Blokada sporta

LANČANA REAKCIJA Pored Hrvata i Talijana stadione zatvaraju Nijemci, Španjolci, Francuzi… Tko je sljedeći?

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS



RIJEKA Talijanski sport više nije usamljen kada je u pitanju uvođenje posebni mjera obrane od širenja koronavirusa. Serie A je doduše obustavljena, no međunarodne utakmice na talijanskom tlu će se igrati, ali pred zatvorenim tribinama. Na zatvaranje tribina odlučili su se i u Puli. Utakmica Istre 1961 i Rijeke prva je HNL utakmica koja će se po svemu sudeći odigrati bez publike zbog koronavirusa. Osim Hrvata i Talijana pojedine ili sve stadione su zatvorili i Nijemci, Španjolci, Francuzi… Evo konkretnijih informacija:


NJEMAČKA


Zaostala utakmica 21. kola njemačkog nogometnog prvenstva, lokalni derbi između Borussije iz Moenchengladbacha i Koelna, koja je na programu u srijedu od 18.30 sati, igrat će se bez gledatelja zbog opasnosti od širenja koronavirusa, odlučio je gradonačelnik Moenchengladbacha Hans Wilhelm Reiners.Bit će to prva utakmica u povijesti najvišeg ranga njemačkog nogometa, koji je pokrenut 1963. godine, koja će se igrati bez gledatelja.

Susret između Borussije i Koelna trebao se igrati prije mjesec dana, ali je odgođen zbog nevremena.


Najžešći derbi njemačkog nogometnog prvenstva, obračun ruhrskih rivala Borussije iz Dortmunda i Schalkea 04 koji je na programu u subotu također će se igrati pred praznim tribinama stadiona Signal Iduna, odluka je to gradskih vlasti Dortmunda.




Njemački ministar zdravstva Jens Spahn u nedjelju je donio preporuku da se otkažu svi događaji koji bi mogli okupiti više od 1000 osoba, no konačna je odluka ostavljena lokalnim vlastima.


Vodstvo Bundeslige najavilo je kako ipak planira sezonu završiti do sredine svibnja prema prvotnom rasporedu.


ŠPANJOLSKA


Utakmice prve i druge španjolske nogometne lige igrat će se bez publike u iduća dva kola kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, izvijestio je u utorak organizator natjecanja La Liga.Španjolska vlada je najavila mjere u cilju zaustavljanja širenja pa su u pokrajinama Madridu i La Rioji te baskijskom gradu Vitoriji-Gasteiz zatvoreni na dva tjedna vrtići, škole i sveučilišta.

Kompanije je pozvala na fleksibilnije radno vrijeme i dopuštanje zaposlenicima rad od doma. Starijim osobama preporuča ostanak kod kuće te poziva stanovnike da ne putuju ako nije neophodno.


Španjolski nogometni prvak Barcelona objavio je u utorak kako će se njegova uzvratna utakmica osmine finala Lige prvaka protiv Napolija, koja je na programu u srijedu 18. ožujka na Camp Nou, igrati bez gledatelja. 


Dvoboj Barcelona – Napoli treća je utakmica Lige prvaka koja će se igrati bez gledatelja, još ranije je odlučeno kako će pred praznim tribinama večeras igrati Valencia – Atalanta te Paris SG – Borussia Dortmund u srijedu.


FRANCUSKA


Francuski nogometni prvak PSG objavio je kako će pristup stadionu Parku prinčeva za uzvratni susret osmine finala Lige prvaka protiv Borussije iz Dortmunda, koji se igra u srijedu, imati samo pet medijskih koja drže prava prijenosa, a koje će odabrati UEFA.Još u ponedjeljak je pariška policija objavila kako se utakmice PSG – Borussia mora igrati bez gledatelja zbog opasnosti od širenja koronavirusa, a francuska je vlada donijela odluku kako se do 15. travnja zabranjuju javna okupljanja s više od 1,000 osoba.

“Pristup Parku prinčeva imat će samo pet medija koji imaju prava, a koji će to biti odlučit će UEFA”, objavio je PSG.


Iz pariškog su kluba dodali kako neće biti održane konferencije za medije kako prije tako i poslije utakmice.


BOSNA I HERCEGOVINA


 Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NSBiH) u utorak je objavo kako je prodaja ulaznica za utakmicu dodatnih kvalifikacija za odlazak na EURO protiv Sjeverne Irske, a koja je trebala početi u srijedu, odgođena za nekoliko dana.“U cilju prevencije širenja koronavirusa, a u skladu s preporukama relevantnih institucija, prodaja ulaznica je prolongirana za nekoliko dana. Novi datum prodaje ulaznica bit će naknadno objavljen”, objavio je NSBiH.

Utakmica BiH – Sjeverna Irska trebala bi se igrati 26. ožujka u Zenici, a pobjednik tog susreta bi pet dana potom trebao biti domaćin pobjedniku dvoboja Slovačka – Irska u finalnom susretu dodatnih kvalifikacija.


U BiH su prije pet dana potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom.