Englesko prvenstvo

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić zabili prvenstvene prvijence u visokoj pobjedi Cityja

Hina

Mateo Kovačić i Joško Gvardiol/Foto REUTERS

Mateo Kovačić i Joško Gvardiol/Foto REUTERS

. Ujedno se Gvardiol upisao i u asistente, dodao je Dokuu za četvrti gol domaćeg sastava



MANCHESTER Nogometaši Manchester Cityja lako su osvojili tri domaća boda ove subote, pobijedili su Luton s 5-1 u 33. kolu engleske Premier lige.


Odmah u drugoj minuti Manchester City je poveo i to autogolom japanskog igrača Hashioke. Idućih sat vremena domaći sastav je igrao u laganom ritmu, čuvajući vodstvo, ali i snagu za težak uzvratni susret četvrtfinala Lige prvaka protiv madridskog Reala idućeg tjedna.


Utakmica je prelomljena u 64. minuti vrlo lijepim golom hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića. Alvarez je asistirao, a Kovačić je s 15 metara žestoko zahvatio loptu i naciljao pod gredu za 2-0. Kovačiću je to bio treći pogodak u dresu Manchester Cityja, ali i premijerni u Premier ligi. Ranije je zabio baš protiv Luton u FA kupu te na Svjetskom klupskom prvenstvu protiv japanske Urawe.




Do kraja susreta Manchester City je zabio tri pogotka, Haaland iz jedanaesterca u 76. te Doku u 87. minuti, dok je jedini strijelac za goste bio Barkley u 81. minuti. Sve je zaključeno golom još jednog Hrvata. Joško Gvardiol je u 93. minuti dočekao loptu na vrhu šesnaesterca te je precizno pogodio pod gredu bližeg kuta za konačnih 5-1.


Gvardiolu je, kao i Kovačiću, to bio prvi prvenstveni pogodak za Manchester City te drugi ukupno. Premijerni je zabio tijekom ovog tjedna, protiv Reala u Ligi prvaka. Ujedno se Gvardiol upisao i u asistente, dodao je Dokuu za četvrti gol domaćeg sastava.


Cijelu utakmicu za aktualnog engleskog prvaka su odigrali hrvatski reprezentativci Kovačić i Gvardiol.


Manchester City je privremeno preuzeo vrh ljestvice sa 73 boda, ali i utakmicom više od velikih suparnika. Arsenal i Liverpool su na 71 bodu. Luton je i dalje u opasnoj zoni, na 18. mjestu.


Brentford je pobijedio Sheffield United 2-0 pogocima u drugom dijelu. Prvo je autogol dao Arblaster u 63., dok je sve zaključeno golom Onyeke u 93. minuti.


Nottingham Forest i Wolverhampton su remizirali 2-2 u ogledu gdje je oba gola za goste dao Brazilac Matheus Cunha, a pobjednika nije bilo ni u nadmetanju Burnleyja i Brightona. Susret je završio 1-1.


U prvom susretu 33. kola nogometaši Newcastlea su bili uvjerljivi pred svojim navijačima, s 4-0 su svladali Tottenham. Newcastle je utakmicu na svoj mlin odveo unutar samo tri minute prvog poluvremena, kada je postigao dva pogotka. Prvo je Šveđanin Isak u 30. minuti zabio za 1-0, nakon što se lijepo oslobodio čuvara i precizno naciljao suparničku mrežu, dok je već u 32. minuti bilo 2-0 nakon pogotka Gordona.


U 51. minuti novim golom Alexandera Isaka povećana je domaća prednost na 3-0, dok je sve zaključeno pogotkom Schaera u 87. za končanih 4-0 Newcastlea. Ova je pobjeda dovela Newcastle na šesto mjesto ljestvice. Newcastle ima 50 bodova, dok je Tottenham s deset bodova više na četvrtoj poziciji.


Bournemouth i Manchester United odigrali su bez pobjednika 2-2.


Bournemouth je poveo u 16. minuti kada se Solanke driblingom riješio čuvara i precizno pogodio za 1-0. Gosti su izjednačili u 31., a iz blizine je pod gredu pogodio Bruno Fernandes.


Kratko je stajao remi kao aktualan rezultat jer je Kluivert u 36. minuti pogodio bliži kut za 2-1. Portugalac Bruno Fernandes je svoj drugi pogodak postigao u 65. minuti kada je pogodio s bijele točke za končanih 2-2.


Do kraja dvoboja su obje momčadi propuštale šanse za pobjedu. Čak je opasniji bio domaći sastav, ali je završilo neodlučenim rezultatom. Bournemouth je ostao na 12. mjestu ljestvice, dok je Manchester United sedmi.


U nedjelju se igraju tri utakmice, a sastaju se Liverpool – Crystal Palace, West Ham – Fulham i Arsenal – Aston Villa, dok je posljednja utakmica na rasporedu u ponedjeljak, ona između Chelseaja i Evertona.