Virtualni sastanak

Klubovi engleske Premier lige odbacili su prijedlog projekta “Big Picture”

Hina

Klubovi se boje mogućeg bankrota do kraja sezone, ne budu li mogli igrati utakmice s gledateljima na stadionima i ne bude li plana za financijsku pomoć



LONDON Klubovi engleske Premier lige odbacili su prijedlog projekta ‘Big Picture‘ (Velika slika), ali su se složili da će stvoriti financijski paket za klubove trećeg i četvrtog kvalitativnog razreda (Liga jedan i Liga dva).


Tijekom virtualnog sastanka održanog u srijedu, svih 20 klubova jednoglasno se složilo da ni Premier liga ni Engleski nogometni savez (FA) neće podržati ni prihvatiti prijedloge koji uključuju promjenu glasačke strukture u Premier ligi te promjenu modela financiranja Engleske nogometne lige (EFL) i FA-a.


Prijedloge koji su odbačeni inicijalno su osmislili u Liverpoolu, a podržao ih je Manchester United.




Plan je uključivao još nekoliko velikih promjena u sustavu natjecanja, poput smanjivanja Premier lige sa 20 na 18 klubova, ukidanje Liga kupa (EFL Cup ili Carabao Cup) i svojevrsnog engleskog Superkupa koji se odigrava na početku svake sezone pod imenom Community Shield.


“Dioničari Premier lige složili su se da će zajednički raditi na strateškom planu za buduće strukturiranje i financiranje engleskog nogometa konzultirajući se sa svim dionicima kako bi osigurali zanimljivu, kompetitivnu i održivu nogometnu piramidu. Klubovi će zajedno raditi u otvorenom i transparentnom procesu, fokusirajući se na natjecateljski sustav, kalendar natjecanja, vodstvo i financijsku održivost. Ovaj projekt ima podršku FA-a, a uključit će sudjelovanje svih relevantnih dionika među kojima su navijači, Vlada i, naravno, EFL”, navedeno je u priopćenju Premier lige.


No, većina klubova EFL-a je podržala projekt “Big Picture”, nakon sastanka s predsjednikom EFL-a Rickom Parryjem. Klubovi se boje mogućeg bankrota do kraja sezone, ne budu li mogli igrati utakmice s gledateljima na stadionima i ne bude li plana za financijsku pomoć.


No, klubovi Premier lige dogovorili su da će za klubove u trećoj i četvrtoj ligi napraviti financijski paket kojim će, uz pozajmice i beskamatne kredite, osigurati njihov opstanak. U tom paketu bi ugroženim klubovima na raspolaganju trebalo biti ukupno 77,2 milijuna funti.