MLS

Kreilachu poželjeli dobrodošlicu u Vancouver: “Svi znamo kakav je Damir igrač”

Portal Novi list

Damir Kreilach / Foto REUTERS

Damir Kreilach / Foto REUTERS

Vancouver Whitecaps potpisali su dvogodišnji ugovor s iskusnim hrvatskim veznjakom, koji je u klub došao kao slobodan igrač



Damir Kreilach ipak se u smiraju karijere neće vratiti kući u Rijeku. Vancouver Whitecaps FC objavio je u petak da je klub potpisao dvogodišnji ugovor s iskusnim veznjakom i slobodnim igračem MLS-a Damirom Kreilachom do 2025.


Kreilach će biti dodan na Vancouverov popis čekajući primitak Međunarodne potvrde o transferu (ITC).


Iskusan igrač i vođa


“Veliko nam je zadovoljstvo poželjeti dobrodošlicu Damiru i njegovoj obitelji u naš klub i grad”, rekao je Axel Schuster, sportski direktor FC Whitecaps.




“Svi u MLS-u znaju što Damir donosi na stol. On je iskusan igrač, natjecatelj i vođa.


U našim razgovorima s Damirom, mogli smo osjetiti njegovu glad za još jednom prilikom u kojoj može donijeti svoje najbolje vještine i natjecati se za neke velike ciljeve. On želi pomoći donijeti uspjeh Vancouveru.”


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Vancouver Whitecaps FC (@whitecapsfc)



Damir Kreilach poručio je: “Jako sam sretan i uzbuđen što ću prihvatiti ovaj novi izazov i biti dio Vancouver Whitecaps FC.”


“Puno je posla pred nama i ne mogu biti zahvalniji na prilici. Radujem se što ću upoznati svoje nove suigrače, trenere, osoblje i sve navijače. Jedva čekam da počnemo!”


Šest sezona u Real Salt Lakeu


Whitecaps FC donosi i nekoliko zanimljivih statistika o Kreilachu


  • 56 golova i 25 asistencija za Real Salt Lake od 2018
  • Kapetan RSL-a posljednje dvije godine
  • 2021. MLS All-Star nakon rekordnih 16 golova u karijeri i devet asistencija
  • RSL humanitarac godine 2022
  • 33 gola u pet sezona u njemačkom klubu Union Berlin

Kreilach, 34, proveo je proteklih šest sezona u Real Salt Lakeu u Zapadnoj konferenciji MLS-a, a posljednje dvije godine bio je kapetan kluba.


U tom je razdoblju Hrvat je zabio 51 gol i dodao 25 asistencija, uključujući 19 golova glavom, te četiri pogotka u devet nastupa u doigravanju MLS kupa.


U svim natjecanjima, Kreilach je zabio 56 golova, uključujući U.S. Open Cup i MLS is Back Tournament.


Ovaj vezni igrač koji može igrati i kao napadač, proglašen je MLS All-Starom 2021., kada je postavio vrhunce MLS karijere sa 16 golova i devet asistencija.


“Kreilachov kutak”


Kreilach odlazi iz RSL-a nakon što je 2018., 2019. i 2021. bio najbolji golgeter kluba te proglašen MVP-jem tima 2018., 2020. i 2021.


Izvan terena, Kreilach je bio miljenik navijača, uspostavivši “Kreilachov kutak” koji je omogućio da svakoj utakmici prisustvuje više od 400 djece koja inače ne bi imala tu priliku.


Kreilach je svakog mjeseca također vodio svlačionicu na projektu služenja lokalnoj zajednici. Zbog svog truda proglašen je humanitarcem godine 2022.


Prije nego što je prešao u RSL, Kreilach je pet sezona igrao u njemačkom klubu Union Berlin. U tom je razdoblju zabio 33 gola u 147 utakmica u njemačkoj drugoj ligi, što se ističe u sezoni s 12 golova u sezoni 2015-16.


Počeci u Rijeci


Proslavljeni Vukovarac se u mladosti u prvoligaški nogomet probio u HNK Rijeci, debitirajući s 18 godina u sezoni


Vukovara, Hrvatska je u mladosti došao kroz hrvatski prvoligaš HNK Rijeka, debitirajući u karijeri s 18 godina u sezoni 2007.-08.


Odigrao je 128 utakmica u šest sezona i postigao 19 golova. Bio je najbolji strijelac kluba u sezoni 2011-12 s devet golova.


Na međunarodnom planu Kreilach je nastupao za hrvatsku U-19 i U-21 reprezentaciju 2008. odnosno 2010. godine.