Devis Mangia

Izbornik Malte uoči dvoboja s Vatrenima: “Mi želimo igrati svoju igru, moguće da ćemo patiti”

Davor Petrović

HRVATSKA JEDNA OD NAJBOLJIH - Devis Mangia/Foto PIXSELL

HRVATSKA JEDNA OD NAJBOLJIH - Devis Mangia/Foto PIXSELL

Prema njegovom mišljenju, Malti prednost donosi rasterećenost, odnosno breme imperativa pobjede koje ima Hrvatska.



ZAGREB Neću otkriti ništa novoga kada kažem da Hrvatska ima jednu od najboljih reprezentacija na svijetu – ističe Devis Mangia uoči sutrašnje utakmice Hrvatske i Malte.


Međutim, to ne znači da se talijanski stručnjak koji vodi Maltu već dvije godine pomirio sa sudbinom.


– Mi želimo igrati svoju igru. Moguće je da ćemo zbog toga patiti i biti u podređenom položaju većim dijelom utakmice, ali ja smatram da imamo karakter za to – dodaje 47-godišnji Mangia.




Prema njegovom mišljenju, Malti prednost donosi rasterećenost, odnosno breme imperativa pobjede koje ima Hrvatska.


– Njihovi igrači nastupaju u velikim europskim klubovima, ali sada će razliku raditi samo izvedba na terenu u tih devedeset minuta. Vjerujem da ćemo imati svoje trenutke na utakmici. Za nas je najvažnije da reagiramo na pravi način i iskoristimo ih – tvrdi stručnjak koji je prije osam godina bio europski viceprvak s U-21 reprezentacijom Italije.


Premda je savršeno jasno da Malta ne predstavlja ozbiljnu nogometnu silu, usporedba rezultata te reprezentacije u kvalifikacijama za kontinentalne i globalne smotre kroz zadnjih deset godina jasno pokazuje određeni kvalitativni pomak, koji se podudara sa stasanjem nove generacije igrača. To, doduše, nisu koraci od sedam milja, ali ipak nešto pokazuju.


Naime, Maltežani su u kvalifikacijama za EURO 2012. osvojili samo jedan bod, remiziravši s Gruzijom, uz gol-razliku 4:21. Nakon toga su u borbi za Svjetsko prvenstvo u Brazilu jedina tri boda uknjižili pobjedom nad Armenijom. Tada im je gol-razlika bila 5:28. Kvalifikacije za EURO 2016. donijele su im neriješene rezultate s Bugarskom i Azerbajdžanom te gol-razliku 3:16.


Tu negdje je počela smjena generacija. Tako je Malta u kvalifikacijama za SP u Rusiji uspjela uzeti samo bod u srazu s Litvom, uz turobnu gol-razliku 3:25. Isti trend nastavio se i u idućem ciklusu. Kroz kvalifikacije za nedavni EURO Maltežani su pobijedili tek Farske Otoke, a gol-razlika im je iznosila još tužnijih 3:27.


U međuvremenu su gradili samopouzdanje i kroz dva izdanja Lige nacija sa suparnicima iz svog kvalitativnog ranga. Plodovi sazrijevanja novih igrača i stečenog iskustva stigli su im u ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Naime, Malta je u dva ogleda s Ciprom osvojila četiri boda i odigrala je 2:2 sa Slovačkom u Trnavi, s time da je tamo vodila 2:0. Osim toga, do sada je postigla rekordnih osam golova, a primila ih je, za svoje prijašnje standarde, samo sedamnaest.