Korporacija

Iz Osijeka poručuju nakom remija: “Rijeka je dijelom igrala za Dinamo, ne čudi ako se zna da će dio igrača na ljeto u Maksimir”

Dalibor Keler

Goran Tomić i Nenad Bjelica/Foto PIXSELL

Goran Tomić i Nenad Bjelica/Foto PIXSELL

Nije čudno što im je u interesu da "modri", a ne Osijek budu prvaci



OSIJEK Nogometaši Osijeka malo-pomalo gube korak u borbi za naslov prvaka Hrvatske. Nakon remija s Dinamom tijekom prošloga tjedna, u trećem uzastopnom derbiju koji su odigrali u devet dana upisali su još jedan protiv Rijeke na Rujevici.


Bio je to susret koji ni po čemu nije trebao završiti bez pogodaka, jer Osijek je napravio više nego dovoljno prilika za pobjedu kroz igru, a Riječani su imali kazneni udarac kojeg je odlični vratar bijelo-plavih Ivica Ivušić obranio Robertu Muriću. Međutim, Osijek je u tom susretu bio bolja i poduzetnija momčad, ali toga dana jednostavno u svojim redovima nije imao čovjeka koji je bio realizatorski raspoložen.


Bjelica i dalje vjeruje


Nakon tog remija s Rijekom i pobjede Dinama nad Hajdukom mnogi su već oplakali bijelo-plave i njihove izglede za osvajanje prvog naslova prvaka Hrvatske. Situacija nije obećavajuća, jer “modri” su sada pobjegli četiri boda, uz utakmicu manje, ali nije ni takva da od nje treba dići ruke. Nogomet je prevrtljiv svat i lako se takve, naizgled izgubljene pozicije, mogu okrenuti. Zato osječka momčad ne treba klonuti duhom, prije svega jer igra vrlo dobar nogomet. Tako je bilo i na Rujevici, premda su joj nedostajale neke važne karike, poput Kleinheislera i Žapera, koji su treći i četvrti na klupskoj listi strijelaca. Možda se baš u tome krije razlog zbog kojeg Osijek drugi put u Bjeličinoj eri nije pronašao put do suparničke mreže.




– Mi smo ti koji su izgubili dva boda u toj utakmici, možemo žaliti za pobjedom jer smo imali više šansi. Istina, Rijeka je propustila kazneni udarac, koji je najveća prilika, ali naše su šanse bile bolje i učestalije. Dečkima stvarno nemam što zamjeriti, odigrali su dobru, rekao bih i odličnu utakmicu. Do zadnje sekunde nastojali smo pobijediti, nažalost, nismo uspjeli, osvojili smo bod na Rujevici, gdje to nikada nije lagano i protiv momčadi koja je imala niz od šest pobjeda u Ligi. S time mogu biti zadovoljan, a naravno da nam nedostaju preostala dva boda kada je borba s Dinamo za prvo mjesto u pitanju. No, idemo dalje, dosta je još utakmica do kraja, mnogo je bodova u igri, pa osobno i dalje vjerujem da ćemo na kraju biti najbolji – poručuje Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.


Zanimljiv je bio završni dio susreta u kojem je Osijek krenuo po pobjedu, a Rijeka se opredijelila na čuvanje jednog boda. Čak je njezin vratar Ivan Nevistić prilično otezao s vraćanjem lopte u igru, što je bilo čudno, s obzirom na to da bi pobjeda Riječanima dobro došla u borbi za treće mjesto. Stvorilo je to dojam kako Rijeka zapravo dijelom igra za Dinamo, a ne samo za sebe, što možda i nije netočna teza, jer Riječani su taj susret završili s četvoricom igrača Dinama na terenu. Nevistić, Štefulj, Menalo i Kulenović od ljeta će svi biti u maksimirskoj svlačionici, pa nije čudno što im je u interesu da “modri”, a ne Osijek budu prvaci. No, na kraju Osječani za propuštenu priliku za ostvariti pobjedu mogu kriviti isključivo sebe, jer nisu pronašli načina svoju kvalitetnu predstavu okruniti pogotkom.


U Gradskom vrtu sada se ne trebaju zamarati bilo čime drugim nego isključivo načinom na koji će odigrati preostalih pet utakmica. U dobroj su formi, sposobni su pobijediti sve do kraja, ako se neće opterećivati pozicijom u kojoj su se našli kada je u pitanju bitka za naslov, a Bjelica želi upravo to:


Po svih pet pobjeda


– Nećemo sada posustati, pripremit ćemo se dobro za ono što dolazi. S ovim bodom zacementirali smo drugo mjesto, u konačnici, osvojili i najviše bodova u klupskoj povijesti, pet kola prije kraja. No, to nas ne ispunjava u potpunosti. Siguran sam da će nam se ekipa i u svim preostalim utakmicama „baciti na glavu“ i pokušati ostvariti maksimum, svih pet pobjeda. Imamo za to snage i kvalitete, pa zato i vjerujem da će tako i biti. Derbi na Rujevici bio je još jedna dobra propaganda hrvatskog nogometa i šteta što nema navijača na tribinama da sve bude još potpunije. Možda bi se igralo još za 10 do 20 posto bolje, ali što da radimo.


Drugačije nema smisla razmišljati. Osijek je ove sezone napravio jako mnogo, uostalom, još uvijek vreba prvo mjesto, makar je ono sada još malo dalje, ali postoje još neke stvari zbog kojih se isplati boriti do samoga kraja. Osijek bi nakon 17 godina opet mogao imati najboljeg strijelca prvenstva. Posljednje dvije sezone Mirko Marić za dlaku je gubio tu utrku, a Ramon Mierez u posljednjih pet kola ulazi s pet pogodaka prednosti u odnosu na konkurenciju. I zbog toga treba nastaviti pobjeđivati, jer gdje su pobjede tu su i pogodci, a Ramon će sigurno dati svoj doprinos u realizaciji i još malo poboljšati brojke u najboljoj sezoni svoje karijere. Toliko je toga dao za momčad dosad, pa je ovo prilika da mu momčad ponešto i vrati.


Kako god da se završi, ova će sezona ostati upamćena po najboljem plasmanu Osijeka u HNL-u u povijesti. Naravno, ostat će žal za titulom ako ju ne osvoje, ali bijelo-plavi zaslužuju komplimente jer su utrku za naslov dugo držali otvorenom, što nije baš čest slučaj u HNL-u. I opet ono najvažnije – ni sada još ne trebaju odustati. Dok god postoje matematičke šanse za naslov treba se boriti, jer tako to rade ozbiljne momčadi, napisao je kolega Dalibor Keler u Glasu Slavonije.