokušat ćemo zbog njih odigrati dobru utakmicu protiv Borussije, koja je jedna od najboljih momčadi u Europi. Imaju igrače visoke klase i za nas će ovo biti zahtjevan debi – rekao je Simone Inzaghi, koji se u povijest Lige prvaka već upisao kao jedan od igrača koji je postigao četiri pogotka na utakmici.


Ruski trio


Od ostalih utakmica Juventus nakon »slučaja Dybala« gostuje kod kijevskog Dinama, a Chelsea dočekuje pobjednika Europske lige Sevillu, a zanimljivost je da će Rusija prvi put imati tri predstavnika (Zenit, Lokomotiv, Krasnodar).


Hrvatska u Ligi prvaka ove sezone neće imati svog predstavnika, Ferencvaroš je stao na put »modrima« i za nagradu će danas gostovati kod Barcelone na Nou Campu, ali će zato boje još uvijek aktualnih viceprvaka svijeta braniti čak 15 igrača i dva pomoćna trenera (Igor Tudor – Juventus i Ognjen Vukojević – Dinamo Kijev) te jedan sportski direktor (Darijo Srna – Šahtar).


Listu igrača predvodi Luka Modrić s Real Madridom, a ove sezone u svoje ambicije lovit će i Ivan Rakitić (Sevilla), Dejan Lovren (Zenit), Mateo Kovačić (Chelsea), Ivan Perišić (Inter), Marcelo Brozović (Inter), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Ivo Grbić (Atletico Madrid), Mario Pašalić (Atalanta), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Dominik Kotarski (Ajax), Roko Baturina (Ferencvaroš), Luka Sučić (RB Salzburg) i Matej Mitrović (Club Brugge).