Osveta HNS-a?

Kako je nekome uopće palo na pamet da se nogomet može igrati bez navijača? Mnogi misle da se iza svega krije nešto drugo

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Najistaknutiji dio navijačke scene počinje biti sve uvjereniji kako se navijače zapravo i - ne želi vratiti na stadione!



HNK Rijeka je, ne imajući drugog izbora, morala prihvatiti odredbe koje je 21. svibnja izglasao HNS. One doslovno glase: “Donesene su odluke o dopunama propozicija natjecanja u HT Prvoj ligi te Hrvatskom nogometnom kupu, a vezano za okolnosti uzrokovane epidemijom COVID-19. Odluke uključuju odredbu da se sve utakmice igraju bez prisustva gledatelja, uz što manji broj nazočnih osoba na stadionu. Također, izdane su upute sucima i ekipama za izlazak i ponašanje na terenu za igru do kraja natjecateljske godine 2019./20.”.


Rijeka je nakon toga obavijestila svoje navijače kako će se “Zbog pandemije virusa COVID-19 i uputa nadležnih institucija utakmica polufinala Kupa Hrvatske između Rijeke i Osijeka (stadion HNK Rijeka, 31. svibnja, 20.15 sati) igrat će se pred praznim tribinama”. Pa je krenula lavina – pitanja? Potaknutih svakako i izjavama koje je jučer iznio Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HNS-a: “Preporuka je da ne bude grljenja kod pogodaka, što je stvar emocija koje je teško zaustaviti i razumljivo je ako se povremeno dogodi, ali svi ćemo raditi na stjecanju novih navika… Ne mogu špekulirati hoće li povratak navijača na tribine biti do kraja tekuće sezone, ali siguran sam da ćemo u novo prvenstvo ući u sasvim drugačijim okolnostima. Međutim, sve ovisi o epidemiološkim uvjetima. Ova će nam faza služiti za uvježbavanje, a onda ćemo vidjeti kakve će biti preporuke struke, jer mi u HNS-u ovisimo o mišljenju stručnjaka koji su tu da nam pomognu.”


Da skratimo: najistaknutiji dio navijačke scene počinje biti sve uvjereniji kako se navijače zapravo i – ne želi vratiti na stadione!


Osveta HNS-a




Drže da je to u velikoj mjeri “osveta” HNS-a koji je od eksponiranijh dijelova navijačkih skupina redovito pribijan na stup srama, često izložen uvredama. Jer uistinu je teško shvatiti i prihvatiti da se ne može organizirati dolazak navijača na stadione, a da se primjerice dozvoljavaju svadbe u zatvorenom do 300 osoba! Kako objasniti navijačima da je logična kilometarska kolona stranih turista prije ulaska na most Krk, a da delegati na nogometnim utakmicama moraju biti iz lokalnog okruženja. Kako tvrde navijači, postaje pretjerano vidljivo – nije kriva korona nego neke “više sile” koje hrvatskim navijačima ne daju na tribine. Naprosto – svi koji su se za svoje sektore borili, za popuštanje mjera su se i izborili.


Samo će tribine ostati puste, nastaviti izgledati kao središta gradova prije dva mjeseca. Kako tek shvatiti uistinu komičnu izjavu: “Preporuka je da ne bude grljenja kod pogodaka, što je stvar emocija koje je teško zaustaviti i razumljivo je ako se povremeno dogodi”, a da se s druge strane ne dozvoljava da novinari, s određene udaljenosti, ne uzimaju izjave – igrača. Već će im biti dostavljene od strane glasnogvornika klubova.


Koliko god već neko vrijeme pratili izvjesnu devalvaciju novinarstva, ovako nešto, krajnje neuvijeno izneseno, ipak se rijetko doživljava. Pa i usred pandemije Stožer je svakodnevno bio oči u oči s novinarima. Očigledno, netko je u Hrvatskoj jako blizu razmišljanju kako se naš nogomet u buduće može igrati bez – gledatelja i novinara. Za početak. U drugoj fazi i bez – igrača. Prolaz će biti dozvoljen samo za – cash only!


Sve se promijenilo, samo su tribine ostale prazne. Kako to shvatiti i doživjeti? Kad su navijači u pitanju odgovor je samo jedan – osveta HNS-a.


Pomirljiviji dio nacionalne navijačke scene prihvaća da se polufinalni ogledi Kupa odigraju pred praznim tribinama, što realno najveću, ako ne i jedinu, patnju stvara navijačima Rijeke, ali da se od prvog vikenda u lipnju, kad starta HNS, krene s navijačima. Pod posebnim uvjetima, brojem koji odgovara polovici kapaciteta stadiona. Može i bez grljenja nakon postignutog pogotka. Iako, to je stvar emocija pa se može i razumjeti.


Tko može?


Osim službenih sudionika utakmice, uz travnjak će smjeti boraviti svega šest sakupljača lopti, osoblje na nosilima, te po četiri fotoreportera, snimatelja i djelatnika na održavanju travnjaka. Ograničen broj predstavnika medija imat će pristup tribini, ali ne i izjavama aktera utakmice koje će dostavljati klupski glasnogovornici.


Delegacije klubova ograničene su na maksimalno deset (gosti), odnosno petnaest osoba (domaćini), uz po još pet članova momčadi koji nisu u zapisniku u kojem smije biti maksimalno 18 nogometaša. Vrijedit će i novo pravilo o pet mogućih zamjena tijekom 90 minuta igre.