Mateo Monjac

Junak Orijenta 1919 u derbiju protiv Opatije: “Rezultat je zasluga cijele ekipe”

Ivan Volarić

SLIKA I PRILIKA DERBIJA - Mateo Monjac bježi Mateu Bertoši/Foto S. DRECHSLER

SLIKA I PRILIKA DERBIJA - Mateo Monjac bježi Mateu Bertoši/Foto S. DRECHSLER

Kako smo stvarali šanse i zabijali golove, tako smo dodatno rasli u samopouzdanju i igri - kaže prvi strijelac Orijenta i bivši morčić Opatije



RIJEKA Mateo Monjac bio je prvo ime susjedskog drugoligaškog derbija na Krimeji. Autor »hat-tricka« u uvodne 22 minute utakmice nakon čega je naslovnu ulogu prepustio vrataru Carlu Berkoviću. Bivši morčić Opatije presudio je s tri pogotka »crno-bijelima« i potvrdio da je ovoga proljeća u sjajnoj golgeterskoj formi. Zabijao je redom: Osijeku II, Junaku, Kustošiji, Kraljevici i sada – Opatiji. Osam pogodaka u nastavku sezone, od čega šest u prvenstvu za treće mjesto na drugoligaškoj ljestvici strijelaca s ukupno 11 golova.


– Bili smo stvarno jako motivirani i sve nam je od početka derbija išlo od noge. Kako smo stvarali šanse i zabijali golove, tako smo dodatno rasli u samopouzdanju i igri. Otpustile su se kočnice, a neke stvari su onda krenule same od sebe. Ovaj rezultat je zasluga cijele ekipe, od vratara do nas napadača, svi su odigrali onako kako smo se dogovorili. Naši golovi su samo plod rada cijele ekipe – govorio je nakon utakmice Monjac.


Brži i čvršći


Opatija nije slučajno u vrhu drugoligaškoga poretka ove sezone. Iskusna i kvalitetna momčad Zorana Bogolina dugo je jesenas držala pozitivan niz, teško je primala golove, još teže gubila utkamice. Uostalom, puno toga govori podatak da im nitko još ove sezone nije zabio više od tri gola (jedino Međimurje). Krimejčani su im zabili četiri, i to u jednom poluvremenu!




– E, sad, jesu li oni toliko podbacili ili smo mi bili fenomenalni? Mislim da smo bili smo brži, čvršći, a dodatno smo rasli svakim postignutim pogotkom. Mislim da oni nisu toliko podbacili, koliko smo ih mi limitirali svojom dobrom igrom. U prvom poluvremenu smo zabili četiri gola, a mogli smo još koji po šansama. Međutim, u nastavku smo ostali s igračem manje, a oni su, logično, preuzeli inicijativu.


Zabili su gol, imali još neke mrtve šanse. Međutim, Berković je ponovo potvrdio da je top vratar. Kada god je potrebno, on je tu da nas izvuče – nastavio je Monjac, prvi strijelac Orijenta 1919, koji će svoju dobru golgetersku formu pripisati promjeni rasporeda.


Ljestvica


Naime, trener Krimejčana Damir Milinović odlučio je nakon nekoliko uvodnih proljetnih kola odustati od ustaljenog 4-2-3-1 rasporeda i zaigrati u sustavu 4-4-2.


– U novom sustavu sam bliže golu, manje se trošim u fazi obrane. Osim toga, dobro treniram. Sada sam u fazi kada me ide gol. Međutim, moram zahvaliti i mojim suigračima, onima koji odrađuju veliki posao u obrani, ali i veznim igračima bez čijih lopti ne bi bilo golova.


Drugoligaška ljestvica sada izgleda puno, puno ljepše nego na polusezoni. Orijentašima drugo mjesto bježi četiri boda. Ne treba pritom smetnuti s uma da će jedna od prvih triju momčadi ostvariti pravo na plasman u Prvu HNL ako dobije odgovarajuću licencu. Vodstvo Orijenta 1919 je i ove sezone zatražilo licencu za igranje Prve HNL koju je prošle sezone uspješno ishodovalo.


– Ne gledamo ljestvicu! Idemo iz utakmice u utakmicu s istim poniznim mentalitetom. Svaka iduća utakmica mora nam biti najbitnija pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – rekao je Monjac.