Marijan Vlak

Legendarni vratar Dinama bio je dugogodišnji Kranjčarov suradnik: “Umrli su Barić, Saračević, Bandić, a sada i Cico…”

Hina

Marijan Vlak i Zlatko Kranjčar/Foto PIXSELL

Marijan Vlak i Zlatko Kranjčar/Foto PIXSELL

Kranjčar je bio izuzetan sportaš i stručnjak, ali prije svega veliki čovjek - rekao je VlakZAGREB Vijest o smrti legendarnog nogometaša zagrebačkog Dinama i bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Kranjčara (65) šokirala je mnoge, ponajviše njegove prijatelje, suigrače i suradnike.


Jedan od njih je bivši vratar “Modrih” Marijan Vlak, član legendarne Dinamove generacije koja je 1982. godine donijela titulu nakon 24 godine.


“Teško mi je uopće nešto reći, svi smo u šoku. Imao sam informaciju da mu u zadnje vrijeme nije bilo dobro, ali sam se nadao da će se izvući,” kazao je Vlak u razgovoru za Hinu.
“Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak prije svega za njegovu obitelj, ali i za naš sport i nogomet,” istaknuo je Vlak tužno ustvrdivši: “Ovo je neko ludo vrijeme, umro je Otto Barić, pa Saračević, gradonačelnik Bandić sada i Cico.”


“Kranjčar je bio izuzetan sportaš i stručnjak, ali prije svega veliki čovjek. Bili smo suigrači, a surađivali smo i na stručnom planu. Bio sam mu pomoćnik u klubu i reprezentaciji, dosta smo bili vezani,” dodao je “Majo”.


Vlak je istaknuo kako će Kranjčara pamtiti kao iznimno vedru i nasmijanu osobu.


“Uvijek je bio veseo, nasmijan i dobre volje. Bio je pravi gospodin. Za njega se može reći da je bio bez mrlje u životu. Bio je lagan za suradnju, s njim se moglo normalno razgovarati, nije bio isključiv i nikada nije stvarao nekakve ekscese, Sa svima je bio dobar,” dodao je.


Vlak je veći dio igračke karijere proveo kao vratar u zagrebačkom Dinamu, u kojem je počeo i trenersku karijeru. Vodio je i Slaven Belupo, Ferencvaroš, Žilinu, Fehervar, Vasas. Bio je sportski direktor Kamen Ingrada, član stručnog stožera hrvatske reprezentacije i trener vratara A vrste, skaut reprezentacije, sportski direktor Dinama, skaut “Modrih”…


Na vratima “Modrih” je sakupio 279 utakmica, a branio je i kultne 1982. godine kada je Dinamo pod vodstvom Ćire Blaževića osvojio naslov prvaka bivše države. Vlak je, podsjetimo, i bio trener Dinama 1997. godine kada su “Modri” na Maksimiru pobijedili Partizan sa 5-0 u nezaboravnoj utakmici pred 40.000 gledatelja. Navijači su godinama nakon toga skandirali legendi Dinama, ”Ide, ide, vlak…


Zajedno s Kranjčarom je prošao mnoštvo utakmica, no posebno pamti 1982. i pobjedu protiv Crvene zvezde sa 3-0 kada je jedan od golova zabio upravo Cico proslavivši ga nezaboravnom “lastavicom”. Dinamo je toga dana skinuo beogradski klub s trona i zasjeo na vrh.


“Posebno pamtim pobjedu protiv Crvene zvezde sa 3-0. Kranjčar je na toj utakmici zabio gol, a atmosfera na stadionu je bila sjajna. Cijela ta šampoinska sezona je bila nešto posebno, to se ne zaboravlja,” kazao je Vlak.