Orijent 1919 na okupu

Krimejčani krenuli s pripremama, novi trener Orijenta 1919 obećao puno reda, rada i znoja

Ivan Volarić

Edo Flegos igračima/I. VOLARIĆ

Edo Flegos igračima/I. VOLARIĆ

Tražit ću puno od vas, jako puno, ali smatram i da vam mogu dati jako puno - rekao je Flego u pozdravnom govoru



RIJEKA Točno u 19 sati iz svlačionice krimejskog stadiona izašla je skupina od 21 igrača Orijenta 1919 koje su na travnjaku pored stručnog stožera, na čelu s novim trenerom Edom Flegom, dočekali predsjednik kluba Saša Matijaš i dopredsjednik kluba Marinko Koljanin. U odnosu na prošlosezonski kadar na travnjaku u crvenoj opremi nije bilo Monjca (Slaven Belupo), Brdara, Flege (Opatija), Kokorovića, Berkovića, Smolčića i Hodže. Posljednju dvojicu Rijeka je povukla s posudbe s time da postoje dobri izgledi da se Hodža ponovo vrati na Krimeju. Berković i Kokorović osvanuli su na početku treninga u “civilu”. Berković još uvijek nije pronašao odgovarajući angažman pa postoje izgledi da se vrati u staro jato. Od novih lica na uvodnom treningu na Krimeji pojavili su se vratar Leo Margan (igrač Rijeke koji će braniti za juniore Orijenta 1919), veznjak, povratnik Nino Mohorovičić (potpisao je ugovor do ljeta 2023.), Šimun Grgić, napadač Grobničana, te Filip Zrilić, ofenzivni veznjak juniora Rijeke i mladi hrvatski reprezentativac. Na Krimeju se na posudbu s Rujevice vratio i Marko Putnik.


– Nadam se da će nam novi igrači donijeti novi impuls i da ćemo nadolazeće sezone napraviti prave stvari. Vjerujem da će biti sve najbolje. Idemo odraditi prave pripreme. Imam dobar osjećaj uoči nove sezone, a osjećaj me rijetko vara! – rekao je između ostaloga predsjednik Saša Matijaš u pozdravnom govoru.


I novi trener se obratio igračima. Zvučao je prilično energično i odlučno.


Na prvom treningu 18 igrača i tri vratara



Osamnaest igrača i tri vratara odazvala su se prvom treningu Krimejčana. Vratari: Margan, Boglić i Benulić; braniči Tadejević, Švrljuga, Mulac, Vidas, Savić (junior), Milinović, Senčar, Burul (junior); veznjaci: Fatić, Putnik, Mohorovičić, Črnko, Bosančić, Srzentić i Zrilić; napadači: Fućak, Gerc i Grgić. Ta brojka trebala bi idućih dana biti uvećana za jednog vratara, te barem po još jednog veznog igrača i napadača.

– Tražit ću puno od vas, jako puno, ali smatram i da vam mogu dati jako puno. Maksimalno ću vam se posvetiti, invididualno i ekipno. Dobra ste ekipa, puno potencijala, a tu je i nekoliko starijih igrača koji su igrali po svijetu. Tadejević, Gerc i Švrljuga su tu da budu spona između vas i stožera iako sam siguran da neće biti problema u komunikaciji. Pravila ponašanja su jasna i u tom dijelu sam nepopustljiv. Pred nama je puno rada i znoja. Svaki pas mora biti kao na razini Lige prvaka! Inzistirat ću na tome. Kod svakoga od vas, pa i najstarijih igrača, a kamoli ne mlađih, ima prostora za napredak. Izuzetno sam sretan što sam dobio ovako potentnu ekipu, siguran sam da ćemo biti top od prvoga kola novoga prvenstva – kazao je Flego i prepustio igrače zagrijavanju na umjetnoj podlozi iza gola pod vodstvom kondicijske trenerice Ivane Marković.


Novi stožer

Stručni stožer Orijenta 1919 doživio je značajne promjene. Siniša Linić je otišao s Milinovićem, Armando Pejnović se zaputio u Rijeku otkuda je zajedno s Edom Flegom stigla kondicijska trenerica i trenerica rehabilitatorica Ivana Marković. Maroje Mustapić će i nadalje brinuti o vratarima, a iz igračkih u trenerske kopačke uskočio je Matija Petrović, koji će biti prvi Flegin pomoćnik. Prvi trening “crvenih” s tribina je promatrao i Đoni Tafra, jedan od brojnih trenera koji je napustio omladinski pogon Rijeke u posljednjem velikom valu kadrovskih promjena na Rujevici.

Prvi trening donio je dosta optimističnih tonova, puno obećavajućih poruka. Prve pripremne utakmice donijet će i prve odgovore kojim smjerom će kreunuti Flegina momčad s dosta novih, mladih lica. Prva utakmica je zakazana 14. srpnja protiv Opatije na Krimeji, traži se suparnik za 18. srpnja, a onda slijede 21. srpnja Inter na Krimeji, pa 27. srpnja Opatija u Opatiji, zatim 30. srpnja Inter u Zaprešiću i onda generalka 7. kolovoza protiv Rudara u Labinu.


Foto galerija: Prvi trening nogometaša Orijenta 1919 na startu ljetnih priprema Foto: Ivan Volarić