Družba i služba

Kristian Fućak presudio svojima pa poručio: “Normalno je da imam ljubav prema Rijeci, ali nogomet je moj posao”

Davor Petrović

Kristian Fućak i Matej Mitrović/Foto PIXSELL

Kristian Fućak i Matej Mitrović/Foto PIXSELL

Osjećaj je lijep, jer na tribinama su bile mama i teta, a postigao sam gol za pobjedu. Obitelj mi je najveća snaga i bez njih ne bih bio tu gdje jesam – kaže Fućak



VELIKA GORICA  Čim su igrači Gorice na igralištu završili proslavu pobjede nad Rijekom, Kristian Fućak odjurio je do glavne tribine Gradskog stadiona kako bi sreću i radost zbog postignutog gola podijelio s mamom, tetom i najboljim prijateljima. Istog trena okružili su ga domaći navijači, među kojima je bilo najviše razdragane djece.


U tim trenucima činilo se da je strijelac pobjedonosnog gola, koji je Goricu maknuo s dna HNL-a nakon šest mjeseci, u očima tih klinaca bio veći od Cristiana Ronalda i Lea Messija zajedno. Uostalom, jedan od njih se, uz vidno oduševljenje, pohvalio svojim vršnjacima: »Fućak je razgovarao sa mnom.«


– U HNL sam došao iz Orijenta, gdje je isto tako bilo djece koja su nas dolazila gledati i navijati, ali ovo je ipak nešto novo za mene. Osjećaj je lijep, jer na tribinama su bile mama i teta, a postigao sam gol za pobjedu. Obitelj mi je najveća snaga i bez njih ne bih bio tu gdje jesam – kaže Fućak.


Dječje greške


Kako gledate na utakmicu s Rijekom nakon što su se prvi dojmovi slegnuli?




– Mislim da smo još jednom pokazali da smo kompaktna ekipa koja je u stanju odraditi posao. Rijeka je imala dvije prilike koje u stigle kao plod naših, možda dječjih grešaka. No, rekao bih da smo cijelo vrijeme držali utakmicu pod kontrolom, a gol je stigao kao nagrada za to. Zaslužili smo ovu pobjedu.


Kod gola ste prvo htjeli odigrati pas na desnu stranu, zatim ste izgledali kao da želite dodati u sredinu, a na kraju ste se ipak odlučili za udarac. Kako se sve to odigralo?


– To je taj djelić sekunde koju mi igrači ne znamo objasniti. Tražio sam rješenje i pomislio sam da ta situacija nudi dobru priliku za šut. Rijetko pucam po golu, a treneri mi stalno govore da bih to trebao češće raditi jer imam dobar udarac. Eto, sada sam odlučio probati i dobro je ispalo. Nešto prije toga mi je pala energija i vidio sam da me trener htio zamijeniti. Imali smo aut i lopta je jedva došla do mene, a na kraju je ispalo odlično. Nije to bila neka velika akcija, ali nećemo se žaliti. Najvažnija su tri osvojena boda, koja su stigla kao nagrada za naš rad i trud.


Dobra klapa


Nakon deset mjeseci na dnu Gorica je zadnje mjesto prepustila Šibeniku. Koliko drukčije sada izgleda perspektiva?


– Konačno smo se maknuli s dna ljestvice i sami odlučujemo o svojoj sudbini. Ranije smo propuštali puno prilika, ali sada nam se otvorilo i u gol ulazi možda i ono što inače ne bi. Nastavimo li ovako, ne bi trebalo biti straha od ispadanja. Još kada imate golmana kao što je Ivan Banić, koji obrani neki zicer i digne ekipu… Sada je sve kako treba biti. Dobra smo klapa i uopće ne razmišljamo o najcrnjem scenariju jer vjerujemo u svoju kvalitetu.


Kako vas se dojmila Rijeka?


– Bez obzira na ishod ove utakmice, Rijeka raste i ima ozbiljne igrače. Mislim da su u drugom dijelu sezone pokazali da mogu postati ozbiljna europska momčad. Pod Sergejem Jakirovićem stvarno dobro izgledaju i igraju lijep nogomet. Želim im svu sreću u bliskoj budućnosti. Normalno je da imam ljubav prema Rijeci, jer to je moj grad. Međutim, nogomet je moj posao.


Pet golova za devet bodova

Kristian Fućak postigao je pet golova od dolaska na posudbu iz Osijeka, s time da su četiri gola Gorici direktno donijela devet bodova. Naime, bio je dvostruki strijelac u pobjedi nad Osijekom (2:0), a poentirao je i protiv Lokomotive (1:0), kada je ušao kao zamjena u 69. minuti. Naravno, tu ulazi i neobranjiv udarac u mrežu Nediljka Labrovića od prošle nedjelje. Onaj peti je bio za 3:3 na ludoj utakmici protiv Istre 1961 (5:4). Fućak je za Goricu odigrao dvanaest utakmica u HNL-u, s time da je sve golove postigao na posljednjih osam.