Slažu se kombinacije...

LIGA PRVAKA Interu gori pod petama, Brozoviću i Perišiću igra samo pobjeda

Davor Petrović

Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Kada smo počeli natjecanje, bili smo gospodari svoje sudbine. Situacija je takva da nam samo pobjeda na gostovanju Mönchengladbachu može donijeti priliku. Za nas je ovo poput utakmice u nokaut fazi natjecanja – poručuje Antonio Conte, trener Intera



ZAGREB Liga prvaka došla je do faze u kojoj jedni mirno čekaju kraj natjecanja po skupinama, svjesni da ih više ništa ne može razdvojiti od plasmana u osminu finala, dok drugi nervozno slažu kombinacije, tražeći odgovarajuće ishode i uzdaju se u Fortunu. Što se današnjega dana tiče, u prvu kategoriju spadaju Bayern i Manchester City, a u drugu svi ostali, osim Midtjyllanda, koji zna da će ostati zakucan na dno Skupine D.


Najviše neizvjesnosti definitivno donosi društvo koje čine Borussia iz Mönchengladbacha, Real Madrid, Šahtar i Inter. U toj skupini B trenutačno su otvorene skoro sve opcije, što će reći da se sva četiri kluba još uvijek mogu nadati proboju u osminu finala. Zapravo, jedino Borussia već sada zna da ne može pasti niže od trećeg mjesta, što vodi u šesnaestinu finala Europske lige.


Naravno, taj doseg nije ono o čemu razmišljaju u Mönchengladbachu, dok očekuju dolazak Intera, kojem pak gori pod petama. Preciznije, »nerazzurrima« večeras igra samo pobjeda, kao jedini rezultat koji im može donijeti nadu u osvajanje drugog mjesta u Skupini B, i to pod uvjetom da im se u preostala dva kola poklope drugi rezultati.


Brojne jednadžbe




– Kada smo počeli natjecanje, bili smo gospodari svoje sudbine. Danas međutim nije tako, što znači da smo negdje napravili pogrešan korak. Situacija je takva da nam samo pobjeda na gostovanju Mönchengladbachu može donijeti priliku, ali jasno nam je da to neće biti lako jer je Borussia već pokazala koliko je kvalitetna momčad. Za nas je ovo velik test, poput utakmice u nokaut fazi natjecanja – poručuje Antonio Conte.


»Nerazzurrima« su za osminu finala potrebne pobjede nad Borussijom i Šahtarom u zadnjem kolu, no to je tek početak brojnih jednadžbi, s time da ih dalje može odvesti samo odgovarajuća kombinacija rezultata utakmica Reala. S druge strane, osvajanje tri boda u srazu s Interom značilo bi da društvo iz Mönchengladbacha već večeras može slaviti prvo mjesto u Skupini B.


– Sada stvarno moramo igrati dobar nogomet jer nam u goste stiže vrhunska momčad koja se nalazi pred zidom. U Interu jako dobro znaju da su im potrebne još dvije pobjede, a to dodatno otežava naš zadatak. Međutim, mi se s ovim velikim izazovom suočavamo puni samopouzdanja. Ostat ćemo vjerni svim svojim principima igre koji nas čine snažnima. Cilj nam je odigrati dobru utakmicu i, ako je moguće, osvojiti bodove – tumači Marco Rose, kojem bi večerašnja pobjeda bila vrhunac trenerske karijere.


Ajax i Atalanta


Real pak gostuje kod Šahtara, koji ga je u prvom kolu bacio na koljena usred Madrida. Doduše, ukrajinski prvak otad nije zabio gol u Ligi prvaka, a u dvama ogledima s Borussijom primio je deset »komada«. Opet, ni »kraljevski klub« nije u bajnoj formi, što potvrđuje subotnji poraz od Alavesa u Madridu.


Skupina A pak nudi manji broj kombinacija, no i tu postoji opasnost za jedan veliki klub. Izgubi li Atletico večeras od Bayerna, mogao bi se naći u ozbiljnim problemima, ovisno o ishodu moskovskog sučeljavanja Lokomotiva i Salzburga. Skupina C nudi izglede Olympiacosu, kojem je nasušno potrebna pobjeda u Marseilleu. Ostane li Olympique neporažen u tom ogledu, Porto će osigurati osminu finala bez obzira na ishod svoga gostovanja u Manchesteru.


Pobjeda Atalante na Anfieldu prije tjedan dana je zakuhala situaciju u Skupini D, gdje večeras Ajax gostuje kod Liverpoola, a rasterećeni Midtjylland stiže u Bergamo. Engleski prvak drži »pole position« jer ga, bez obzira na ishode ovih utakmica, u posljednjem kolu očekuje gostovanje u Danskoj. Bolje rečeno, za pretpostaviti je da će Ajax i Atalanta za osam dana u Amsterdamu odlučivati o drugom putniku u osminu finala.