Uzvratni susreti osmine finala

LIGA PRVAKA “Crveni vragovi” su u Pariz doveli i Sir Alexa Fergusona priželjkujući veliki preokret i prolaz

Marko Cvijanović

Nogometaši Manchester Uniteda treba čudo u Parizu/Foto REUTERS

Nogometaši Manchester Uniteda treba čudo u Parizu/Foto REUTERS

U ekspediciji »vragova« našao se i najtrofejniji trener svih vremena, osvajač europskog naslova 1999. godine, poslije nevjerojatnoga preokreta protiv Bayerna u finalnoj utakmici Lige prvaka koju je pogotkom odlučio Solskjaer



RIJEKA Alex Ferguson doputovao je s Manchester Unitedom u Pariz! Vijest će nekima možda zvučati nevažno, iako je najtrofejniji trener »vragova« svih vremena uvijek vijest. Gdje god se pojavi. U Manchester Unitedu, međutim, vjeruju da slavni Sir Alex može probuditi duh slavnih dana iz 1999. godine kada je europska misija Manchester Uniteda okončana pobjedom nad Bayernom u finalu Lige prvaka, poslije nevjerojatnoga preokreta »crvenih« u zadnjim trenucima.


Tada je, između ostalih, ključnu ulogu u velikom trijumfu Manchester Uniteda odigrao i sadašnji trener Ole Gunnar Solskjaer pobjedonosnim pogotkom u trećoj minuti sudačke nadoknade. U ekspediciji se našao i David Gill, izvršni direktor u Fergusonovoj eri. Ništa, dakle, nije prepušteno slučaju. Doduše, ima jedan veliki »ali«. Manchester United je u prvoj utakmici na Old Traffordu poražen 0:2, a moćni PSG puno očekuje od ovogodišnje europske kampanje.


– Ne možemo unaprijed planirati, ali ono što znam je da smo znali bili fantastični na gostujućim terenima. Sigurno se nećemo unaprijed predavati, istrčat ćemo i uživati u igri. Znamo koliko je teško igrati protiv PSG-a u Parizu, tim više što su Parižani bili jako dobri na Old Traffordu. Međutim, shvaćamo ovu utakmicu kao veliki izazov, vjerujem da će moji igrači pokazati što znaju. Radije bih da pobijedimo 4:2, nego da pokušamo dostići 2:0. Pokušat ćemo do poluvremena barem povesti 1:0, u tom slučaju nam se u nastavku utakmice otvara mogućnost da uspijemo anulirati njihovu prednost – rekao je uoči utakmice Ole Gunnar Solskjaer.




Druga utakmica bi u rezultatskom smislu trebala biti puno neizvjesnija, Porto dočekuje Romu s minimalnim zaostatkom (1:2) poslije prve utakmice na »olimpicu«. Obje su momčadi, pritom, u prilično nezavidnoj situaciji budući da europske nastupe dočekuju poslije poraza u velikim derbijima, od Benfice, odnosno Lazija. Novi neuspjeh dobro bi uzdrmao pozicije Sergija Conceicaoa i Eusebija di Francesca. Talijanski mediji navode kako će Di Francesco u slučaju Romina ispadanja dobiti otkaz već u avionu na povratku kući. Zanimljivo, kao njegov nasljednik se spominje Portugalac Paulo Sousa.


»Protiv Lazia smo napravili previše pogrešaka, pristup utakmici je bio pogrešan,« kazao je Romin strateg.»Ne vjerujem kako su moji igrači u toj utakmici razmišljali o Portu. Ipak je to bio derbi. Htjeli smo, ali to očito nije bilo dovoljno,« dodao je.


Za Porto je zabrinjavajuće što nije dobio zadnjih šest utakmica u fazi na ispadanje Lige prvaka.Porto je zadnji put stigao do četvrtfinala 2015. godine kada je ispao od Bayerna, dok je Roma lani stigla do polufinala u kojem je izgubila od Liverpoola.Porto dočekuje Romu u najjačem sastavu, dok kod Talijana neće biti Cengiza Undera, a upitan je i nastup Kostasa Manolasa i Nicole Zaniola.


Danas (21)


Porto – Roma (1:2)


PSG – Man. Utd. (2:0)