Sudski sport

Jedan od najpopularnijih nogometnih sudaca u Njemačkoj dobio tužbu protiv DFB-a, moraju mu platiti masnu odštetu

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

DFB će 49-godišnjem Grafeu, koji je sudio 289 utakmica Bundeslige od 2004. do 2021. godine, morati platiti 48.500 eura odštete, ali ipak neće moći nastaviti sudačku karijeru, odlučio je sud u Frankfurtu



BERLIN  Sada već bivši njemački nogometni sudac Manuel Grafe dobio je tužbu protiv Njemačkog nogometnog saveza (DFB) koji mu je zabranio suđenje zbog dobne granice.


DFB će 49-godišnjem Grafeu, koji je sudio 289 utakmica Bundeslige od 2004. do 2021. godine, morati platiti 48.500 eura odštete, ali ipak neće moći nastaviti sudačku karijeru, odlučio je sud u Frankfurtu.


Grafe, koji je važio za jednog od najpopularnijih sudaca u Njemačkoj, nakon prošle sezone morao je zaključiti sudačku karijeru jer DFB više ne dopušta sucima starijima od 47 godina da obavljaju svoje dužnosti.




“Oduzeli su mi ono što volim raditi. Moje tijelo je u dobrom stanju i lako bih mogao suditi još barem nekoliko godina. Odluka mi je nanijela i značajnu financijsku štetu”, rekao je Grafe koji je uspješno prošao sve fizičke i druge testove potrebne za rad suca u njemačkoj prvoj ligi, a brojni igrači i nogometni djelatnici zatražili su od njemačkog saveza da napravi iznimku i dopusti sucu da nastavi suditi.


Njemački savez u svom pravilniku nema dobnu granicu, ali je to praksa koja se koristi već dugi niz godina.


Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je 2014. ukinula dobnu granicu za suce na međunarodnim utakmicama. Međutim, pravila FIFA-e kažu da suci stariji od 45 godina i dalje mogu biti podvrgnuti “dodatnim tehničkim procjenama, kao i specifičnim liječničkim pregledima i testiranju sposobnosti od slučaja do slučaja.”