Veznjak Istre 1961

Ivan Močinić uoči ogleda s Orijentom 1919: “Lagao bih kada bih rekao da nema pritiska”

Ivica Cerovac

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Mi smo favoriti i od toga ne bježimo, ali to trebamo dokazati na terenu - ističe Močinić



PULA Pred nogometašima Istre 1961 nove su kvalifikacije za očuvanje prvoligaškog statusa, četvrte u pet posljednjih godina. Među kadrom kojeg za dvostruki sraz s Orijentom 1919 ima na raspolaganju trener Ivan Prelec, čak je 13 igrača koji su bili akteri prošlogodišnjih kvalifikacija, u kojima su »zeleno-žuti« nadjačali Šibenik.


Neki od igrača koji su na »Drosinu« stigli prošlog ljeta također su već osjetili draž »pripetavanja«, no bit će i onih kojima će ovo biti prve kvalifikacije u karijeri. U tu skupinu spada Ivan Močinić.


– Normalno da suigrači pričaju kako je bilo lani, protiv Šibenika čiji su igrači bili silno motivirani i željeli ući u Prvu ligu, ali na kraju je ipak kvaliteta presudila. Vjerujemo da će tako biti i ove godine, ali svjesni smo da neće biti lako.




Uostalom, već je sam ovaj posljednji tjedan ispunjen iščekivanjem pred kvalifikacije težak, a takve će biti i utakmice – svjestan je Ivan Močinić. – Borili smo se do zadnjeg časa da ovo izbjegnemo, nismo uspjeli i sad nam ne preostaje ništa drugo nego odraditi ove kvalifikacije najbolje što znamo.


Lagao bih kad bih rekao da se ne osjeća određeni pritisak, ali to će se morati staviti sa strane kad se istrči na teren, jer nam dodatni uteg definitivno nije potreban. Ove smo sezone pokazali da se i s puno boljim momčadima od Orijenta možemo ravnopravno nositi, ali samo ako smo sto posto unutra i izgledamo kao momčad. Mi smo favoriti i od toga ne bježimo, ali to trebamo dokazati na terenu. Ne smijemo si dozvoliti nikakvo podcjenjivanje, jer inače to može otići u jako lošem smjeru.


Najdraži stadion

Nedjeljna utakmica Močiniću će donijeti povratak na stadion na kojem je posljednji put zaigrao 16. srpnja 2015. godine, kad je u drugom pretkolu EL Rijeka poražena od Aberdeena. Tri dana kasnije nije igrao protiv Belupa, posljednje utakmice prije preseljenja na Rujevicu.
– Sigurno da će lijep osjećaj biti vratiti se na Kantridu, najdraži stadion na kojem sam igrao, ali isto će tako biti i čudno jer na njemu neće biti gledatelja. No, kao što će navijači faliti Orijentu, falit će i nama na uzvratu.

Močiniću nije poznat osjećaj igranja kvalifikacija, ali zato kao rođeni Riječanin dobro poznaje skorašnje protivnike.


– Prilikom slaganja momčadi, u Orijentu su se vodili idejom da na jednom mjestu okupe mlade igrače željne dokazivanja iz riječkog bazena. U tome su uspjeli te su s mladim trenerom na čelu već u prvoj drugoligaškoj sezoni pokazali da imaju velikog potencijala i da se na njih može računati.


Doveli su na posudbu nekolicinu igrača Rijeke, koji se kod njih kale kako bi se jednog dana vratili na Rujevicu – istaknuo je Močinić. – Uz te mlade, imaju trojicu-četvoricu iskusnih igrača koje dobro poznajem i koji im puno znače. Gerc je iskusni napadač. Tadejević im je kapetan.


Monjac je nešto mlađi, ali ima iskustva jer je igrao u Prvoj slovenskoj ligi. Tu je i golman Berković, kao i Maružin koji je došao na posudbu iz Lokomotive i kojeg vjerujem da ovdašnji ljubitelji nogometa dobro poznaju, jer je igrao i za Istru 1961.


Močinića nije previše iznenadila vijest koja je na »Drosinu« stigla u utorak da će se nedjeljna utakmica umjesto na Rujevici, igrati na Kantridi.


– Izgleda da su oni znali nešto što mi nismo, jer mi je Berković prije dva tjedna rekao da će se sigurno igrati na Kantridi. Uostalom, igrači Orijenta već duže vrijeme tamo svakodnevno treniraju i sumnjam da bi to radili da su mislili da će se igrati na Rujevici. No, da budem iskren, mi igrači se uopće ne zamaramo time gdje će se igrati prva utakmica.


Normalno da bi bilo bolje da se igra na Rujevici jer je bolji teren. Kantridu dobro poznajem jer sam na njoj trenirao i prošlog ljeta i ove zime te je sigurno da nas na njoj neće dočekati tepih, ali morat ćemo se što prije naviknuti na uvjete, nema nam druge. Uostalom, treniramo u Medulinu gdje je slična podloga i vjerujem da ne bi smjelo biti problema – zaključio je Močinić.


Pila naopako

U Orijentu 1919 glavnu riječ vodi Marinko Koljanin, Močinićev krsni kum.
– Premda smo u dobrim odnosima, nisam se već duže vrijeme čuo s njim, ali poznavajući Koljanina, čega se on god prihvati, to radi maksimalno ozbiljno, točno onako kako treba. Samim tim, sve ove priče da je Orijentov maksimum u ovom trenutku Druga liga, a da su ove dvije utakmice samo nagrada igračima za odlično odrađenu sezonu, ne drže vodu. Oni sigurno žele ući u Prvu ligu i na te priče ne smijemo pasti, jer to je klasična pila naopako – uvjeren je Močinić.